Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám megoldani az...

Hogyan tudnám megoldani az alábbi családi problémámat az apámmal?

Figyelt kérdés
23 éves vagyok, az apám 63. Világéletébe erős alkoholista volt, majdnem annyi idős kora óta iszik kisebb-nagyobb rendszerességgel, mint amilyen idős én vagyok most. Jóanyám nem is tűrte sokáig, 7 éves koromba, 16 éve elváltak. Az ivást többé-kevésbé azóta is csinálja, van hogy hetekig-hónapokig tiszta, de néha ha rájön, egy hétig reggeltől estig részeg. A volt-jelenlegi(?) élettársa tűrte ezt úgy-ahogy, többször kidobta, de előbb-utóbb mindig visszaengedte. Perpillanat most is el van küldve a fater, jelenleg nagymamámnál (az ő anyjánál) lakik. Mamám nagyon sokat szekálja, nem is jönnek ki jól. Az ivászatáról annyit, hogy személy szerint engem sose bántott, soha nem vert, nem kiabált, de ettől függetlenül mindig is idegesített, hogy vedel, szar érzés látni, hogy diplomás mérnök létére legalja kocsmatöltelékekkel együtt iszik, dülöngélve megy az utcán, alig tud beszélni, stb. Most is mélyrepülésbe van, hetek óta ha beszélek vele, reggel még józan, délután rendszerint már alig értem amit mond a telefonba (ha egy pohárral megiszik, már azt hallom a hangján). Milliószor lett vele beszélve, megboldogult nagypapám, az ő apja volt hogy meg is pofozta még 80 fölött is, szépen kértük, csúnyán kértük, semmi nem bírta jobb belátásra. A kérdésem: végső elkeseredésembe odáig jutottam, hogy megmondom neki, hogy amíg nem szedi össze magát, addig felejtse el, hogy a fia vagyok (egyetlen gyereke vagyok amúgy), ne keressen, nem veszem fel neki, ha hív, nem állok szóba vele, az utcán elmegyek mellette. Van esély rá, hogy ez jobb belátásra bírja szerintetek, vagy pont hogy még inkább gerjeszteni fogja az ivást, hogy ha már a fia is elhagyja, akkor minden mindegy? Egyszerűen nincs más ötletem, eszem szerint én is fölpofoznám, szívem szerint viszont nem tudnék kezet emelni rá soha, sem pedig kiabálni vele, stb. Kérem, hogy olyan írjon, aki tényleg segíteni tud, esetleg járt ilyen cipőben, kioktatást, okoskodást nem kérek, "remélem minden rendben lesz" és hasonló jókívánságokkal köszönöm de nem vagyok előrébb :/ Előre is köszi, aki végigolvassa, és hozzászól.

2014. szept. 29. 22:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Az én apám is diplomás alkoholista volt több mint tizenöt éven át.

Hidd el nem segít ha ne beszélsz vele. Mármint neki nem segít. A Te életed viszont nyugodtabb lesz.

Szerintem ha egy józan pillanatában elkapod, és megmondod neki, hogy ennyi volt, nem bírod tovább nézni ahogy pusztítja magát, ezért megszakítod vele átmenetileg a kapcsolatot a saját érdekedben, akkor elgondolkodik.

Az én apám akkor tette le a piát, amikor terhes lettem, ám közöltem vele, hogy soha nem fogja látni az unokáját, ha csak egy korty is van benne. Nem ivott ezután tizenöt évig. sajnos mostanában megint elengedte magát, újra rengeteg a konfliktus köztünk.

az az igazság, hogy ezt neki kell akarnia. Te kevés vagy a leszokásához, te kizárólag önmagadat tudod védeni. Engem sokat bántott az én apám gyerekként is, felnőttként is, így én érzelmek nélkül tudtam közölni vele a dolgot. Ha úgy érzed képes vagy átnézni rajta következetesen ha iszik, akkor hajrá.

2014. szept. 29. 23:04
 2/8 anonim ***** válasza:
Az alkoholizmus szenvedélybetegség, szakszerű segítségre van szüksége, erre beszéld inkább rá!
2014. szept. 30. 00:04
 3/8 anonim ***** válasza:
az alkoholizmus betegség, bla bla bla. csak szart sem érsz vele, ha faterod nem akar meggyógyulni. végigvedelte az életét, 63 évesen már minek változtasson?
2014. szept. 30. 01:14
 4/8 anonim ***** válasza:

A legtöbb alkoholistának saját magával meg az életével van problémája, az elől menekülnek. Amikor tiszta az apukád, próbáld meg kifaggatni, mi a baja? Ha az alap probléma kiderül talán lehet segíteni rajta.

Ha te megszakítod vele a kapcsolatot, az csak még mélyebbre fogja taszítani...

2014. szept. 30. 04:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Szerintem túl nagy feladat elé állítod. Nem tudom elképzelni hogy egy olyan ember, aki a szenvedélyének ekkora rabja képes legyen egy józan döntés alapján elzárkózni a pohártól. Ha megfenyegeted hogy nem lát többet téged ha iszik, lehet olyan fájdalmat okozol neki amit csak az ivással fog orvosolni.

Jó lenne egy józan napján beszélni vele hogy szeretnéd emberhez méltó életet élni látni őt, és szeretnéd ha a leendő unokáinak példképe lehetne majd. Szeretnéd a párodnak nem szégyenkezve bemutatni őt, stb.stb.

Szóval egy józan napján memgbeszélni vele hogy a leszokás túl nagy falat számára, ezért nem várod el hogy egyedül lépje meg hanem segítesz neki. Meg tudjátok beszélni hogy hova forduljatok segítségért , hogy beültessék a leszokást elősegítő kapszulát Apudnak.

2014. szept. 30. 05:44
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, aki reagált!

3-as, bármennyire is nem szívesen olvasom amit írsz, sajnos a lelkem mélyén bennem is ez motoszkál, hogy majd' 40 éve iszik, most már mire föl hagyná abba? :(

4-es, az a legérthetetlenebb, hogy igazából nincs baja, amikor anno anyukámmal élt, házas volt, felesége volt (anyám elfogultság nélkül tanult, értelmes és szép nő), munkája volt a Munkaügyibe, nyugdíjas állás lett volna, jó családi háttér volt mögötte, éltek a szülei, a testvérei, senki nem volt a családba krónikus beteg, rákos, ilyesmi, és sorolhatnám. Mostanában is, volt élettársa, szép kertes házba lakott, volt autó, számítógép, nem száraz kenyéren éltek, jó nyugdíja van (ő még 60 évesen el tudta intézni), egészséges is (ami meglepő, ennyi ivás után), és sorolhatnám. Az öccsét amúgy elvitte az ital sajnos, de előtte is ivott, érthetetlen módon még a testvére halála sem volt intő példa neki. Anyu elmondása szerint otthon a nagyszüleimnél nem volt szabad inni, mert a dédszülők is alkoholizáltak, ezért amint fölnőttek a fiúk, elkezdtek kocsmába járni és rászoktak.

2014. szept. 30. 10:12
 7/8 anonim ***** válasza:

A nagypapám alkoholista volt, a 2. világháborúban 17 évesen elvitték hadifogolynak, végigitta az életét, emellett agresszív is volt.

Miután mamámnak lehetősége volt elválni tőle (már nyugdíjas volt ekkor a papám), rá pár évre lerakta a piát, egy kortyot sem ivott utána.

Nem szabad látatlanban feladni.

2014. szept. 30. 11:34
 8/8 anonim válasza:

Először is mit értesz az alatt, hogy "megoldani" az apáddal a problémádat? Neki van problémája az ivással, az alkoholizmussal, ezt Te, nélküle, úgy, hogy ő nem akarja, sajnos nem tudod megoldani.

Azt kellene magadban tisztázni, hogy mit is akarsz valójában, és amit akarsz, az rajtad múlik-e. Szeretnéd, hogy végérvényesen letegye a poharat. Ez valójában rajtad múlik? Vagy azt szeretnéd, hogy csak akkor lépjetek egymással kapcsolatba, amikor tiszta? Vagy szeretnéd teljesen megszakítani vele a kapcsolatot, amíg le nem szokik az alkoholról? Sajnos csak azt "akarhatod", amin Te tudsz változtatni. Az, hogy ne igyon, rajta áll. Ebben a szituban egyedül a saját magad védelmét tudod (és kell is) megteremtened, bármennyire fájó ezt belátni, különben szélmalomharc az egész. Emellett nagyon pontosan kell magadban (és neki!) megfogalmazni, hogy mit vársz el tőle (és magadtól), és azt egy tiszta állapotában megmondani neki. Amihez aztán következetesen tudod is magad tartani. Éppen ezért az "amíg nem szeded össze magad" eléggé megfoghatatlan állapot, de a reakciók amiket kilátásba helyeznél azok már konkrét lépések lennének. Persze csak ha be is tudod őket tartani. Szóval tisztázd magadban még jobban, hogy mit is szeretnél, és egy jó pillanatában közöld vele.

Egyébként valószínű neki is megvan a saját belső motivációja arra, hogy miért iszik, ezek sokszor nagyon mélyen húzódnak, talán ő sincs ezekkel tisztában. Mindenesetre se a "megmentő", se az "üldöző" szerep nem működik ezekben a helyzetekben, ezért hasznosabb azzal foglalkoznod, hogy megkeresd és meghúzd a saját határvonalaidat vele szemben. A többi az ő oldala és felelőssége, és ezt fontos hogy lásd.

2014. szept. 30. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!