Mik azok a dolgok, amiket engedsz egy 16-18 eves gyermeknek (mindegy milyen nemu) es mi az, amit nem?
Az engedest ugy ertem, hogy egyedul.
Tehat, hogy a szulo "elengedi a kezet", hogy a gyermeke megtapasztaljom dolgokat, ateljen bizonyos elmenyeket.
Pl. Nyari munka, utazas (nyaralas vagy egy hetvege a baratokkal, stb)
Tudom, hogy sok mindentol fugg, de erdekelne, hogy mas szulok mennyire engedekenyek igy a felnottevalas kornyeken?!
Amikor a fiam 16 éves volt már kialakult a személyisége, így sok mindent nem kellett tiltanom. Nem volt discos, lánytiprós srác. Nem dohányzott. Néha a haverjaival elmentek bulizni, ha ivott is, soha nem annyit, hogy szégyenkeznem kelljen miatta. Mindig tudta mikor hol a határ. 18 évesen már teljes szabadságot kapott. Csak annyi kérésem volt, hogy mindig tudassa velem, éppen merre jár, ha elég késő van már. (ne kelljen hajnali 2-kor azon agyalnom hol a fenében van.) Egyetlen egy dolog volt és van amit nagyon tiltok, de hál istenek nem foglalkozik vele, nem érdekli. Ez pedig a drog. Ne drogozzon. Ne füvezzen, ne szippantson, ne lője be magát.. ennyi. Nyári melóra nem igazán volt és van szüksége, nyaralás,bulizás nem gond.
Igyekeztem nem olyan szülő lenni aki az óráját bámulva áll az ajtónál.
Mivel mindig jól tanultam és ha azt mondtam x órára-ra jövök,jöttem is, nekem gyakorlatilag mindent megengedtek általános iskolás korom óta.
Gondolom úgy voltak vele, hogy amíg tanulok és van célom, azt csinálhatok, amit akarok.
Én ugyan még nem vagyok szülő, és lehet, hogy a véleményem majd változik, de...
amit nem engednék - vagy legalább megmagyaráznám neki, hogy miért ne tegye:
-rendszeres alkoholfogyasztás (most nem a heti egy pohár borról beszélek, hanem inkább a bulizásról)
-cigi (vagy ha igen, akkor ne itthon)
-energiaital
-nem leinformálható helyre dolgozni (főleg külföld), általam egyáltalán nem ismert emberekkel nyaralni, fesztiválra menni főleg ha pontosan nem is tudom, hova
-szteroidszedés
-egyedül jöjjön haza hajnalban szórakozóhelyről, ha lány (18 év alatt, persze)
Nyaralni általam ismert emberekkel mehet, ha napi 1x bejelentkezik, és tudom, hol van. Munkára leinformálható helyre engedném. Valószínűleg engedném, hogy a párja itt aludjon, vagy fordítva, de persze miután 20ezerszer átrágtuk a védekezést :).
16-8 éves koromban teljes szabadságot kaptam én már, de előtte se fogtak igazán. max annyi volt, hogy szóljak, hogy hová megyek, és hogy mikor jövök majd.
eljárhattam bulizni, szórakozni, fesztiválozni, nyaralni a barátaimmal, pedig nem ismerte őket anyukám. nem volt tiltva semmi, de nem is kellett, mert azért van valamennyi korrekt ítélőképességem, hogy belássam, mi a jó, és mi a rossz. kipróbáltam pár dolgot, amire nem feltétlenül vagyok büszke, de az is tapasztalat, és anyukám, akivel nagyon jó a kapcsolatom, meg tud(ott) mindenről.
20L
Nekem ezeket engedték:
-16 éves korom körül elkezdtem szórakozni járni.
A szüleim nagy félelme mindig a diszkók voltak (coronita stb helyeken nem titok, mik mentek), de mivel én nagyon nem ilyen zenei körökben mozogtam, így gyakorlatilag bárhova mehettem. Ez a következőket takarta : Házibuli, rockkoncert, kocsmákba beülés, margitszigeten vagy hasonló szabadtéri helyeken bandázgatás.
-Nyaralni és fesztiválozni is ekkortól engedtek volna, de nem találtam nyári munkát, így ezeket 17 évesen csináltam először.
-A nyári munkában támogattak, de csak 17 évesen találtam, nyilván nem volt ellene kifogásuk.
-16 évesen lett először párkapcsolatom (azóta is tart), pár hónap után már alhattunk együtt. 17 éves korom elején anyum kísért el a nőgyógyászhoz vizsgálatra és tablettát íratni.
A bulizással mindig az volt az elvárásuk, hogy mondjam meg, hova megyek, és hánykor érkezem, ha nem megyek haza, hol alszom (a párom, barátnőim)
Már 19 éves vagyok, de ezek még mindig tartanak, bár nem érzem kényszernek, nem szeretném, hogy aggódjanak értem
Én is hasonlóképpen szeretném majd a gyerekemet nevelni
Nem engedném az egész napos tévézést, videózást, számítógépezést, kivéve, ha értelmes dolgot is csinál, alkot. (fotó, videó, zene, programozás)
Mondjuk akkor is kizavarnám legalább egy kicsit. Inkább bulizzon és igyon, mint a korabeli normális fiatalok. Fontos a szocializálódás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!