Kamaszok! Mikor mentek aludni, illetve mennyire szabályoznak ebből a szempontból?
Én ennyi idősen kolis voltam, ott volt kötelező villanyoltás 10-kor. De utána még úgyis visszakapcsoltuk és beszélgettünk, míg el nem aludtunk - az időt senki nem nézte (persze nem minden nap hajnalig, 11-ig, éjfélig...).
Mikor hazajöttem, 18 éves koromig megszóltak, ha 11-ig fenn voltam (talán még később is), de egy ideje leálltak hál'Istennek!
Nálunk a költözéskor történt váltás. 12 éves koromig, egy kis panelban laktunk, olyan ajtókkal, hogy átszűrődött a fény és ha égett a lámpám este 10-kor, bejöttek, hogy aludjak már.
Miután elköltöztünk, már nem szűrődött ki fény a folyosóra, nem érdekelt senkit, ha hajnalig fenn vagyok.
Én is Harry Potter-t olvastam amúgy éjnek évadján, durván letehetetlen az a könyv! :)
Mindenesetre nem lett semmi bajom, sosem aludtam el napközben, suliban.
Az a helyzet, hogy szerintem ezzel a szüleid többet ártanak, mint használnak. Ha hagynák, hogy akkor feküdj le, amikor akarsz, akkor a legrosszabb, ami történhetne, az az lenne, hogy egyszer nem alszol eleget és másnap fáradt leszel. 15 évesen gondolom nem vagy egy idióta, tanulni fogsz egy ilyen hibából. És így kialakíthatnád a neked megfelelő alvásmennyiséget. Viszont lenne egy kérdésem? Hogy tudnak korlátozni 15 évesen? Megvernek, ha nem fekszel le? Azt azért nem hinném. Bemész a szobába, bejönnek, mondják, hogy feküdj le. Mondod, hogy oké, lekapcsolod a lámpát, aztán miután kimentek, visszakapcsolod és fentvagy amíg akarsz. Vagy bejárnak ötpercenként ellenőrizni, hogy alszol-e? Csakmert akkor még komolyabb problémák vannak. A másik kérdés, pedig, hogy soha nem szoktál elmenni otthonról péntek, vagy szombat este? Csakmert 15 évesen mi már tartottunk néha házibulit a haverokkal. Gondolom ilyesmire se engednek. Az a helyzet, hogy 15 évesen gyakorlatilag csak fizikai bántalmazással tarthatnak vissza valamitől, pláne egy ilyen kis dologtól, mint fentmaradni, amígy akarsz, úgyhogy harcolnod kell. Az a szülő pedig, aki ennyire indokolatlanul szigorú, az magára vessen, ha a gyereke lázad.
Sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!