Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleim folyton az autóvezetés...

Szüleim folyton az autóvezetéssel piszkálnak. De miért akarnak rám erőltetni olyat, amit gyűlölök és amitől rettegek?

Figyelt kérdés
20éves lány vagyok, 2 éve van jogsim...de ezalatt nem sokat vezettem..utóbbi 1évbe semmit..ha már arról van szó hogy vezetni kéne már akkor rosszul leszek...vezetésbe közbe is nagy idegesség van, utoljára úgy szálltam ki a kocsiból hogy rohadt vörös fejjel, meg vagy 120as pulzussal...pedig tudok vezetni, csak nem hiszek magamba és félek hogy valamit elcseszek, hogy nekimegyek véletlenül valaminek, hogy lefulladok stb... de folyton mondják anyumék h vezessek már, mert ez így csak kidobott pénz! Megértem, de mégis hogyan győzhetném le a félelmem? Persze nekem is megfordul folyton a fejemben h milyen jó lenne most kocsival elugrani ide vagy oda, de egyszerűen képtelen vagyok rászánni magam. Úgyis majd csak anyummal merem rászánni magam, mert ha apummal vezetnék és valamit elcsesznék, lenne ordibálás...még anyum is szigorú miközbe vezetek...nem tudom hogy merem magam újra rászánni a vezetésre...2éve szinte semmi rutint nem szereztem, amit már nagyon bánok, de képtelen vagyok belevágni..most újra mehetek ki vmi földútra gyakorolni, mert már lehet azt is elfelejtettem amit tanultam...bánom is nagyon,viszont nagyon félek...már akkor rámjön az idegesség, mikor arra gondolok, h na mostmár rá kéne szánni magam...mi segíthet ezen? Nagyobb akarat? Mert bízni magamba az soha nem sikerült a 20év alatt, pedig azt is hányszor elhatároztam...de sose hiszek magamba..egy kis depis kis senkinek érzem magam néha =/ :(( Viszont vezetni mindenképp el kell kezdenem, mert addig úgysem hagynak békén + a vita akkor sosem szűnik meg....áhh IDEGBAJ az egész élet...
2014. okt. 31. 18:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Miért tanultál meg egyáltalán, ha fóbiád van tőle?
2014. okt. 31. 18:59
 2/17 anonim válasza:
95%

...en letettem a jogsit aztan magamtol vezettem a nagypapamtol megkapott polski fiatot.. nem volt ott apu anyu hogy "megtanitsom" .. sot folyamatosan (a mai napig) csesztetnek hogy felektsem el a vezetest, ne jarjak vele mert draga a benzin....

orulj hogy segiteni akarnak !!!

2014. okt. 31. 19:05
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Meg tudlak érteni, vannak ilyen emberek. (A barátnőm is ilyen, ő soha nem vezet.)

Viszont ha szeretnél vezetni, akkor a helyedben befizetnék pár órára egy oktatónál és "visszajönne" a berozsdásodott tudásod. Ráadásul nem tartanál attól, hogy a szüleid beszólnak egy kisebb hiba esetén.

2014. okt. 31. 19:05
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Ültess magad mellé egy olyan rutinos vezetőt mitfahrernek, akiben megbízol, és menjetek ki egy kevésbé forgalmas útszakaszra, aztán ott vezetgessél.

Meg nekem még az is segített eleinte, hogy vezetés közben hangosan mondtam magamnak az instrukciókat, amiket a vezetésoktatóm mondott annak idején. Még a hangját is utánoztam :) , és meg is dicsértem magam, ha jól csináltam.

Amúgy merre laksz? Ha mondjuk a IV. kerületben, akkor akár segítek is szívesen.

36 N

2014. okt. 31. 19:12
 5/17 anonim ***** válasza:
Én is félek a vezetéstől, néha szoktam vezetni a városomban, de mindig csak a megszokott utakon megyek. Nálam sem értik meg, hogy félek a vezetéstől, legszívesebben visszaadnám a jogsim ha visszafizetnék az árát.
2014. okt. 31. 19:13
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Azért csesztetnek vele, mert jót akarnak neked. Manapság az ember hatalmas hátrányba kerül, ha nem tud vezetni. Nem lesz elég mobil, ráadásul sok munkahelyen elvárás a jogosítvány és nem is olyan állásoknál, mint a sofőr, hanem irodai melóknál is akár.

Én is a jogsi letétele után 2-3 évvel voltam úgy vele, hogy ki mertem jelenteni, hogy "tudok vezetni" és nyugodtan közlekedtem kocsival. Ültess magad mellé valakit, aki szokott vezetni és vezessetek főutakon, falvakban, aztán kisebb városokban, nem muszáj Budapesten kezdeni (már ha ott fővárosi vagy). Én sem lennék teljesen nyugodt ha Bp. belvárosában kéne vezetnem.

2014. okt. 31. 19:17
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg jót akarnak. Egy ember minél több dologhoz ért, annál jobban boldogul az életben. A vezetés is ilyen, ha valaki tud, akkor akár munkához is segítheti, ha épp arról van szó. De barátnőm hasonló, mint te. Ő nem is fél tőle, elsőre meglett minden vizsgája, ügyes volt, az oktató mindig dícsérte, nem bénázott, nem parázott, ment neki, mint a karikacsapás. Megkapta a jogsiját közel 4 éve és azóta egyetlen egyszer sem vezetett. Eleinte azt hittem, talán a szülei ellenzik, hogy ne pazarolja a benzin, mert épp nem álltak jól anyagilag, vagy féltik az autót. Aztán egy idő után engem kezdtek el győzködni, hogy beszéljem rá a lányukat, hogy vezessen már végre, és szerezzen rutint. Megbeszéltük, hogy próbáljuk őt rávenni úgy, hogy én azt mondom, épp nem tudom elhozni otthonról egyik autót sem, de megbeszélt programunk volt, és menjünk az ő kocsijukkal, a szülei mondták is, hogy viheti. De ő nem vezet, neki nincs kedve. Egyszerűen nem értjük, inkább buszozik, vonatozik, várakozik, áll a megállóban mínuszokban, sétál, de nem vezet, pedig lenne rá lehetősége, hisz van autójuk, pénzük benzinre, támogató család, és mégsem.

Neked kérdező, ha félsz, azt tanácsolom, kérd meg a szüleid, fizessenek be téged (vagy zsepbénzből fizesd be magad) egy szimpatikus oktatóhoz, és vegyél tőle pár órát. Vezessetek forgalomban, rázódj vissza egy kicsit. Amikor már te magad is látod, hogy megy (hisz bizonyára ment egyszer, ha megkaptad a jogosítványod), akkor vezess édesanyáddal, ha ő nem annyira szigorú. Nem hosszú távokat, de pl. menjetek el boltba, ide-oda, vidd el a szüleid munkába, vagy bármi. Az önbizalomhiányod viszont elkeserítő, érdemes lenne szakemberhez fordulnod, mert úgy gondolom, nem normális, ha valaki 20 év alatt nem tud felépíteni egy egészséges önbizalmat.

2014. okt. 31. 22:08
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Alapból azt kellene félretenni, hogy "elrontom, lefulladok, nem lesz jó". Ha elrontasz valamit akkor mi van? A vezetők fele bénázik össze vissza, senkinek nem fog feltűnni. És melóhoz tényleg jól jöhet a rutin.
2014. nov. 1. 09:48
 9/17 anonim ***** válasza:
Én is nagyon féltem vezetni, de meg akartam tanulni és végülis sikerült. 2 év és 6 forgalmi vizsga kellett, hogy megkapjam a jogosítványom, ezután még vagy egy évig apukámmal mentem mindenfelé, és ezalatt sokkal gyorsabban fejlődtem, mint az autósiskolában. Most már 3 éve van jogsim, és bárhova el merek menni egyedül is.
2014. nov. 5. 17:59
 10/17 anonim ***** válasza:
ha félsz a volán mögött, akkor ne vezess. Ha nem érzed magad biztonságban akkor ne vezess. Én úgy kezdtem önállóan vezetni, hogy vasárnap reggellenként felkeltem 6 órakkor, beültem a kocsiba / nem volt forgalom / és elmentem gyakorolni. Elöször elmentem a postáig, utána a boltig , utána a suliig. Mindig 1 kicsit messzebb mentem. így gyakoroltam és nem volt stressz mert nem volt forgalom. Vigyél magaddal valakit ha nem akarsz egyedül vezetni. Utána átmentem Pestről Budára és vissza. Késöbb elmentem a húgomékhoz Pestre ami kb. 5 kilóméter volt. Így apránként többet és többet vezettem. Kitűztem 1 úticélt és elmentem oda. Reggel ment le 1 boltba , amikor még nincs forgalom. ott gyakorold a parkolást.
2014. nov. 5. 18:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!