Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tennétek hogyan viselkedné...

Mit tennétek hogyan viselkednétek a helyemben, hogy a gyerek lelki világa ne sérüljön?

Figyelt kérdés
Nyolc hónapja különköltöztem a volt páromtól. Hétvégén szokta elvinni az apja (már amikor viszi) általában vasárnap 9-17 óra között. Nem egy minta apuka típus,viszont jelenlegi párom akivel együtt élünk nagyon csodálatosan bánik a kisfiammal. Szeretik egymást, ragaszkodnak egymáshoz. Ezt valószínűleg az én volt párom is észrevette és egy ideje azt figyeltem meg, hogy amikor hazajön tőle a fiam akkor agresszívabb velünk és olyan mondatai vannak amelyek szerintem alapból egy 4 éves kisgyerek száját nem hagyják el. Pl egyik hazajövetel után elment a két fiú biciklizni (fiam és párom) és a fiam ilyen megjegyzést tett: Nem tudom az anyám hogy lehetett ilyen emberbe szerelmes mint te?! Legutóbb pedig hazajött és kb 5 perc múlva azt mondta a páromnak hogy te nem szólhatsz bele az én dolgaimba soha.... de látom a fiamon hogy nagyon fel sem foga hogy mit beszél hisz mindeközben a nyakában lovagolt a páromnak és nagyokat nevetgéltek! Nagyon nagyon dühít hogy próbálják anyósékkal együtt rombolni a kisgyerek kapcsolatát és nem veszik észre hogy nem engem zavarnak ezzel össze hanem szerencsétlen gyereket! Viszont én meg nem süllyedek odáig hogy az apjáról rosszakat mondjak előtte,tiszteletben tartom hogy szereti. Csak éppen tanácstalan vagyok... hogyan kéne a gyerekem ezen megnyilvánulásaira reagálnunk? Egy nagyon jó kapcsolatot építettek ki. Csak egy példa... Kisfiammal hallgattuk pár napja a rádióban hogy vasárnap apák napja... és megkérdezte hogy mit készítsen a PÁROMNAK apák napjára...vagyis nem az apja volt az első gondolata! Pár nappal később elmentünk vásárolni egyszer csak hozza a szívecskés milka bon-bont beledobja a kosárba és mondja hogy ezt veszi ajándékba a páromnak.... Mit tegyek hogy a volt párom és anyósék ne tudják ezt a kapcsolatot elrontani? A gyerekem a világon a legfontosabb számomra és az hogy ő boldog legyen, és a bicska nyílik a zsebemben hogy a véleményüket miért nem tudják nekem mondani vagy egymás között,miért kell egy 4 éves előtt???

2014. máj. 19. 12:27
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
47%
A gyámügy a döntéseit annak tükrében hozza, hogy a gyermek testi, szellemi és lelki fejlődése a leginkább biztosítva legyen. Bármelyik is kerüljön veszélybe, lépéseket tesznek. A gyermek érdeke, hogy családban nőjön fel, ahol szeretik és akiket ő is szeret, minden ez ellen irányuló tevékenységet meg kell szüntetni.
2014. máj. 19. 13:56
 12/13 anonim ***** válasza:
32%

"Kedves utolsó válaszoló,na pont erre is kíváncsi voltam hogy vajon "ráijeszthetek" e azzal hogy ha ezt nem fejezik be kérni fogom a láthatás megtiltását?"

Mar bocs, de miert ne mondhatna el a gyereknek a velemenyet?

"Nem tudom az anyám hogy lehetett ilyen emberbe szerelmes mint te?!"

"te nem szólhatsz bele az én dolgaimba soha"

En egyik mondatban sem erzek semmi kivetnivalot. Neked kellene kicsit megerosodnod es jobban birni a kritikat. Ha mar dontest hoztal vallald erte a felelosseget.

En teged jelentenelek fel, mert korlatozni akarod a lathatast. Semmi jogod hozza.

"A gyerekem a világon a legfontosabb számomra"

Mindezt egy valas utan benyogni, nem semmi... Neked max ugy a legfontosabb, ha mindenki ugy ugral, ahogyan te futyulsz. A gyerek normalis fejlodesehez szukseges az apuka velemenye is. De felolem aztan nevelheted burokban. Es akkor csak a te vilagkepedet ismeri majd meg. Abbol aztan egesz eleteben profitalni fog, hiszen tudjuk, hogy te mindent tokeletesen csinalsz.

2014. máj. 19. 15:16
 13/13 anonim ***** válasza:

Hasonló korú kisfiú édesanyjaként mondom, hogy a legtöbbet akkor tehetsz, ha intelligensen, elegánsan állsz a témához.

A volt férjeddel a gyermek előtt (és egyébként is) normális, tiszteletteljes hangnemben meg kell beszélni, hogy közös érdeketek, hogy a kisfiú kiegyensúlyozott legyen.

Egyáltalán nincs reális alapja ma MAgyarországon, hogy te ilyen problémákkal a gyámügyön vagy bróságon eljárást kezdeményezz az apa terhére. Nem életszerű és nem is bizonyítható- akkor sem, ha egyébként a volt férjedtől sem egy szép húzás (feltéve, hogy igaz).

...a kisfiad pont abban a korban van, amikor már össze is kombinálgat dolgokat- tehát én arról sem lennék meggyőződve a helyedben, hogy valóban az apja "uszító munkájáról" lenne szó esetetekben.

(az én kisfiam pl. bemesélte az óvónéninek, hogy hétvégente wc-t szoktam pucolni másoknak, ő meg takarít otthon :)- természetesen ebből semmi sen igaz, bankban dolgozom.

A legtöbbet akkor tehetsz a fiadért, ha

- sokat beszélgetsz vele arról, hogy apa és anya feltétlenül szeretik őt, csak már egymással nem tudtak élni. De ez ne befolyásolja őt, mert ti mindketten egész életetekben szeretni fogjátok és örökre a kettőtök gyermeke marad

- igyekszel stabilizálni a meglévő párkapcsolatodat (egy 4 évesnek már a második apajelölttel kell elboldogulnia- bele sem gondolok, hogy arra mit lépne, ha jönne a következő "PÁROM"...)

- akármilyen nehéz is, a volt élettársad örökre valamilyen szinten az életed része lesz a közös gyermeketek okán- ezért célszerű lenne egy nyugodt hangvételű, barátságos beszélgetés, ahol (ha megvan kettőtök között az egymás iránti tisztelet és szükséges intelligencia), akkor lefektetitek a szabályokat (pl. gyerek előtt a másikra nem teszünk bántó megjegyzést stb.

- az "anyósék"-nak is joguk van látni az unokájukat (nem voltak az anyósodék, ha jól értem...), ezt egy felelős családanya nem megakadályozni igyekszik, hanem elősegíteni (feltételezzük azt, hogy a volt "PÁROD"-at is úgy választottad ki, hogy tisztában voltál a családi viszonyaival- ha korábban az "anyósék" normális emberek voltak, akkor valószínűleg a jövőben is lehet erre számítani. Nyugodtan megbeszélheted velük is, hogy örülnél a kapcsolattartásnak, neked milyen kéréseid vannak, illetve mondják el, ők hogy szeretnék.

...ha neked valóban a gyermeked lenne a legfontosabb, akkor nem a vélt vagy valós áskálódásokhoz hasonlóan alacsony színvonalú ellentámadáshoz gyűjtenél ötleteket és lelkes arctalan támogatókat, hanem igyekeznél felelős szülőként, a gyermekednek JÓ PÉLDÁT mutatva megteremteni azt a minimális bizalmi viszonyt a volt élettársaddal, ami az alapja lenne a közös gyermeketek egészséges lelki fejlődésének (...fontosabb, mint az aktuális "PÁROD"nak vásárolgatott milkacsoki, hidd el).

A kisfiúnak az apja mindig az apja marad- ha egy mód van rá, szerencsés lenne normálisan viszonyulnotok egymáshoz szülők. Az aktuális partnered, élettársad lehet, hogy csak egy futó kaland... ezt kérlek ne felejtsd el és a gyermek érdekeit IS tartsd szem előtt, ne csak a magadét.

Minden jót.

2014. máj. 20. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!