Te hagyod kiskorú gyereked alkoholt kóstolni persze mértékkel? Felelőtlenség egy 10-15 évesnek engedni hogy piát kóstolhasson?
Igaz, tudom elkerülhetetlen, mindenki kipróbálja a cigit, mindenki iszik, majd, de nem felelőtlenség egy 10-15 éves gyereknek engedni hogy megkóstolja a tömény alkoholt is?
Láttam pár családba, hogy iszogatnak beszélgetnek a felnőttek, és a gyerek meg akarja kóstolni a vodkát, whiskyt, pálinkát, és adnak neki 1 nagyon kicsit.
Tudom ettől még nem lesz iszákos, de a 18 éven alúli nem vehet alkoholt nem véletlen törvény nem?
Azt mondják tiltani hiába tiltod annál jobban akarják, de azt mondják rábólintani, sem szabad, és példát kell mutatni, és gyereknek nem való az alkohol.
Te engednéd a kiskorú gyermekednek mondjuk 10 évestől hogy ha rendezvény van, esküvő, buli, karácsony, születésnap, és iszik mindenki, hogy megkóstolhassa a tömény alkoholt, bort?
Nem, egyáltalán nem mindenki próbálja ki a cigit, sőt durvábbat mondok, az alkoholt sem. Én még egyiket sem tettem soha. Hogy ez miért van, arról fogalmam sincs. Azon kívül talán, hogy mindegyiknek borzalmas az íze, én pedig hiperérzékeny vagyok kajaügyileg...
Engem sosem tiltottak ezektől, de nem is kínáltak. Volt aki cigizett, nem dugta el a dobozt, volt amikor volt otthon alkoholt, azt sem rakták el, mégsem jutott soha az életben eszembe, hogy megpróbáljam bármelyiket is. Továbbra sem tervezem. Mivel én undorodok ezektől a dolgoktól, biztos nem engedném a gyerekemnek, ha lenne, de tudom, hogy a végtelenségig úgysem tilthatom. De kínálgatni biztos nem kínálgatnám, nem is lenne miből...
Emlékszem mikor kisebb voltam és elmentünk valahova akkor megkostolhattam amit anya ivott. Mondjuk asszem ez csak a pezsgő volt meg a martini, esetleg a vörösbor.
A martini volt azthiszem az első, ennek volt már vagy 7-8 éve és azóta a közelébe se mentem mert emlékszek mennyire borzasztó volt (pedig kitudja lehet már tetszene)
Mondjuk egy 10 éves gyerek maximum egy kis nyalásnyit, mert azért egy korty pálinka igen sz..rul eshet
Egészen kicsi koromtól kezdve belekortyolhattam az italokba. Emlékszem teljesen odavoltam a sör habjáért, azt mindig megengedték, hogy leigyam róla.
Tizenévesként pedig ha kértem kaptam egy negyed-fél pohárnyi bort vagy pezsgőt.
Töménybe is bele-bele kóstoltam, akárhányszor újrakóstoltam valamit,várva a változást csak azt konstatálhattam, hogy még mindig rémes az íze.
Alkoholista nem lettem, nagyon messze vagyok tőle. Havonta vagy egyszer jut eszembe, hogy inni kéne valamit. A töményeket továbbra sem szeretem, szívesebben iszok valami édeset, mondjuk cidert vagy gyümölcsös sört.
Ha felügyelet mellett belenyal egy kiskamasz a konyakba, az nem hasonlítható össze az egyedüli alkoholvásárlással. Az alkohol tudatmódosító, elsősorban a felelősségvállalás miatt van korhatárhoz kötve.
Szülinap karácsony és ünnepek alkalmával én is kapok egy pohárral az alkoholból. (Persze van ami nem ízlik,ott is hagyom akkor) Ettől nem hiszem,hogy bárkinek is baja lenne.
Bele tartozom egyébként abba a korhatárba amit írtál.
Cigizni alkalom adtán-titokban-haverokkal szoktam. Kéthetente egyszer talán pár szálat.
Ettől függetlenül belém nevelték a határokat,mindig tanítgattak,hogy "Lányom ezt a piát ezzel ne keverd,lányom ez a pia olyan hogy nem érzed mikor elég és így ne igyál sokat,lányom ha majd iszol alkoholt egyél mellé" etc etc etc. Mertugye,jól mondták az előttem szólók "Aki tiltással nevel hazudni tanít"
Egyáltalán nem kívánom az alkoholt,úgy,hogy ismerem az ízét.
De azt is jól mondták,már a hetedikes osztálykirándulásra,a kilencedikes gólyatáborba is viszik a piákat,aki meg nem ismeri mi milyen ízű,hatású az könnyen csinálhat magának egy rossz élményt.
Jó, hogy feldobtad a témát!
Én is egy hasonlót boncolgatok, csak ott 1-10 életévvel foglalkozok miként nyomják beléjük az alkoholt.
10 éves gyereknek nem engedném, hogy alkoholt igyon. Határozottan ellenzem.
Nagyon jól irtad (bocs, nincs hosszú i-m)példát kell mutatnunk. Azt mondom a gyereknek ne cigizzen és ne igyon s én meg két pofára bagózok és iszok akkor enyhén nem vagyok szavahihető és rossz példát mutatok neki.
A kis kamaszok úgy is ki fogják tapasztalni ezt az utat maguknak, s szerintem nem a szülők előtt csinálják, mert az ciki. De ne mi nyissuk meg ezt az utat nekik, szerintem ez nagyon fontos. Pl: nálunk anyámék kinálgattak rendezvényeken, hogy igyak, de nem akartam. Megtanultam úgy jól érezni magam, hogy nem kell a pia. Első sárgafölddel való találkozásom is 21 évesen volt:D
Izgalmas a tinik számára az alkohol, ehhez nem fér kétség. De szerintem a szülő mutasson példát, mert ez úgy is meghatározza, (persze vannak kivételek), hogy a gyerek mennyire fog elzülleni a pia miatt. (+meg persze a gyerekbe ültetett értékek is befoly.)
Örülök, hogy te is igy gondolkodsz erről!
Szerintem jó ha a szülő tudtával, engedélyével és felügyeletével találkozik először egy gyerek az alkohollal. kb 8-10 éves korom óta ünnepekkor belekóstolhattam apa italába. A töményekbe nem, de ha kértem egy korty bort vagy sört, kaptam. Kicsit később, 13 éves korom körül nehezebb ételekhez, sültekhez kaptam 2-3 ujjnyi bort, szilveszterkor ugyanennyi pezsgőt, karácsonykor egy ujjnyi likőrt. Most ha úgy érzem hogy innék ebédhez egy pohár bort, vagy az esti meccshez egy sört, minden gond nélkül kapok.
Anyáék mindig azt mondták, hogy inkább tapasztaljam ki, hogy milyen alkoholt inni, mennyit bírok becsiccsentés nélkül, mint hogy 16 évesen egy bulin, idegenek között próbálgassam hogy mennyitől rúgok be. Inkább megtanították hogy az alkoholfogyasztásnak is van kultúrája, ezt is lehet túlzás nélkül művelni. Ha inni akartam, inkább adtak ők egy kevés, de jó minőségű piát mint hogy titokban, valami ótvar kannásborral igyam le magam. Most ott tartok, hogy nem vonz a "tiltott" alkoholizálás, mert nem tiltott. Ha el is megyünk sörözni a barátaimmal, inkább kevesebb, de jó sört veszek, inkább az íze mint a részegítő hatása miatt. A szüleim is tudják hogy néha iszom, de nem aggódnak, mert bízhatnak bennem, megtanítottak okosan inni. Még soha nem voltam részeg, nem is vágyom rá. Mindemellett teljesen normális lettem, nem cigizek (és soha nem is fogok) nem drogozok, erős gimibe járok, jól tanulok és vannak céljaim az életben. A tiltás nem használ semmit, a tanítás annál többet. 16L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!