Borzasztó béna kérdés, mégis felteszem. Ilyen "pénzhiányban" mit tudok/mit lehet tenni?
Konkrétan nem vagyunk szegények, csak a legtöbb olyan értékesebb dologra, amire nekem és a testvéremnek szüksége lenne, inkább spórolva van...
Az öcsém néhány éve panaszkodott, hogy nem látja rendesen az iskolába a táblát, el is ment szemészhez, és írtak neki egy papírt, amivel meg tudta volna csináltatni a szemüvegét, de anya közölte vele, hogy biztos nincs semmi baja a szemének, üljön előrébb a teremben, és nem kell szemüveget csináltatni.
Én is rendszeresen ellenőriztetem a szemem szemésszel (amikor ingyenes), most viszont nyáron a rengeteg rajzolástól érzem, hogy valami nem oké a szememmel, mert sokszor ha rajzolásnál nagyon belemerülök, elhomályosul a kép néhány pillanatra, és ha itt ülök a laptopomnál akkor is fáj a szemem egy fél óra után. Akkor is megfájdul ha olvasok valamit.
Egyszer említettem a szemészt, de anya velem is közölte, hogy biztos nem kell nekem, de ha mégis elmennék megnézetni és kellene, akkor sem csináltatná meg, nekem meg nincs zsebpénzem, se diákmelóm, se időm diákmelóra... a lényeg, hogy önerőből nem tudom megcsináltatni, viszont ha az enyém meglenne csináltatva, akkor a tesómét is meg kellene.
Éppen ezért se nekem nem lehet, sem neki..
Sok értelme nincs a kérdésemnek, csak kicsit rosszul érzem magam, és kíváncsi vagyok a véleményetekre...
azt írja, hogy az öccsének évek óta nem váltották ki a szemüvegét!
de látom, a tiedet sem, mert nem tudtad elolvasni a kérdést.
Édesanyád egy őrült, ennek ellenére nem hiszem, hogy a gyámügyhöz kéne rohanni.
Valóban szólhatsz az osztályfőnöködnek, hogy beszéljen anyukáddal, illetve beszélje rá, hogy itt most nem divatról van szó, hanem tényleg nem tökéletes a látásotok ami tüneteket is okoz.
"azt mondja a gyerek, hogy lenne miből fizetni. másrészt, olyan nincs, hogy évekig egy anya ne oldja meg a gyereke látásproblémáját. akkor is megoldja, ha nincs rá pénze. évek alatt??? ez egy elsődleges dolog! "
Az, hogy a GYEREK szerint lenne miböl fizetni, nem sokat jelent, mert a legtöbb gyerek azt hiszi, ha az anya keres 80ezret, akkor az rengeteg peénz, csak arra nem gondol, hogy a lakbér/rezsi kifizetése után marad adott esetben 30ezer három emberre kajára.
Szóval ezt eléggé megkérdöjelezném, mert az elvált anyák többségének nem igazán van pénze, mégha a jövedelme nem is extrém alacsony.
Sok anya nem tudná megoldani - mert nincs miböl - a szemüveg-vásárlást, márcsak azért sem, mert SZTK kerettel egy gyerek sem használná azt.
Esetleg érdeme utánajárni, hogy nincs-e lehetöség valamilyen segélyre, amiböl ezt ki lehetne fizetni.
Az viszont tényleg probléma, ha rossz a szemetek és nem tudtok szemüveget venni.
A GYEREK azt írja, hogy "ha itt ülök a laptopomnál"
nehogy már egy felelős anya laptopot vegyen, szemüveget meg évek óta NEM?
ilyen nincsen. ha kell, tűzön-vizen át megoldom a gyerekem egészségügyi problémáját. ha laptopra van pénzem, akkor pláne.
ez elhanyagolás!
Szerintem valahogy lehet TB-re "segélyként" szemüveget kapni. Talán ennek is érdemes lenne utána nézni, mivel ez gyógyászati segédeszköz, tudtommal, és azokra van támogatás.
De a konkrét esetben nem ismerem a szabályokat, szóval ezt csak ötletnek szánom, hátha...
Rengeteg akció van, hogy komplett szemüveg 10-20 ezer forintért. Az nem egy ökör ára... Az első szemüvegem nekem is 45-be fájt, mert egy sima optikába mentünk be, ahol anyám bőrcsizmája alapján (amit 70%-kal leakciózva vett) és a bőrtáskája (20 éves volt akkor, csak ritkán használta és nagyon vigyázott rá) alapján rögtön a 20-30 ezres kereteket mutogatta az eladó. Én meg kamasz voltam, így anyám nem mondta, hogy nézzük a teljesen snassz olcsó kereteket, mert akkor épp belefért. 4 évig hordtam azt a szemüveget és most 2 éve gyengébb kellett, mert sokat javult a szemem. 15 volt sötétedő lencsékkel, mert néztük az akciókat és igazából egy sima normál keret is elég volt, mert nem állandóra kell már hordanom.
A szemüveg nem játék. Van ismerősöm, aki ugyanígy kezdte, minek annak a gyereknek szemüveg. Most 16-os dioptriát kell hordania, a tipikus szódásüveg szemüveg, szemüveg nélkül az orra hegyéig nem lát el. Pedig gyerekkorában csak 3 vagy 4-est írtak fel neki, szóval már akkor se a leggyengébbet. 3 éve a szemműtétre gyűjt, mert a szemüveg nehéz és hát ciki is, a kontaktlencsénél meg 14-es dioptria a maximum, amit gyártani tudnak.
Szóval semmilyen spórolt pénzetek nincs? Rokonoktól húsvét, karácsony, szülinapra kapott pénz? Bármi? Ha már édesanyátok nem csináltatja meg valahogy kaparjatok össze rá pénzt.
Konkrétan 3 hónapja látom az egyik optika kirakatában, hogy 10.000-ért van szemvizsgálat+ lencse+ a kereteik 3/4-edből lehet válogatni. Az nem normális dolog, ha nem költök a gyermekem látására, aminek hosszú távon következménye lesz.
Valóban elhanyagolásról van szó. Azt nem tudom tudjátok-e, hogy az óvodákban és az iskolákban is van egy kinevezett gyermekvédelmis nevelő, őt kell megkeresned első körben, valamint az osztályfőnöködet. Nekik a feladatkörük, hogy figyelmeztessék anyukádat, és szükség esetén ők teszik meg a következő lépéseket a szakszolgálat felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!