18 feletti, eltartott gyerek életébe mennyire avatkozhat bele egy szülő?
Figyelt kérdés
Szerinted mik azok a dolgok, amikbe van beleszólása, és mik azok, amik már nem a szülőre tartoznak?
Gondolok itt: kimenő, étrend, öltözködés, pénzügyek, baráti kapcsolatok, káros szenvedélyek (és egyebek, melyek szerinted relevánsak)
2014. aug. 20. 20:16
11/14 A kérdező kommentje:
#10: én úgy tudom, 18 felett a szülők nem kötelesek eltartani, szóval a kitagadásnak lehetne jogi alapja, nem?
2014. aug. 20. 22:01
12/14 anonim válasza:
Kimenő szerintem már felesleges.
Étrend azért felnőtt gyerekemnek nem fogok minden nap más főzni mint a többi családtagnak az biztos.
Öltözködésbe,baráti kapcsolat szerintem gyerekkorba szóltam bele,bár én gyerekeimnek szerintem nem is kell.
Pénzügyekbe,amíg az ő pénzét költöd van beleszólása,hisz ő tudja mikkor mennyit tud adni.
Káros szenvedélyük meg szerencsére nincs. Bár ez is olyan, hogy napi 600-1000Ft-ot csak cigire nem hiszem hogy adnék gyerekemnek,
13/14 anonim válasza:
Azért szerintem az elég nagy pofátlanság, ha a szülő minden sz..ságba bele akar szólni azon az alapon, hogy eltartja a felnőtt gyerekét. Mondjuk én már 16 évesen sem hagytam, hogy mindenbe beleszóljanak és irányítsanak, bár nálunk inkább idomításról volt szó és folyamatos ellenőrzésről, amit nem viseltem el. Szerintem a kimenő mint olyan felnőtt korban már nevetséges. Jöjjön haza amikor akar, max. szóljon előtte, hogy későn jön, hogy ne izguljon a szülő, ill. lehetőleg halkan császkáljon éjjel. Az öltözködésbe semmilyen szinten nem szabad beleszólni ebben a korban. (Szerintem korábban is csak határig, tehát a stílus a gyerek dolga, legfeljebb az évszaknak megfelelő öltözködést kell megkövetelni.) Ha eltartott, akkor zsebpénzt kap elvileg, azt viszont arra költi amire akarja a drog kivételével. Baráti kapcsolatba beleszólni nem lehet, legfeljebb véleményt mondani, és ha nem tetszik az a bizonyos barát, azt lehet mondani, hogy nem hozhatja fel, elvégre a lakásba mégiscsak az jön be akit én engedek. Káros szenvedély... nos, a ciginek nem örülök, de ez van. Amíg kibírja kéthetente egy csomag dohánnyal, addig így járt, a zsebpénzéből fizeti. De csak az erkélyen gyújthat rá. Alkoholfogyasztásba nem szólok bele, de az tény, hogy ha naponta részegen járna haza, szóvá tenném és nem tűrném el. De amíg csak buli után néha piás kicsit, az belefér. A drogot egyáltalán nem tolerálnám viszont. Egyébként meg azt, hogy mindenbe beleszólnak az eltartás fejében, inkább zsarnokságnak érzem. Ettől érzi magát fontosnak, erősnek, felnőttnek, hogy megszabja, hogyan éljen a felnőtt gyereke? Természetesen vannak határok, marhára nem viselném el az átjáróházat a lakásomban, a szó és megkérdezés nélküli bulizásokat, a drogot, de szerintem értelmes, intelligens embereknél ezt békés egymás mellett élésnek vagy esetleg családnak nevezik, nem pedig beleavatkozásnak.
14/14 anonim válasza:
Ez szülő-gyerek kapcsolat. A szülők úgy döntöttek, hogy életet adnak és felnevelnek egy gyereket. Nem pedig a gyerek döntötte el, hogy na akkor én ezeknek a nyakán fogok élni, hehe. Nem tudom, milyen jogon akarják irányítani a gyerekük életét... Ők vállalták, hogy eltartják, amíg kell. 18 év fölött is bőven tanul még az a gyerek, de egy kb. 20 éves embernek ne akarjuk már megszabni, mikor hova mehet és ott milyen ételt fogyaszthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!