Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi lehet az oka, hogy egy...

Mi lehet az oka, hogy egy anya nem törődik a gyermekével, miután a válás után nála maradt a gyerek?

Figyelt kérdés

a történet, apám szerelmes lett, miközben anyám velem terhes volt. apám úgy döntött elmegy, mert ő szerelmes. ez a terhes anyámat nagyon megviselte, de megszült engem. Egész gyerekkoromban azt éreztem hogy nem törődik velem, a nevelésemet átpasszolta a nővéremre. Egy háztartásban éltünk, de én tudtam hogy anyámra nem számithatok érzelmileg lelkileg, valahogy ellökött magától. Viselkedése velem szemben folyton kritizáló, vádló, lekezelő volt. Az akaratát bevasalta rajtam, de az én igényeimet, személyiségemet nem vette figyelembe, hogy én ki vagyok és mit szeretnék. elég önkényes és fölényeskedő volt a természete. Még a mai napig nem hajlandó engem elismerni, felnőttként nézni rám, úgy kezel mint egy hülyegyereket.

azt nem értem, hogy miért jó ez neki? miért csinálja, mi játszódhatott le benne a válás során, meg hogy apa elhagyta őt egy másik nőért? miért engem lökött el magától csalódottságában? miért pont én szivtam meg, hogy csak egy kolonc lettem, akit ide oda dobálnak, felelősséget nem vállalva? hogy végül a nővérem lett az anyám, akinek szintén teher voltam a nyakában?

miért tesz igy egy anya? miért passzolt át a tesóm nyakába, és soha nem törődött velem, foglalkozott velem, nem nevelt stb.

azt se tudta mi van velem, háztetőkön mászkáltam, vagy ha szomorú voltam az iskola miatt, vagy ha szerelmi bánatom volt, vagy hogy később kasu részegre ittam magam, ő ezekről mit sem sejtett. szexuális , vagy ilyen terhességi beszélgetésünk se volt kamasz koromban. pl simán rágyujtottam előtte, és nem is szólt érte. sosem az volt amit én akartam, vagy ami nekem fontos volt.

ezzel szemben a nővéremnek még mesélt, meg tanult vele, játszott vele, később kamasz korában is nagyon durván féltette őt, szóval hozzá mindig másképp állt. most is felnőttként mindig az ő seggében van, engem kerül, hanyagol. ami nekem fontos most, az most sem fontos, sosem érdekelte ki vagyok én valójában. a problémáimat nem képes megoldani, csak annyit szól, hogy ő sajnálja, de nem tud rajtam segiteni.

melegséget sosem éreztem részéről, soha nem állt ki mellettem, nem védett meg, nem dicsért. ellátta a feladatát anyagi téren, meg beiratott az iskolába, adott enni, de a kapcsolatunk elég hideg és távoli maradt, mondhatni nem is volt köztünk kapcsolat.

mi vezethette őt erre, hogy ennyire nem akart velem soha törődni? mitől lesz ilyen egy anya a válás után, hogy a saját gyerekét eltaszitja magától?

2014. szept. 24. 21:55
 1/9 anonim ***** válasza:
Valószínűleg allandoan az otthagyottsagot es a csalodast érezte amikro rad nézett
2014. szept. 24. 22:01
 2/9 anonim ***** válasza:
Valószínű úgy gondolja,hogy ha akkor épp nem veled terhes,a férje el sem hagyja.
2014. szept. 24. 22:26
 3/9 anonim ***** válasza:
Talalgatni lehet, de az igazi okot csak tole tudhatnad meg. Biztos kozre jatszhatott, hogy apatok elhagyott titeket, foleg ugy, hogy veled volt varandos. Borzasztoan nehez lehetett neki. Ettol fuggetlenul ez nem mentseg arra, hogy igy banik veled, nem te kerted az eletet.
2014. szept. 24. 22:30
 4/9 A kérdező kommentje:

ezt soha nem mondaná igy el nekem. meg valószinüleg már ő sem igy emlékszik vissza a történetre. két évig volt még depressziós apám miatt, de aztán neki is lettek kapcsolatai, és úgy gondolom hamar kiheverte érzelmileg a válást, mert apámra úgy néz hogy egy tróger, aki neki nem kéne már, és jó hogy megszabadult tőle. csak azt nem értem akkor hogy miután helyre jött az érzelmi világa a válás után két évvel (bár eléggé megkeményedett benne lelkileg mint nő) utána sem változott a viszonyunk, ugyanolyan felszines maradt, nem tudott soha igaz szeretettel és elfogadással viszonyulni hozzám még a mai napig sem.

a másik amit nem értek, hogy miért lehet az, hogy gyerekként kezel a mai napig, és lenéz engem? mintha én önállótlan hülyegyerek lennék, akire semmit sem lehet bizni? ezt általában azok az anyák szokták csinálni, akik kizsákmányolóak, birtokolni akarják a gyereküket, de nálunk inkább az volt a helyzet, hogy minél előbb szabadult volna tőlem, és most is eléggé hanyagol, leráz.

én még mindig sóvárognék utána, a szeretete után, hogy törődjön velem, hogy főzzünk együtt (mert az is kimaradt hogy erre tanitott volna-bár ő azt mondja azért mert én nem akartam, de akkor már én is kerültem az ő társaságát) vagy közelebb kerüljünk egymáshoz, beszélgessünk, de nem úgy hogy megjelenik, és megint jön a leszóló fenhélyázó lekicsinylő stilusával vádlásaival meg kritikájával. Érdekes, a tesómmal nem csinálja ezt.

annyira szereteném érteni őt, és tudni hogy mit csináljak egy ilyen helyzetben, hogy a folytonos fájdalom (magamra maradottság érzése) megszűnjön bennem, és ne sóvárogjak állandóan az ő figyelme után.

mit kéne tennem?

2014. szept. 24. 22:35
 5/9 anonim ***** válasza:
Szerintem még nála sem tudatos, hogy mi a baja veled, így te pláne nem fogsz rájönni. Épp az a baj, hogy felnőtt fejjel még mindig a szeretete után sóvárogsz. Magadat kellene minden vitán felül megszeretned, akkor fogsz tudni túllépni a gyerekkorodon.
2014. szept. 24. 22:44
 6/9 anonim ***** válasza:
Legbelül soha nem heverte ki, hogy apád elhagyta és ezt a dühöt és fájdalmat rád vitte át - sajnos -.
2014. szept. 25. 08:34
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem próbáld meg elmondani ezt anyukadnak, akár egy levélen keresztül, hogy te mennyirs szerdted öt, és szeretnél vele jóban lenni és stb..
2014. szept. 25. 09:30
 8/9 A kérdező kommentje:

óó annyiszor próbáltam már. az a baj hogy jön az elháritó mechanizmus, hogy "kislányom felejtsd már el ezt az egészet, meg hogy ő nem is gondolta hogy ez engem ennyire megvisel, meg hogy ő úgy látta kiegyensúlyozott gyerek voltam, és hogy nem volt szükségem annyira rá, látta egyedül is jól boldogulok" fogalma sincs arról ma sem, hogy nekem ez mennyire rossz volt, és hogy a személyiségem hiányosságokkal lett tele a fejlődés folyamatában. én arra konkrétan nem emlékszem hogy milyen volt ő kicsi koromban, csak arra hogy sokat voltam egyedül, és mindig azt éreztem hogy csak magamra számithatok, rá nem igazán. de azt hittem ez a normális. később jöttek a gondok, amikor nem tudtam dolgokat egyedül megoldani, vagy amikor úgy éreztem igazságtalanul bánt, és emlékszem egy elfojtott dühre magamban kb 13 éves korom környékén, amikor rájöttem hogy szeretném ha észrevenné mi van bennem belül, és nem mindig csak a terrorjával jönne. ez ilyen hideg, kegyetlen terror. bevasalom a gyereken amit én akarok, de hogy ki ő igazából, és mit érez, az nem érdekel. pl erőszakoskodott hogy tanuljak, de nem ült le kedvesen elmagyarázni, csak az eredményt kérdezte ki zsarnoki módon.

most ami leginkább zavar, az az elbizonytalanodás érzése, a folyamatos önvádlás (kritikusan állok saját magamhoz is, és nem tudom elfogadni saját magam) mellette egy folytonos szorongás, amiben az nyilvánul meg hogy magamra maradok, és ettől az érzéstől lebénulok, nem tudok sokszor magammal törődni (pl enni) vagy nem vagyok hajlandó elkezdeni a házimunkát, főzést stb.általában félek minden tevékenységtől amit el kell végeznem, vagy intéznem, és mellette kényszeres is lettem, megfelelési kényszerem van, mindig mindent tökéletesen akarok csinálni (mintha tudat alatt az lenne bennem, hogy talán akkor igy elfog fogadni engem ha tökéletes vagyok-közben mégsem tudom elfogadni saját magamat)

2014. szept. 25. 09:48
 9/9 anonim ***** válasza:
42%
nem anyád tehet róla hogy lusta rinya gép vagy...
2015. okt. 9. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!