19 évesen miért lenne korai összeköltözni a barátommal?
A helyzet a következő. 16 éves korom óta járok a barátommal.Mióta megismertem minden nap beszélünk, heti 5-7x találkozunk. Nagyon szeretjük egymást.
Tavasszal érettségizem, és megyek tovább egyetemi képzésre.
Ahogy megvan az érettségi, azonnal megyek oda dolgozni ahol nyáron voltam.(gyógyszergyár, mindig szükség van munkaerőre).
Az lenne a tervünk , hogy én az albérletre valót keresem meg, majd egyetem mellett is. A barátom már dolgozik havi 120k, és ő meg a kaját és egyéb kiadásokat fizetni.+vésztartaléknak maradna a pénze.
Ez annyira abszurd lenne? A szüleim hallani se akarnak róla, mert minden tesóm a diplomája megszerzéséig itthon lakott. És szerintük ez egyfajta kudarc hogy lelép a gyerek ahogy megvan az érettségi.
Próbálnak bennem már lelkiismeretfurdalást ébreszteni!de már nagyon szeretném a saját utamat járni. És tervben van a házasság és a közös gyerekek is. (gyerekek még 5-6 év múlva,de házasság olyan 1-2 éven belül)
Nagyon jól kijövünk, sokszor főzünk , takarítunk együtt, de így nem az igazi még, hogy nem együtt élünk. Vágyunk rá mindketten.
De a szüleim olyanokat mondanak hogy ha elköltözök az egyetem vége előtt akkor kitagadnak, ha itthon maradok addig akkor segítenek a lakásvásárlásban. de nekem erre nincs szükségem, bátyáméknak segítettek a lakásban.azóta naponta odajárnak, beleszólnak mindenbe, nélkülük ki se festhetnek, nem rendezhetik át a házukat..
nekem ilyenre nincs szükségem, a saját erőmből szeretnék majd egyszer saját lakásba költözni, meg a barátom segítségével.
szóval én vagyok a szemét mert nem akarok még 4 évet itthon lakni?
nincs különösebb bajom az itthoni légkörrel, csak már nagyon vágyom az önállóságra.
de mióta ezt mondtam nekik, hogy mik a terveim, azóta naponta jönnek hozzám ezzel, hogy felejtsem el, itthon a helye az iskolás gyereknek. de egyetem mellett sokan laknak külön már.
és én is meg a barátom is 50 km-re lakik a várostól. minden nap be kell járnunk, míg ha elköltöznénk közelebb lenne minden.
mennyire kéne hallgatnom a szüleimre? mert nem szeretném hogy teljesen meggyűlöljenek emiatt. nem miattuk mennék el itthonról. hogy értessem meg velük?
nincs már olyan messze 6-7 hónap .
19 N
Én azt mondom, hogy próbáld meg. Nem lesz egyszerű, sőt, pokoli nehéz lesz, de ha sikerül, akkor az a te érdemed is lesz.
Nagyon sok egyetemista ismerősöm dolgozik suli mellett részmunkaidőben.
A szépségszalonban, ahol dolgoztam, pl minden recepciós nappali tagozatos diák volt. Az egyik ráadásul 2 helyen is dolgozott a suli mellett, es az ösztöndíjat sem vesztette el.
A legjobb barátnőm végig magának fizette az egyetemet (300/félév), és a párjával akkor költöztek albérletbe is. Négyesre diplomázott, 2 nyelvből szakmai nyelvvizsgát is tett.
Sok lemondással jár a dolog, de nem lehetetlen.
Persze, sokan csinálják, de amíg nem vagy benne, fogalmad sincs, hogy mégis milyen áron.
Ha lett volna lehetőségem, hogy apuci-anyuci eltart és nekem maximum a szórakozásomért kell dolgozni, nem pedig azért, hogy nehogy felkopjon az állam, valószínűleg a "könnyebb" utat választom.
Ha így tehettem volna, valószínűleg a nyelvtanulásra is több időm maradt volna, és a diplomamunkámmal se csúsztam volna el.
Azok a csoporttársaim, akiknek bár kevésbé ment az egyetem (több időráfordítással rosszabb jegyet kaptak), mégis időben végeztek mindennel, mert másra nem kellett ügyelniük az egyetem mellett.
Én a helyedben úgy csinálnék, hogy nyáron próbálnék (ésszerű keretek között) sokat dolgozni, és az első félév alatt ebből fizetni az albérletre való pénzt. Egyrészt, mert szobát bérelni egyáltalán nem olyan drága, mintha egy teljes albérletet kéne egyedül fenntartanotok. Másrészt, mert általában az első félév a leghúzósabb a legtöbb egyetemen, meg kell tanulni másfajta módon tanulni, stb, szóval bele kell jönni. Viszont utána már könnyebb, és lesz időd dolgozni (sok nappalis is így csinálja), ha pedig jól tanulsz, akkor ösztöndíjat is kapsz (tehát kevesebbet kell kipótolni munkával). Ha pedig éppen nagyon húzós időszak van, akkor még mindig kicsit fogyaszthattok a "tartalékból", de ilyen szerencsére ritkán van.
Mi is nappali egyetem mellett költöztünk össze a férjemmel, mi egyszobás albérletet béreltünk, ami kicsit drágább, de megoldottuk :) És sokkal, de sokkal jobb volt, hogy nem kellett a szülőkkel élni! Pl. ha kedvet kaptam, éjfélkor álltam neki muffint sütni és senki sem szólt be érte ;) A szüleim is kevésbé tekintettek "gyereknek". Szerencsére nekem nagyon jó ösztöndíjam volt, így alig kellett kipótolnunk.
Egy próbát mindenképpen megér, nem tini vagy már, hogy otthon kelljen maradnod, ha nem szeretnél! :)
Én a helyedben belevágnék. Bírom egyébként, hogy annak, aki el szeretne költözni otthonról, azt tanácsolják ezen az oldalon, hogy ne költözzön el, aki meg nem szeretne/tud elköltözni, annak meg azt mondják, hogy ennyi idősen nem kellene otthon lakni, ideje lenne a saját lábára állni stb.
6-7 hónap alatt csak meg tudod értetni velük, hogy nem miattuk költözöl el, hanem azért, mert vágysz az önállóságra. Mindig, amikor szóba hozzák, szépen, higgadtan ismételd el nekik, hogy miért szeretnél elköltözni, majd próbálj témát váltani. A lényeg, hogy ne indulatosan, dacosan válaszolj nekik, hanem tényleg higgadtan. És ne azzal érvelj, hogy egyetem mellett sokan laknak már külön, hanem azzal, hogy te miért szeretnéd ezt. Csak nyugodtan, ne hagyd, hogy kihozzanak a sodrodból.
"Próbálnak bennem már lelkiismeretfurdalást ébreszteni! ... olyanokat mondanak hogy ha elköltözök az egyetem vége előtt akkor kitagadnak, ha itthon maradok addig akkor segítenek a lakásvásárlásban. de nekem erre nincs szükségem, bátyáméknak segítettek a lakásban.azóta naponta odajárnak, beleszólnak mindenbe, nélkülük ki se festhetnek, nem rendezhetik át a házukat.. "
Emiatt a rész miatt meg még inkább hajlanék a mielőbbi önállóságra.
Másrészt pedig, ha most is elmész suli mellett dolgozni egy kicsit, akkor tudsz gyűjteni vésztartalékot. A barátod fizetése nem annyira kevés, ő is tud belőle félre tenni. Ráadásul ha rágyúrsz az ösztöndíjra, meg utána nézel annak, hogy milyen támogatások vannak az egyetemen, akkor lehet, hogy nem is kell rendszeresen dolgoznod. Sőt van lehetőséged más munkát is találni, nem kell egy helyen leragadni.
Sok sikert! ;)
rendben köszönöm a válaszokat:D
jól esik hogy végigolvastátok meg próbáltok segíteni.
nagyon jó ötleteteket adtatok.
a barátom is otthon él még, így tud félre rakni meg segíti is a szüleit. de őt támogatják, mivel 1 éve már dolgozik, úgy tűnik biztos helyen.
igen, a bátyám is kapott ösztöndíjat meg valami miatt kijátszották a szociálist is.
3,5 év , mesterszakra nem tervezek menni. a nyarat mindenképp végig dolgozom. nem is szerettem sose itthon dekkolni egész nyáron, csak kisebbként nem alkalmaztak sehol.
mármint abba támogatják hogy nyáron összeköltözzünk.
egyébként én is látom hogy itt mindenkinek írják hogy költözzön el, tartsa fent magát..
ez a 2. kérdésem itt 3 év alatt, úgyhogy örülök hogy nem lettem nagyon lehurrogva
szerintem se normális hogy rájárnak bátyámékra és úgy csinálnak mintha az ő házuk lenne. oké hogy nagy részét ők fizették, ez tényleg nagyon rendes tőlük, csak látom tesómáékon hogy már néha betelik náluk a pohár amikor mindenbe beleszólnak.
de nyílván jó lenne ha nem kéne nekünk albérlettel kínlódni hanem alánkraknák a házat.. csak nem is lenne ehhez arcom meg türelmem se hogy megfeleljünk a rigolyáiknak később:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!