Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleimnek igazuk van, hogy...

Szüleimnek igazuk van, hogy pszichológushoz kéne mennem?

Figyelt kérdés

A háttértörténet: tegnap este mondtam itthon, hogy majd holnap (ma) lehet, hogy elmegyek korán reggel sétálni egyet a Tisza partjára, de ma elég későn keltem fel, és már nem is akartam menni, mivel ilyenkor, ilyen jó időben kb. el sem lehet férni a járdán, annyian vannak (babkocsik, kutyasétáltatók, horgászok, stb).

Apám kérdezi, hogy miért nem megyek, én meg azzal válaszolok neki, hogy túl zsúfolt most a part, regetegen vannak kint, és én nem akarom kerülgetni az embereket, és nem akarok olyan "kedves ismerősömmel" sem összefutni, akiket éppen nincs kedvem látni.

Erre azt mondja anyámmal együtt, hogy beteg vagyok és pszichológushoz fognak vinni. Mert egy kora reggeli sétát akartam tenni a friss, hűvös levegőn, egyedül, és nem pedig melegben, tűző napon, cscsemővisítás meg minden egyéb közepette.

De máskor is volt már ilyen. Máskor is említették már, hogy a legjobb lenne a pszichológus a számomra, mert nem szeretem a nagy társaságot, nem igazán szeretek beszélgetni senkivel, nem szeretek elmenni bulizni, és nem vagyok barátkozós fajta, magyarán elég zárkózott vagyok, de nekem így jó és ezt nem tudják megérteni. Világéletemben ki voltam mindenhonnan közösítve, főleg az általános iskolában, semmibe vettek, piszkáltak, csúfoltak... És akkor még mindenki el van képedve, hogy nem szeretek emberek közt lenni. Múltkor is családi botrány lett abból, hogy inkább akartam egyedül lenni, olvasgatni, zenét hallgatni itthon, mintsem elmenni egy szórakozóhelyre bulizni, ahol minden második ember olyan részeg, hogy menni sem tud.

Szerintem rohadtul nem adok okot arra, hogy pszichológushoz kéne mennem.

Bocsi, ha kicsit érthetetlen, de sosem tudtam jól fogalmazni. :(

2014. márc. 30. 14:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
14%
Hány éves vagy? Mert nekem úgy tűnik, már nem vagy abban a korban, amikor joguk és lehetőségük van pszichológushoz _vinni_.
2014. márc. 30. 15:05
 2/14 anonim ***** válasza:
24%
Egyébként egyértelműen nekik kéne pszichológushoz menni. Az első ötletem, hogy már beleélték magukat abba, hogy elmész egy időre, és eltervezték, hogy kettesben lesznek, csak nem elég intelligensek ahhoz, hogy ezt elmondják Neked, ezért bántanak inkább.
2014. márc. 30. 15:10
 3/14 A kérdező kommentje:
16 éves vagyok...
2014. márc. 30. 15:17
 4/14 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem tényleg el kéne menned. Nem azért mert nem volt kedved sétálni. Hanem mert hidd el nekem, számtalan olyan kórkép létezik, amelynek legfőbb tünete a betegség-tudat hiánya. A szüleid valószínűleg az "átlagos" mindennapi viselkedésed alapján ítélték meg úgy, szükséged lehet szakmai segítségre. Egyértelmű, hogy a legjobbat akarják neked, még ha kamaszként ezt nem is így éled meg. Valamint egy pszichológus nem orvos, nem rendelhet el gyógykezelést, nem írhat fel gyógyszert. Csupán beszélgetsz vele, más nem történik. Abból amiket írtál (kiközösítés, bántottak) pedig nemnehéz levonni a következtetést, hogy nem egy boldog sikeres kamasz vagy, hanem sérült a lelked (ezt kérlek ne pejoratív értelemben fogd el). Így biztosan jót tenne neked. Végül de nem utolsó sorban, csak Magyarországon tart ott a társadalom, hogy a pszichológushoz negatív képzetet társít, amerikában például a felső és középosztály jelentős része rendszeresen veszi igénybe a szolgáltatásaikat, akkor is ha nincs rá kirívó oka.
2014. márc. 30. 16:38
 5/14 anonim ***** válasza:
El kéne menned,az előttem szólónak maximálisan igaza van.
2014. márc. 30. 16:56
 6/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha elmész, rosszul nem járhatsz. (feltéve, hogy nem valami lökött pszichológust fogsz ki) Talán nem is abban fog segíteni, amit a szüleid problémának látnak, talán kiderül, hogy másban tud.

Hadd mondjak el egy nagyon fontos dolgot, amit igen csekély pszichológiai tanulmányaim során sajátítottam el, de talán ez az egésznek a lényege: "mindig a kliensé az utolsó szó" ez azt jelenti, hogy nem a pszichológus mondja meg, hogy mi a bajod, hanem abban segít, hogy te jöjj rá. Neked kell megfogalmaznod, ő csak kérdésekkel, feltételezésekkel segíthet ebben. Megoldási javaslatokat is csak felvázolhat, végül neked kell eldöntened mit szeretnél kezdeni az adott helyzettel. Nem egy kiokosító tanórában lesz részed, hanem egy segítő beszélgetésben, ahol "te vagy az úr" a te utadról van szó, és csak egy útitársat kapsz egy időre.

Kívánom, hogy tényleg segítsen, ne pedig hátráltasson. (sajnos nem mindenki alkalmas pszichológusnak, aki elvégezte az egyetemet.)

2014. márc. 30. 17:08
 7/14 anonim ***** válasza:

Ilyen a személyiséged. Ez nem rossz vagy jó. A szüleid lehet ,h szexelni szeretnének,amikor nem vagy otthon.

A pszihológus és hasonlóktól tartsd távol magad,ha élni akarsz.

Köztes megoldás: elmész otthonról egy könyvvel a táskádban vagy könyvolvasóval valami csendes helyre,pl Duna part és ott olvasol. Megszabadultok egymástól és mindenki boldog. Járj el otthonról többet. Vannak csendes városrészek.

2014. márc. 30. 18:46
 8/14 anonim ***** válasza:
Van egy olyan sanda gyanum,hogy a 2. es 7. hozzaszolo ugyanazon ( meglehetosen egyszeru) szemely. A pszichologus pedig olyan egyetemet vegzett szakember aki segit megoldani a problemaidat. Ha valaki szivesen van egyedul az feltetelezem meg nem indukalja azt, hogy a szuleiben kialakuljon az elhatarozas, miszerint a gyermekuket szeretnek pszichologushoz eljuttatni. Egyebkent tenyleg nem ertem mi tart vissza? Szerinted milyen negativ kovetkezmenye lehet annak ha valakivel iranyitott beszelgetest folytatsz? Szemely szerint ugy velem mindenkinek rendszeresen kene terapeutahoz jarni, ha anyagi eroforrasai megengednek. Mert mindenkinek vannak kisebb nagyobb problemai, es egy jol iranyzott kerdes sokat segithet abban, hogy tisztabban lassunk.
2014. márc. 30. 19:33
 9/14 anonim ***** válasza:
Atyaég! Ki az az elmebeteg aki szerint egy pásztor óra miatt akarja valaki pszichológushoz küldeni a gyerekét. Jesszus nagy az Isten állatkertje:) Remélem szegeny kerdező ennél jóval értelmesebb kamasz:)
2014. márc. 30. 19:43
 10/14 anonim ***** válasza:

9: Márpedig a kérdés arról szólt, hogy AZÉRT, mert ő nem ment el sétálni mégsem, amikorra azt ígérte a szüleinek, hogy elmegy, a szülei azt vágták a fejéhez, hogy EZÉRT pszichológushoz kéne mennie.

És a kérdező azt kérdi, jogos-e ez a reakció arra, hogy nem ment el sétálni, mert későn ébredt ahhoz, hogy elég üres legyen a part az általa vágyott kellemes sétához.

Nem, tudom, hogy Ti esetleg másik kérdést olvastatok?....:-o

2014. márc. 30. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!