Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak, ha nem lehet...

Mit csináljak, ha nem lehet jól dönteni?

Figyelt kérdés

Vidéken élő férfi vagyok, lassan betöltöm a 30-at.

Anyagi okokból kifolyólag a szülői házban élek még. A szüleimmel a kapcsolatom nehézkes, anyám "idegbeteg", agresszív és makacs, mindig is befolyásolni, irányítani akarta az életem, a döntéseim és parancsolgatásban fejezte ki az akaratát + érzelmi zsarolással.

Megszűnt az eddigi munkahelyem, és állást keresek.

3 lehetséges irány adódik:

- Közeli kisvárosban dolgozni itt a nyugati határszélen nettó 250.000 Ft-ért, otthon maradni, ami anyagilag még spórolás, de magánélet szempontjából minősíthetetlen + idegileg néha már kivagyok a családon belüli időnként felmerülő konfliktusok/viták miatt.

Ha a közeleben veszek ki albit, és külön megyek, akkor kb. 250.000-X összeg marad. Az albi kb. a pesti áraknak megfelelő mifelénk, mert nyugati határszél. -70.000-100.000 biztos lejönne, -60.000-80.000 meg a kajára és egyéb dolgokra. Tehát maradna itt is mondjuk 100.000 félretenni. A munka ami itt van szakmailag nem kihívás, viszont emiatt nem is fejlődnék sehová ezen a téren, később nem kerülhetne be a tapasztalataim közé sok értékelhető dolog.

Ha otthon maradok a szülői házban, akkor lehet közel 200.000-et is el tudok tenni, ha nagyon összehúzom magam.

Van egy építés alatt álló családi házam itt, az egyik szint befejezéséhez 10.000.000 Ft kellene, de nyilván ez azt jelentené, hogy akkor "ittragadok", max még Ausztria felé kijárás maradhatna később (1.5-2 órás utak naponta)

- Elköltözni Pestre, ott dolgozni, és ott élni albérletben. Fizetés kb.: nettó 280.000-380.000 között valahol, szerencsén is múlik +- cafeteriák.

Itt lejön az albérlet ára -70.000-120.000 között valamennyi, helytől függően. -50.000-80.000 egyéb kiadás.

Vagyis végül marad megtakarításnak kb. 100.000-150.000 között valamekkora összeg, amit félretehetnék havonta.

Ebből saját lakást 10-15 év alatt tudnék csak venni, ha nem akarok hitelt. Ha el tudnám adni a félkész házamat (ha!!) akkor lenne kb. 20 millió Ft a kezemben lakást venni Pesten.

- A harmadik lehetőség, kijárni, vagy kiköltözni Ausztriába. Az ottani keresetem nettó 1500 Euróról indulna, ha jobb helyre sikerül kerülni akkor mondhatjuk, hogy 1500-2500 Euró közt valahol. Nyilván itt bejön a 14. havi is +-ba meg hosszú távon nyugdíj(10x-ese is lehet a magyarnak), ha családom lesz családi pótlék, gyes (4x-ese a magyarnak) vagy aminek ott hívják stb.

A kiutazgatás naponta elég hosszúra nyújtaná a napot, lényegében reggel korán keléssel (4:00-5:00) járna és kb. este 19-20 óra körül érnék haza, és vége a napnak.

Kinn élni, és kinn albit bérelni az valami horror. Az albik bérleti díja kb. 700 Euró + rezsi, kb 1000 Euróra jön ki talán. A kajáról+ egyébről nem tudok nyilatkozni, de nem lehet jobb mint a pesti átlag. Ha kiszámolgatjuk, akkor arányban ugyanolyan arányú lenne a megtakarítás kinn mint Pesten, csak az összegek nagyobbak, de bevétel/kiadás tekintetében is, szóval a szép bécsi városképen kívül nem jut több... persze a nyugdíj rendszer meg a szociális térítések jók stb. ezt is mérlegelni kell, de nehéz megítélni innen az ottani életet. Egy lakás vásárlá

A végére nagyjából arra jutok, hogy ha odaköltözök vagy Pestre vagy Bécsbe, akkor ugyanúgy nem tudok sokat megtakarítani, de legalább külön élhetek + szakmailag fejlődhetek és jó referencia lesz, ha majd munkahelyet akarok váltani stb. A bécsi irány a juttatások és a nyugdíj miatt is csábító, előre is kell gondolkodni.

A Pesti irány csak a kicsit több pénz és a teljes függetlenedés miatt csábító. Az ittmaradás pedig a megtakarítás miatt jó, de más szempontból nem annyira lenne jó.

Tényleg nem tudok dönteni, vagyis dönteni fogok, csak hogy jól vagy sem, azt majd megtapasztalom a saját bőrömön X idő után. :(

Ha valaki nagyon gazdag annak könnyű minden, ha valaki nagyon szegény és semmije sincs, annak meg azért "könnyű" mert nincs min gondolkodnia, nincs mit mérlegelnie. Akinek valamicske kézzelfogható anyagi és nem anyagi tulajdona van, az meg csak állandóan agyalhat és görcsölhet rajta, hogy azt a közepes értéket/tulajdont hogyan ossza el jól, hogy legyen belőle valami, nagyon nem könnyű, és elég tanácstalan vagyok jelenleg.

Ti mit csinálnátok, hogy döntenétek, merre indulnátok ilyen helyzetben?

Köszönöm előre is a válaszokat!

2014. okt. 9. 15:11
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Informatikai területen dolgozom, diplomásként.

Aki korábban írta, hogy panaszkodom, vagy dicsekszem, annak üzenem, hogy egyik sem. Egyszerűen az én helyzetemben is meg kell hozni nehéz döntéseket, és nálam jóval jobb helyzetben is élnek emberek, és jóval több tudással is léteznek munkakeresők. Én inkább kevesebbnek érzem magam, néha túl leértékelem a tudásomat, és egyáltalán nem a másik irány.

2014. okt. 9. 15:58
 12/20 anonim ***** válasza:

Azt döntsd el, hogy melyik közegben szeretnél élni: kisváros / Pest / Ausztria - de az, hogy megszűnt az állásod, jó indok arra, hogy egy új munkahely miatt külön költözz - ha a szüleid esetleg "ragaszkodnának hozzád", és inkább azt akarnák, hogy velük élj.

Szerintem ha Ausztriát célzod meg, jóval kevesebből is kijöhetsz. Én két éve éltem fél évig München közelében, de kijöttem havi 600 euróból - mindennel együtt. Tudom, nem ugyanaz, mint Bécs, de München azért elég drága környéknek számít.

Két szenzációs albérletet is találtam: amit választottam, az 250 volt rezsivel együtt, egy falusi panzió emeletén - igaz, nem volt külön konyha, de 6 hónap alatt csak 2-szer láttam valakit a konyhában. Kocsival 10 percre volt egy kisváros vasútállomásától, a vasúttal meg 20 perc alatt benn voltam Münchenben. A másik ugyanolyan távolságra a vasútállomástól, szintén falun havi 300 + rezsiért egy különálló pici ház lett volna, minden saját + kert, de azt sajnos nem adták ki fél évre, ragaszkodtak az egy évhez. Igaz, így szükségem volt a kocsira, de 6 hetente tankoltam egyet 50 euróért, míg más 600-700 euróért + rezsi bérelt lakást a városban. Szóval ha ezt választod, vidéken is nézz körül!! És akkor ingáznod sem kell...

2014. okt. 9. 16:49
 13/20 anonim ***** válasza:
Tök mindegy, csak a szüleidtől költözz el. Nem lesz normális életed, normális párkapcsolatod főleg nem, amíg otthon laksz. A fene megeszi a spórolást. Amúgy, kicsit túlzol az árakkal, mi Budán, a Széll Kálmán térhez közel, nagyon szép helyen bérelünk társasházban egy másfél szobást, berendezve, rendbetéve 70 ezerért. Neked egyedül bőven elég lenne egy garzon is. 120 az már luxus kategória.
2014. okt. 9. 17:26
 14/20 anonim ***** válasza:

"Az albi kb. a pesti áraknak megfelelő mifelénk, mert nyugati határszél. -70.000-100.000 biztos lejönne..."

Bocs, de ezt nem hiszem el!

Győrben élek, ismerem a nyugati határszélt és nem hiszem el, hogy akár Óváron, akár Sopronban, Kőszegen vagy Szentgotthárdon ne lehetne ezt olcsóbban megúszni.

Szóval nem 100e Ft-ot tudnál félrerakni, hanem 120-150-et.

Amúgy azzal a palotával tényleg ráfaragtatok: az ingatlanok sem tartják az árukat, ha befejezitek, biztos, hogy csak kevesebbért tudjátok eladni, mint a telek + építési ktg. (az azóta eltelt évek kamatáról nem is beszélve).

Megszabadulnék a félig kész palotától, vennék az árából olyat, amiben szívesen laknék ott helyben. Ha hitelt kell fölvenni, a fizetésből bőven tudnám törleszteni.

Maradnék helyben, ha egyébként ott jól érezném magam.

2014. okt. 9. 18:12
 15/20 anonim ***** válasza:

Előzőhöz még valamit:

Így kezdted:

"Anyagi okokból kifolyólag a szülői házban élek még."

Ilyen fizetés mellett ugye te sem gondolod ezt az indokot komolyan? Nem inkább a mama-hotel miatt laksz otthon?

2014. okt. 9. 18:13
 16/20 A kérdező kommentje:

15: honnan tudod, hogy mikor végeztem, mit dolgoztam, hol és mikor és hogyan, és hogy diplomám előtt mi voltam stb?

Nem volt mindig ilyen fizetésem, sajnos az elmúlt időszakban sem, nem kell kitalálni mindent, és már írtam nem panaszkodom. Az pedig, hogy erősen kötődnek hozzám a szüleim, nem hibájuk, én nem ragaszkodom az itt éléshez. Azt sem tudod, hogy mit csináltam otthon, és mennyire volt rám itt szükség, és azt sem, hogy a munkahelyeim mellett mit dolgoztam még egyéb okokból.

Na mindegy, én tudom, hogy mi hogy volt, nem is ez a kérdés, nem voltam sosem elkényeztetve, gyerekkorom óta végeztem kemény fizikai munkát, és a mai napig előfordul, mert szükség volt rá, ha kevesebbszer is mint régebben.

Ne menjünk bele, felesleges, a kérdés a három irányról szólt, hogy mi éri meg jobban, anyagilag, emberileg vagy lelkileg, vagy hívjuk ahogy akarjuk stb.

2014. okt. 9. 19:45
 17/20 A kérdező kommentje:
+ mosok, főzök(ráadásul jól), takarítok, mosogatok, vasalok, teregetek stb. és szakmám is van, ipari szakmám, nem vagyok egy irodakukac sem, a diplomám miatt nem húzom a számat akkor sem ha csizmát kell húzni meg vasvillát kell fogni... elvagyok vidéken is, városban is, nincs egyikkel sem bajom, és nem vagyok sem lusta sem kényelmeskedő, sem kényes.
2014. okt. 9. 19:48
 18/20 anonim ***** válasza:
Miért vennél ki egy egész lakást egyedül? Bp-en tuti találsz olyan albérletet, ami két vagy három szobás és a másik szobában egy veled egykorú férfi lakna. Megosztanátok a bérleti- és rezsi költségeket, de nem szólna bele a magánéletedbe, mint a szüleid. Esetleg régi egyetemista ismerősök között is érdemes lehet lakótársat keresni. Kicsit lutri, de mivel feleződnének a lakás költségei, megéri kipróbálni. Sőt ha pl. külföldi lakótársat sikerülne kifognod, akkor nyelvgyakorlás szempontjából is szuper lehet. ( Este azért gondolom néha söröznek vagy beszélgetnek a konyhában a lakótárs férfiak.) Lényeg,h olyan lakótársat keress aki hasonló munkarendben dolgozik, mint te, ne zavarjátok egymást azzal h minden éjszaka máskor estek haza.
2014. okt. 9. 20:24
 19/20 anonim ***** válasza:
Bécs. Tapasztalatnak is jó. Onnan még mindig hazajöhetsz, ha nem jön be. Ja, olyan munkahelyet nem tudsz keresni, ahol munkásszálló van? Értem én, hogy csöbörből vödörbe, de nem olyan rosszak manapság már. :) Hajrá.
2014. okt. 9. 20:27
 20/20 anonim ***** válasza:

30 evesen meg otthon laksz?

Nem az a kerdes hogy merre, igazabol tokmindegy, amelyik szimpatikusabb, arra menj. De ne maradj otthon!

A felkesz hazat meg el kell adni, hulyeseg bele onteni a penzt.

Mondjuk ha informatikus vagy, akkor nem 1600 eurot keresnel nettoban Ausztriaban. En a helyedben lepnek kulfoldre.

Szerintem teljesen mindegy hogy mennyit takaritasz meg, az eletet nem igy kell megtervezni.

2014. okt. 10. 06:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!