Az apa köteles-e elismerni a gyermekét és gyerektartást fizetni?
"Nyilván nem ilyen jövőt képzeltem magunknak, mikor "összeàlltunk". Decemberben mindenképp belevàgtunk volna a baba-projektbe,előbb jött össze.ő meg pár héten belül kifordult magàból és visszaköltözött a csalàdjàhoz.Nem hiszek el mindent, de azért kérdeztem, hogy tisztán làssam milyen jogaim vannak. Van munkám és sajàt hàzam egyébként."
Ha jól értem, a feleségéhez költözött vissza, vagyis el sem vált tőle. Én biztosan megvártam volna mindennemű kapcsolattal, pláne szexszel azt, hogy elválik és rendezett körülmények között kezdtem volna bármibe ezzel a férfivel. Most már mindegy, de tanulj ebből, hogy ne ess még egyszer abba a hibába. A babáért pedig fizessen, ha már megcsinálta.
Jogodban áll gyerektartást követelni tőle. Ha nem ismeri el a gyereket, a bíróság kötelezheti a DNS-tesztre, így bizonyítható, hogy ő az apa, és a kötelességeinek eleget kell tennie.
Megjegyzem, egy mentséged lehet a helyzetre: ha nem tudtad, hogy nős, mikor összefeküdtél vele, pláne teherbe estél tőle. Számomra a nős férfival kikezdő nő nem sokkal különb, mint maga a nős férfi, aki megcsalja a feleségét. Egy picivel igen, mert ő a maga részéről nem tartozik hűséggel, de csak egy picivel.
Ha szándékosan estél teherbe, akkor meg pláne no comment. És ne azért kelljen még dicsérgetni, hogy kegyesen nem öletted meg a gyereket, mikor a férfi meggondolta magát.
Ne haragudj, de ez az őszinte véleményem.
Bár, jobban belegondolva az is mentség, ha ő már azelőtt különköltözött a feleségétől, mielőtt összejöttetek, és csak papíron nem vol még meg a válás. Akkor nincs egy rossz szavam sem.
De ha szereped volt a széztmenésükben, akkor áll a fentebbi.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Utólag persze én is àtértékeltem a helyzetet; főleg, hogy a sajàt gyerekemmel fenyeget!! Tehát köszönöm a konklúziót..levontam én is. De nem magànéleti tanàcsra van szükségem .Nem tudok a múlton vàltoztatni..a jogi oldala érdekel, hogy felvértezzem magam velük szemben.
Az, hogy külön éltek, számomra kevés lenne egy kapcsolathoz. Pláne nem tervezek gyereket úgy senkivel, hogy már van egy komplett családja, és ha elválik, a fizetése fele megy nekik.
De most már mindegy, a fizetése egyharmada a gyerekednek fog járni.
Mit számít az, hogy tervezett volt vagy sem?
Mit változtat ez? Ettől a gyereknek még apa nélkül kell felnőnie, az a kutyát nem érdekli, hogy miért.
Indíthat az elhelyezésre is pert, még valami embertelen nagy csoda útján meg is nyerheti és akkor te fizetsz gyerektartást neki. Erre rendkívül kicsi esély van, még ha drogos is vagy és vered a gyereket, akkor is nálunk inkább próbálnak téged rehabilitálni, mint a józan életű normális apjának ítéljék, szóval a gyereket senki sem fogja tőled elvenni.
Ehhez megint nincs köze annak, hogy terveztétek e meg ő külön volt e a családjától, vagy hol volt, a jogi oldalához semmi köze nincs. A fizetése alapján megítélnek majd egy összeget gyerektartás jogcímen és ennyi.
1. Ha megszületik a gyerek, akkor kérheted a bíróságon az apaság megállapítását, ök kötelezik a férfit a DNS-tesztre. (Csak ezt fogadja el bizonyítéknak a bíróság, privát tesztekkel nem is érdemes erölködni)
2. Ha megállapítják az apaságát, akkor attól kezdve kötelességei vannak a gyerekkel szemben, és akár tetszik neki, akár sem, fizetnie kell a gyerektartást.
3. Annak, hogy akarta-e vagy sem, semmi jelentösége sincs, a gyerek létezik, ezért részt kell vennie az eltartásában.
4. Pici gyereket gyakorlatilag nem vesznek el az anyától, mert egy babának az anyja életfontosságú. Késöbb sem veszik el ok nélkül, az, hogy esetleg az apa jövedelme magasabb, nem indok.
5. A gyereket csak akkor tudnák "elperelni", ha te mint anya veszélyeztetnéd a gyerek testi vagy lelki egészségét. Arra viszont semmi esély, hogy egy gyereket egy idegen - rivális - nönek adjanak, mert ilyen esetben igencsak feltételezhetö, hogy nem megfelelöen gondozná a gyereket.
Összesítve: ne foglalkozz velük, csak meg akarnak ijeszteni. Nyugodtan szüld meg a babát, utána kérd az apaság megállapítását, és a gyerektartást megítélését - és a többivel nem kell foglalkozni.
A lényeget leírták, a bíróság elvégezteti az apasági vizsgálatot, ha itt megállapítást nyer, hogy ő az apa, akkor 18+x évig fizetnie kell a tartásdíjat (jövedelme 15-25% körüli összeg, de sok mindentől függ), és a gyermek örökölni is fog utána.
Magánvélemény: apuka jobban tenné, ha önként elismerné az apaságot, mert egy ilyen per több százezres nagyságrendű is lehet, amely őt fogja terhelni. Mindegy, ő tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!