Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Aki hosszabb betegség után...

Aki hosszabb betegség után veszíti el a családtagját annak "könnyebb"?

Figyelt kérdés

Nekem anyukám 8 éve rákos, és mindig félek attól,hogy meghal, az utóbbi időben nagyon sokat romlott az állapota, és ha belegondolok már 8 éve ez megy, de most érzem át hogy már egyre közelebb van az amitől félek.

Viszont valamiért mégis úgy vagyok vele,hogy könnyebb így, mintha váratlanul érne a halála, persze erre nem lehet felkészülni és így is teljesen a padlón leszek, és nem is akarok belegondolni, de sajnos mégis ott lebeg ez a gondolat.

2014. máj. 4. 22:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
nem nem könnyebb.. (tapasztalat)
2014. máj. 4. 22:38
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem mindkettő kegyetlenül nehéz volt: vesztettem már el szerettemet sok évi betegség után és autóbalesetben is. Mindkettőhöz próbáltam akkor okokat találni, hogy miért volt így jó: az egyiknél az, hogy volt idő felkészülni mindenkinek a dolgokra. A másiknál az, hogy nem szenvedett sokat, egy percen belül elment. Szóval szerintem egyik se könnyebb. Neked és anyukádnak pedig kitartást és ne adjátok fel a küzdelmet!
2014. máj. 4. 22:39
 3/12 anonim ***** válasza:

A környezetemben volt most egy nagyon tragikus eset: egy 50-hez közeledő ismerősnek régebben rákja volt, megműtötték, rendbe jött.

Már elkezdett újra dolgozni, majd váratlanul jött a hír: meghalt.

A temetés után a férje mesélte, hogy egyedül ő tudott róla, hogy kiújult a rákja és az orvosok mondták, hogy hónapjai vannak hátra, nagyjából ezen időintervallumon belül halt is meg.

Az anyja, lánya, testvére nem tudott erről a "második körről". El tudom képzelni, hogy mennyire hirtelen csapásként érhette őket. Még engem is nagyon megrendített, pedig rég elköltöztem onnan és csak régi kedves ismerősként emlékeztem rá gyerekkoromból.

2014. máj. 4. 22:45
 4/12 anonim ***** válasza:
51%
Talán akkor a legkönnyebb elfogadni, ha előtte szellemileg is leépülnek és állandó ellátást igényelnek.
2014. máj. 4. 22:55
 5/12 anonim ***** válasza:
Nem így is úgyis nehéz elfogadni.
2014. máj. 4. 23:06
 6/12 anonim ***** válasza:
Hál Istennek hozzám közelállótól még nem kellett búcsút vennem, de szerintem könnyebben feldolgoznám, ha valaki hirtelen hagy el, mint ha éveken keresztül látnom kell a szenvedését, és napról napra azt kell "várnom" , hogy na talán ma vége.
2014. máj. 4. 23:13
 7/12 anonim ***** válasza:
Hála Istennek, nem voltam még ilyen helyzetben. Én is azt hinném alapból, hogy könnyebb, ha van idő felkészülni rá, de a környezetemben nem ezt látom. Nemrég halt meg a párom nagymamája 93 évesen, 4 éve volt beteg, ebből az utolsó 1 hétben volt nagyon rosszul. Olyan szempontból még nehezebb volt a családnak, hogy végignézték, ahogy szenvedett, és csak ültek mellette tehetetlenül. Úgyhogy sajnos egyik se jó.... A szeretteinket elveszíteni minden körülmények között fáj.
2014. máj. 4. 23:45
 8/12 anonim ***** válasza:
Nem. Éppen fordítva: a nyolc vagy akárhány év súlyos betegséggel való küszködés a családtagok részéről olyan mértékben idegörlő, hogy felér egy komoly traumával a hatása. Különönsen akkor, ha ez a nyolc év a te fiatalságodat vette el és tette tönkre.
2014. máj. 5. 08:04
 9/12 anonim ***** válasza:

Én a saját tapasztalatomat írom le Neked:

Elveszíteni a szerettünket nagyon nehéz mindenféleképpen, a fájdalmat magát nem enyhíti az, hogy már 8 éve "készülsz" rá, ugyanolyan fájdalmas mint mikor hirtelen hal meg.

Azonban a halál tényét, az szerettünk elvesztésének a feldolgozását segíti az, ha már volt időd felkészülni rá.

Ez csúnyán hangzik, tudom, hiszen nem szándékosan "készülün" rá, de nyilvánvalóan nem tudjuk magunkat függetleníteni a tudattól, hogy tisztában vagyunk a dolgok legvalószínűbb kimenetelével.

Az én édesapám rákban halt meg. Nem volt ugyan (szerencsére!) 8 év, egy fél év alatt elvitte szegénykémet, de nyilvánvalóan átéltem ugyanazt amiket Te. Látni napról napra a leépülését, mikor az orvos sem biztat semmivel, stb...

Az édesanyám lefeküdt egyik este aludni és reggel már nem kelt fel: szívelégtelenség.

Ezt képtelen voltam feldolgozni. Úgy 10-15 évig visszatért az álmaimba különböző formában, hogy álmodtam vele mintha élni, de közben meg tudtam, hogy már eladtuk a szülői házat,meg ehhez hasonlók, és akkor ez mindig felzaklatott. Nem nagyon tudom megfogalmazni, de az a lényege, hogy az édesapám halálát szerintem feldolgoztam, ahogyan általában feldolgoz az ember egy fájdalmas halálesetet. Az édesanyámét nem tudtam. És ez nekem a rendszeres, nagyon felzaklató álmaimban jött elő.

Mindekettőjüket egyformán szerettem, teljesen tökéletes harmonikus kapcsolatban éltünk, tehát arról szó sincs, hogy esetleg nem egyformán kötődtem volna hozzájuk!

Tehát én azt mondom, hogy maga a lelki "gyászmunka" valóban könnyebb, a fájdalom azonban nem kevesebb.

2014. máj. 5. 10:58
 10/12 anonim ***** válasza:

Édesanyámat 3 nappal ezelőtt veszítettem el, sajnos ő is rákos volt. :( Viszonylag gyorsan vitte el szegényt a betegség, alig fél év alatt, és ebből az időszakból is a hónapok többségét reménykedéssel, bizakodással töltöttük, mindannyian őszintén hittünk a gyógyulásában, tehát tulajdonképpen felkészületlenül és váratlanul ért minket a halála.

Azt nem tudom, hogy ha több időnk lett volna még együtt, akkor könnyebben viselném-e, de az biztos, hogy most nagyon, de nagyon nehéz. Rettentően hiányzik... :(

22/L

2014. máj. 5. 17:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!