Mit csináljak, ha nem lehet jól dönteni?
Vidéken élő férfi vagyok, lassan betöltöm a 30-at.
Anyagi okokból kifolyólag a szülői házban élek még. A szüleimmel a kapcsolatom nehézkes, anyám "idegbeteg", agresszív és makacs, mindig is befolyásolni, irányítani akarta az életem, a döntéseim és parancsolgatásban fejezte ki az akaratát + érzelmi zsarolással.
Megszűnt az eddigi munkahelyem, és állást keresek.
3 lehetséges irány adódik:
- Közeli kisvárosban dolgozni itt a nyugati határszélen nettó 250.000 Ft-ért, otthon maradni, ami anyagilag még spórolás, de magánélet szempontjából minősíthetetlen + idegileg néha már kivagyok a családon belüli időnként felmerülő konfliktusok/viták miatt.
Ha a közeleben veszek ki albit, és külön megyek, akkor kb. 250.000-X összeg marad. Az albi kb. a pesti áraknak megfelelő mifelénk, mert nyugati határszél. -70.000-100.000 biztos lejönne, -60.000-80.000 meg a kajára és egyéb dolgokra. Tehát maradna itt is mondjuk 100.000 félretenni. A munka ami itt van szakmailag nem kihívás, viszont emiatt nem is fejlődnék sehová ezen a téren, később nem kerülhetne be a tapasztalataim közé sok értékelhető dolog.
Ha otthon maradok a szülői házban, akkor lehet közel 200.000-et is el tudok tenni, ha nagyon összehúzom magam.
Van egy építés alatt álló családi házam itt, az egyik szint befejezéséhez 10.000.000 Ft kellene, de nyilván ez azt jelentené, hogy akkor "ittragadok", max még Ausztria felé kijárás maradhatna később (1.5-2 órás utak naponta)
- Elköltözni Pestre, ott dolgozni, és ott élni albérletben. Fizetés kb.: nettó 280.000-380.000 között valahol, szerencsén is múlik +- cafeteriák.
Itt lejön az albérlet ára -70.000-120.000 között valamennyi, helytől függően. -50.000-80.000 egyéb kiadás.
Vagyis végül marad megtakarításnak kb. 100.000-150.000 között valamekkora összeg, amit félretehetnék havonta.
Ebből saját lakást 10-15 év alatt tudnék csak venni, ha nem akarok hitelt. Ha el tudnám adni a félkész házamat (ha!!) akkor lenne kb. 20 millió Ft a kezemben lakást venni Pesten.
- A harmadik lehetőség, kijárni, vagy kiköltözni Ausztriába. Az ottani keresetem nettó 1500 Euróról indulna, ha jobb helyre sikerül kerülni akkor mondhatjuk, hogy 1500-2500 Euró közt valahol. Nyilván itt bejön a 14. havi is +-ba meg hosszú távon nyugdíj(10x-ese is lehet a magyarnak), ha családom lesz családi pótlék, gyes (4x-ese a magyarnak) vagy aminek ott hívják stb.
A kiutazgatás naponta elég hosszúra nyújtaná a napot, lényegében reggel korán keléssel (4:00-5:00) járna és kb. este 19-20 óra körül érnék haza, és vége a napnak.
Kinn élni, és kinn albit bérelni az valami horror. Az albik bérleti díja kb. 700 Euró + rezsi, kb 1000 Euróra jön ki talán. A kajáról+ egyébről nem tudok nyilatkozni, de nem lehet jobb mint a pesti átlag. Ha kiszámolgatjuk, akkor arányban ugyanolyan arányú lenne a megtakarítás kinn mint Pesten, csak az összegek nagyobbak, de bevétel/kiadás tekintetében is, szóval a szép bécsi városképen kívül nem jut több... persze a nyugdíj rendszer meg a szociális térítések jók stb. ezt is mérlegelni kell, de nehéz megítélni innen az ottani életet. Egy lakás vásárlá
A végére nagyjából arra jutok, hogy ha odaköltözök vagy Pestre vagy Bécsbe, akkor ugyanúgy nem tudok sokat megtakarítani, de legalább külön élhetek + szakmailag fejlődhetek és jó referencia lesz, ha majd munkahelyet akarok váltani stb. A bécsi irány a juttatások és a nyugdíj miatt is csábító, előre is kell gondolkodni.
A Pesti irány csak a kicsit több pénz és a teljes függetlenedés miatt csábító. Az ittmaradás pedig a megtakarítás miatt jó, de más szempontból nem annyira lenne jó.
Tényleg nem tudok dönteni, vagyis dönteni fogok, csak hogy jól vagy sem, azt majd megtapasztalom a saját bőrömön X idő után. :(
Ha valaki nagyon gazdag annak könnyű minden, ha valaki nagyon szegény és semmije sincs, annak meg azért "könnyű" mert nincs min gondolkodnia, nincs mit mérlegelnie. Akinek valamicske kézzelfogható anyagi és nem anyagi tulajdona van, az meg csak állandóan agyalhat és görcsölhet rajta, hogy azt a közepes értéket/tulajdont hogyan ossza el jól, hogy legyen belőle valami, nagyon nem könnyű, és elég tanácstalan vagyok jelenleg.
Ti mit csinálnátok, hogy döntenétek, merre indulnátok ilyen helyzetben?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Saját élet külön. Ez biztos.
Merre húz a szíved?
És mivel foglalkozol egyébként?
ezt tenném:
"- Közeli kisvárosban dolgozni itt a nyugati határszélen nettó 250.000 Ft-ért" és ott kivenni egy nyugodt lakást!!!
Sokkal kevesebb maradna, de a nyugalom minden pénzt megér. És időd is maradna (az Ausztriaival nem maradna) hogy azzal foglalkozz amit SZERETSZ - nyugalomban, békében.
"ha valaki nagyon szegény és semmije sincs, annak meg azért "könnyű" mert nincs min gondolkodnia, nincs mit mérlegelnie. Akinek valamicske kézzelfogható anyagi és nem anyagi tulajdona van, az meg csak állandóan agyalhat és görcsölhet rajta, hogy azt a közepes értéket/tulajdont hogyan ossza el jól, hogy legyen belőle valami,"
Azért a vége egy kicsit furára sikeredett. Akinek nincs semmije, annak azért nem olyan könnyű az élete, mint aki kénytelen mérlegelni?:)
Azt nem tudom, hogy melyik döntés lenne a jó számodra, de kettőt kizárnák a lehetőségek közül az otthon maradást és az építkezést. Ha túl közel építesz a szüleidhez, és hiába laknál külön házban, szerintem megmérgeznék a magánéletedet.
A nyugalomnak ára van. Esetedben az, hogy kicsit lejebb kell adnod az igényeidből. 20 M Ft-ból azért már lehetne máshol is ingatlant venni. Lehet, hogy nem többszintes, új építésűt, de kezdetnek más is megteszi. Aztán spórolhatsz tovább, és lecserélheted később nagyobbra.
Te most panaszkodsz, vagy dicsekszel? :)
Nem vagy rossz helyzetben, bárhogy is nézzük.
Lépned valamerre mindenképpen kellene.
Én inkább Bécset választanám, de ezt neked kell eldöntened.
Miért álltál neki ott építkezni? Pláne egy palotának?
Ez szerintem nem volt jó ötlet, raktad volna félre az árát inkább. Vagy párod volt, és vele kezdtél bele? Sajnos ma lent vannak az ingatlanárak, amit mondjuk 10 évvel ezelőtt elkezdtél, sokkal kevesebbet ér most.
Én Pestre mennék a helyedben. Garzont lehet bérelni olcsóbban is, mint amit írtál, csak nem a belvárosban. Közben árulnám a félkész házat.
Egyébként nagyon szimpatikusnak tűnsz.
"Miért álltál neki ott építkezni? Pláne egy palotának? "
:D igen, erre én is gondoltam.. és ahogyan irták is Pesten vannak olcsobb lakások. Ettöl függetlenül Bécsbe mennék, és ott bérelnék valamit.
Szia!
Szerintem mindenképpen költözz el, bérelj valami olcsó kis garzont, hogy minél többet félre tudj tenni.
A helyszìnt meg te vàlaszd, én Ausztriàban, vagy a hatàrnàl dolgoznék inkàbb.
Igazàbol csodàlkozom hogy ennyit keresel, és még otthon laksz. vagyis értem hogy jelenleg nem dolgozol, de elözö munkahelyeiden is gondolom ennyi volt. Szabad-e tudni mivel foglalkozol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!