Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 30 éves múltam és a szüleim...

30 éves múltam és a szüleim még mindig beszólnak mindenért. Hogyan lehet megtanulni a "nem veszem fel" gondolkodást?

Figyelt kérdés

Egész életemben ez volt. Először kis álmodozónak voltam beállítva, aki nem ezen a világon él (közben folyamatosan szenvedtem, mert érezhetően nem fogadtak el). Mindketten igazi vezető hajlamúak, én pedig mindig szociális voltam. Ráadásul jött húgom és megtestesítette az álom gyereket. Olyan volt, amilyenek ők lenni szerettek volna. Én bölcsész lettem, ő meg világot bejáró manager. Én hozzámentem az első páromhoz, vettünk egy kis lakást, gyerekünk lett, teljesen unalmas élet, még tesóm menő cuccokba jár, keletre jár nyaralni, milliomos pasijával.

Mivel csak én élek Magyarországon, többet találkozom a szüleimmel, de nincs benne köszönet. Szidják a lakásunkat,amikor gyesről elmentem dolgozni, akkor karriert építgetek a gyerekkel foglalkozás helyett, amikor kiléptem, hogy mégis a picivel legyek, akkor állandó téma, hogy ennyi diplomával nem értem el semmit. Amikor gondok voltak a házasságommal, anyához fordultam tanácsért, de mást se kaptam, mint, hogy mi megmondtuk, te választottad. Amikor elhíztam, akkor miattam tönkre fog menni a házasságunk, amikor lefogytam, nem vigyázok az egészségemre. és sorolhatnám órákig....

Hétvégén közölték, hogy nem illek a családba (mert szeretem a bizsukat), viccesen megjegyeztem, hogy biztos el lettem cserélve a kórházban, erre apa kifakadt, hogy ő ebben biztos. Utána pálinkáztak, én pedig nem iszom ilyen erős italokat, erre anya megjegyezte: Legyél már végre a mi gyerekünk!. Rengeteg ilyen dolog van és már nagyon ki vagyok tőle borulva. Férjem szerint ne foglalkozzak vele, ha telefonálok, akkor csak személytelen dolgokról beszéljünk. ha nem hívom őket, ők úgysem hívnak engem.

Barátnőm azt mondja, hogy biztos az a baj, hogy tinikoromban nem lázadtam...pedig próbáltam. Tipikus jótanuló kislány voltam, nem mehettem sehová, még az egyetemen is felhívtak, hogy mit csinálok, még azt is ellenőrizték. Nem tudom mit tehetnék. Nem befolyásolhatja az életemet az, hogy ők nem fogadnak el olyannak, amilyen vagyok. Vagyis amilyen nem vagyok...Ténylegesen nem vagyok több egy átlagos családanyánál, aki próbálja megállni a helyét a világban, de sokszor nem sikerül...nekik ez kevés.

Kevés vagyok nekik...

2014. márc. 25. 12:48
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Akik azt írják, hogy ne akarj megfelelni felnőttként, nem tudják, milyen érzés ilyen közegben felnőni, élni.

Én 37 éves vagyok, 14 éve vezetek saját háztartást, férjem, gyerekem van, dolgozom.

Az én szüleim dettó ugyanezt csinálják, odajön anyukám, végighúzza a kezét az ajtón, közli, hogy koszos.

Apukám megjelenik a nyaralásból való hazajövetel másnapján, és kérdőre von, miért nincs még kipakolva a bőrönd, amikor egész nap otthon voltam. Még estig tudnám sorolni, de gondolom pontosan tudod, miről beszélek.

Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy mi játszunk a tesómmal, anyukám takarít/főz, apukám pedig vagy vidéken dolgozik, vagy a teraszon olvas. Olyan 'fogd be a szád, hajtsd le a fejed és húzd az igát amíg bele nem döglesz' hozzáállással élték az egész életüket, folyamatosan félve valami rossztól.

Én inkább játszom a fiammal, csavargunk egész délelőtt, próbálom vele megláttatni az élet szépségeit, a mában élni, örülni a pillanatnak. Ezt a szüleim rossz szemmel nézik, örök vita például a mit eszik a gyerek? kérdés, miért nem veszek neki hosszabb atlétát, miért így fegyelmezem és nem úgy, stb.

Rengeteg önmarcangolás, átsírt éjjel és nappal volt ebben a 37 évben, de ha elég határozottan képviseled az álláspontodat, te is jobbban érzed magad tőle, és ők is látják, hogy hiába beszélnek.

Abbahagyni nem fogják, ez illúzió, kéretlen jótanácsokból, beszólogatásokból később sem lesz hiány, de ha csak egy kicsit is felül tudsz ezen emelkedni, már nyert ügyed van.

2014. márc. 25. 13:47
 12/26 A kérdező kommentje:
Nagyon aranyosak vagytok és igazatok van. Egyszer-egyszer próbáltam a helyére tenni a dolgokat, de még rosszabb volt. Tudjátok a "Na mi van kislányom...". De most úgy érzem, hogy eljött a fordulópont, mert történt valami. Szülinapomra nagytakarítást kaptam anyukámtól, mert én nem vagyok rá képes. Természetesen kiborultam, de csak viccesen próbáltam visszautasítani. Nem mertem kerek perec azt mondani, hogy nem. Feljött hozzánk, egész nap cseszegetett, hogy nézünk ki (mellesleg a szomszédom azt mondja, hogy teljesen rendben vagyunk), én meg elcseszettnek éreztem az egész napot és bárki hívott köszönteni és kérdezte, hogyan ünnepelek, elmondtam hogyan. Pár napja beszéltem tesómmal és elkotyogta anyának mennyire rosszul esett a hálátlanságom. Ez az egész ébresztett rá arra, hogy mennyire abszurd ez a helyzet. Most úgy emlékszem a szülinapomra, mint egy átvitatkozott napra, amikor helyette elvihettem volna a kisfiamat kirándulni, örülhettünk volna együtt az életnek. De talán ez őket is ráébreszti picit, hogy nem egészen jó, amit csinálnak.
2014. márc. 25. 13:52
 13/26 A kérdező kommentje:

jesszusom ugyanez!!!!Hihetetlen :(((

Nálunk is ez megy a picivel...rendszeresen felhív,hogy mit evett a gyerek, miért olyan vékony, ha beteg és elkapom tőle, akkor "mindig ezt csinálod!" és az, hogy beteg a gyerek biztos azért van, mert nem takarítok rendesen...

2014. márc. 25. 13:55
 14/26 Költőnő? ***** válasza:
100%

olvasd el a "Mérgező szülők"-et. Remekül körbejárja a problémát és egész jól levezeti a személyiségre gyakorolt hatásait.

Az az első lépés, h tudd, h miért érzel úgy, ahogy. A következő lépés a hogyan, de ahhoz a dolgok elfogadása (nem dühből vagy elkeseredettségből vagy dacból), elengedhetetlen.

2014. márc. 25. 14:13
 15/26 anonim ***** válasza:

Én biztos, hogy ilyen emberekkel (?) nem tartanám a kapcsolatot. Felhívnám őket karácsonykor, szülinapon, névnapon, húsvétkor és ennyi.

Törődj a családoddal! Ők szeretnek Téged és szükségük van rád!

2014. márc. 25. 14:45
 16/26 kovpet ***** válasza:

Felnőttél, diplomás vagy, családod van, lakásod van. Nekem nem úgy tűnik, hogy nem vitted semmire, sőt.

"Kevés vagyok nekik..."

Igen, ez tényleg így lehet. De ez nem téged minősít, hanem őket.

"rendszeresen felhív,hogy mit evett a gyerek"

Az én telefonomon van olyan gomb, ami elutasítja a hívást (illetve már nem gomb, de ez most mellékes). Szerintem a hívásfogadás helyett azt használd ilyenkor. Sokat fog javítani a hangulatodon :)

2014. márc. 25. 15:51
 17/26 anonim ***** válasza:
Mondjuk evés témában férfiemberként azt mondom, hogy néha az anyósára vagy saját anyjára hallgathatna a feleség.
2014. márc. 25. 16:09
 18/26 kovpet ***** válasza:

Őőő, nem erre a részre értettem és szerintem a kérdező sem.

A jó szándékú tanácsot természetesen érdemes megfogadni. De történet egésze alapján valahogy nem tudok benne hinni, hogy annak szánná a telefonokat.

2014. márc. 25. 16:15
 19/26 Költőnő? ***** válasza:

a szülőktől való leválás ha csak fizikai szinten következik be, akkor ez történik.

És itt nem az anyagi és egyéb dolgokra értem. Nem váltál le érzelmileg, mert még mindig meghatároz a véleményük, és még ők is abban a moziban vannak, h majd ők....

Ilyenkor a dac meg a dafke meg a hasonlók nem érnek hosszabb távon semmit, mert csak pillanatnyilag fogod magad jobban érezni; hosszabb távon nem.

Ha hosszabb távú (és számodra békés) megoldást szeretnél: elkerülhetetlen lesz a velük való konfrontáció.

2014. márc. 25. 16:22
 20/26 anonim ***** válasza:

#19 vagyok.

Ma itt volt anyu, mert beteg a kisfiam, és ő vigyázott rá.

Jövök haza, és látom, hogy a TV talpára beleírta a porba, hogy "PISZKOS".

Nyilván nem volt makulátlanul tiszta, de azért ez mégis túlzás.....

Én csak annyit kérdeztem, hogy: 'Megmutassam, hol van a porrongy?'

Hát ennyi, azt hiszem, ez életük végéig elkísér minket....

2014. ápr. 1. 18:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!