Szerintetek mi lehet még ebből, akár öngyilkosság?
anyu nehéz természet, mostmár felnőtt fejjel jobban átlátom. Olyasmi baja van, mint a bipoláris depressziósoknak: egyszer nagyon jól van, másnap meg nagyon rosszul, bár inkább rosszul van.
Ő is, nővére is hasonló: rossz szülei voltak (egyik az apját, másik az anyját vádolja), és emiatt lettek szerintem neurotikus természetűek. Kicsit szégyellem kimondani, de olyan tipikus magyar depressziósok: ha valami jó, akkor talán bólintunk rá, ha valami csak kicsit nem, máris minden a legsz.a.rabb.
Ha jókedve van: örökké dumál, feleslegesen, nem veszi észre hogy senki nem figyeli, nagyképűsködik, beszól, önmagát tökéletesnek tartja.
Ha rossz: 100 km-ről sugárzik róla, hogy minden rossz, senkihez nem szól egy szót sem. De az az életundor, amit sugároz, úristen... azt persze mondanom sem kell, szerinte sz.a.r a férje, sz.a.r vagyok én. Már nyugdijas, félek ez csak rosszabb lesz, betegségei lehetnek - szerintem nincs olyan, hogy ebből a több évtizedes elégedetlenségből nem lesz valamilyen betegség. Örökké itthon van, sehová nem jár, senkivel nem találkozik. De egyszer csak magára marad, mert én úgyis elcuccolok, egyedül marad, és félek örültséget fog csinálni: akár eladja a házát, vagy öngyilkos lesz.
Mert félek, egyszer csak rájön, hogy ő rontotta el az életét. Igen, a megjegyzések, az ódaszólogatások, önmagam persze tökéletes vagyok, bezzeg én... ezek megtették a hatását (pl: buli volt a szomszédban, valaki hányt, erre hangosan megjegyezte magának, hogy "nem kell annyit inni". Azóta se köszön neki a szomszéd, hát igy kell szétcseszni mindent magunk körül)
Mit lehetne tenni?
Sajnos akinek a hozzátartozója diagnosztizált pszichiátriai beteg és együtt kell vele élnie, hamar megjegyzi a leleteiről ezeket.
Felnőtt fejjel nem muszáj élned már az ő életét. Nyugodj meg nem lesz nagyobb baja mint eddig, ha öngyilkosságot kísérelne meg, nem a te hibád lesz. Újabb okokat mindig fog találni. Kérjétek a házi segítségnyújtást, gondozóra van szüksége, és nem arra, hogy a lánya feláldozza a fiatalságát, lelki egészségét az egész életét ő érte.
Tiszteld, becsüld segítsd mert felnevelt, de válj le róla.
Nem lesz öngyilkos. Tapasztalat. Magukat annál jobban szeretik nekik - szerintük - nem velük van a baj, hanem a világgal és imádnak másokra mutogatni ahelyett, hogy magukba szállnának.
Pedig a legnagyobb baj pont velük van de ez nekik sosem fog leesni.
Nem kell félned: az ő fajtája imádja a drámát és imád szenvedni és másokat szidni. Ez az élete, az üzemanyag.
Ilyen életet teremtett magának az ő döntése, az ő nyomora.
Az öngyilkosok nem csak elégedetlenek hanem lelkisek is egyben tele fájdalommal, önmarcangolással.
Az ilyen "énvagyokatökélymindenkihülye" és "másokmiattvanminden" típusú emberek sose lesznek öngyilkosok inkább másokat nyírnának ki maguk helyett.
Szépen elevickél a saját kis lelki nyomorába, amíg meg nem hal de az ilyeneket konzerválja a saját rosszindulatuk. Előbb kergetik a sírba a körülöttük lévőket.
Te attól fész, hogy öngyilkos lesz, vagy azt szeretnéd, mert annyira gyűlölöd?
Anyád olyan mértékben önző, hogy szinte a nullával egyenlő az öngyilkossági veszély nála. Semmit sem kell tenned, mert nem a te dolgod anyádat megmenteni, sem pedig az ő életet rendezni. Értsd: ne kontrolláld anyádat.
A MAGAD életét kellene rendezni, de gyorsan. Ilyen felmenőkkel, ilyen sok rossz és nagyon életetlen, negatív pszichés mintázatokkal megverve előbb-utóbb valakin nagyon csattan az egész: ha nem rajtad, akkor a gyerekeden vagy az unokádon.
És tényleg ne diagnosztizálj. Anyád nem feltétlenül mániás-depressziós, a viselkedésmintázata nagyon sok pszichés problémát takarhat. Ahhoz, hogy valaki kimondja, hogy anyádnak mi a baja, nem elég szakkönyveket olvasgatni laikusként. Szakembernek kell diagnosztizálni, de csak akkor, ha anyád ezt akarja. Mivel nem akarja, neked nincs vele semmi dolgod. Ilyen és kész. Törődj a saját életeddel.
Kedves Kérdező!
Mintha csak én írtam volna a saját anyukámról!
Nálam ugyanez volt a helyzet világ életembe,és ahogy idősödött egyre rosszabbra fordult minden.
Ha van kedved pár szót váltani írj.
27/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!