Elköltözhetek? Gyámság?
Na. Az lenne a helyzet, így röviden vázolva:
Én <-> Apám = állandó vita, (álltalában az ő elégedetlenségeiből fakad.)
Én <-> Anyám = legjobb anya-fia kapcsolat. mindent el tudok neki mondani, meghallgat segít.
Én <-> Tesóim (2lány, 1 fiú) = 2 lánnyal kijövök, fiúval egyeltalán nem
Rólam: Tizenhét éves vagyok. Átlagos mindennapjaimat élem egy szakközép iskolába és azon belül tanárkiskedvence átlagos barátokkal. Viszont, mivel nem igazán találtam meg a korosztályomba az olyan embereket, akikkel igazán tudok szórakozni és élni, ezért már 3 éve olyan 20-23 évesekkel lógok(egyetemisták. jogot és "mérnökséget" tanulnak. Van a egy olyan srác köztök, akivel szorosabb a barátság, régebb óta vagyok vele és szinte minden nap 0-24-be együtt vagyunk nagyjából 3,5 éve. Mostanság nagyon megromlott a kapcsolatom apámmal(ezt most nem szeretném részletezni), ezért elhatároztuk, hogy Ő átveszi a gyámságot és hozzájuk költözöm(dolgozik rendes állásban, saját ház, autó stb.). A szüleim is beleegyeznek, mert ez így tarthatatlan. A barátom átvállalná a gyámságot, ha egyeltalán lehetséges, és milyen procedúrákon kell ehhez keresztülmenni?
Kedves hozzászóló!
A szülőnek, mint a gyermek gondozójának és törvényes képviselőjének joga van dönteni arról, hogy a gyermeke hol él. Általában ez a szülőkkel közös otthona.
De ha úgy dönt, akkor ez lehet bárhol maáshol.
Mint szülőnek, joga van engedni a gyereket, hogy ott éljen, ahol ő azt jónak látja. Ha pl elválnak a szülők nem feltétlenül kell a bíróságon gyermekelhelyezési pert indítani, ha a szülők meg tudnak egyezni egymással, eldönthetik, hogy a gyerek melyiküknél marad.
Dönthetnek úgy is, hogy ők ketten külföldre mennek dolgozni, a gyerek meg azalatt a nagyszülővel él.
Dönthetnek úgy ki, hogy a 17 eves lányukat engedik összeköltözni a 18 éves barátjával egy albérletben, stb.
Ez a "szülők által kijelölt más tartózkodási hely".
Amennyiben a gyermek erről a lakóhelyről vagy tartózkodási helyről el akar költözni és a szülők nem engedélyezik, akkor kell gyámhatósági eljárást indítani. Ha a szülők beleegyeznek, a gyámhivatalnak nincs illetékessége.
Tehát a kérdező esetében semmit nem kell tennie, nyugodtan költözhet.
Annyit kell tudnia, hogy a szülők felügyeleti joga és tartási kötelezettsége nem változik. A barátja nem lesz a gyámja, hiszen arra semmi szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!