Segitseg anyamnak?
Ugy nottem fel, hogy anyam alkoholista volt. Mamam nevelt szeretett es vigyazott ram. De edesanyam idorol idore felbukkant es magaval vett hogy "csaladosat" jatszanak az eppen aktualis pasijaval. Aztan ha a pasi lelepett visszavitt mamahoz mert egyedul nem tudott ellatni. Felnottem csaladom lett, mamam idokozben sajnos meghalt.
Edesanyam megkeresett, hogy segitsek neki, mert utcara kerul hamarosan es nincs hova mennie.
Nem fizette a lakbert.
Van ket pici gyerekunk es a lakasunk sem nagy.
A ferjem azt mondta tegyem azt amit jonak lattok, de o nem orul neki de tamogat.
Anyam meg mindig iszik, de mar nem annyit mint regen.
Nem tudom mit tegyek.
Mamam biztos azt mondana segitsek, en viszont nem szerettem soha anyamat.
Biztos, hogy így nem segítenék. Hova? Miből? Neked is ott a családod, írod, hogy a lakásod mekkora, így odafogadni sem tudnátok. Meg aztán az a két pici gyerek is mit látna? Azt, hogy vedel a nagymama. Mellesleg, ha a saját lakbérét nem tudta finanszírozni, akkor ha hozzátok költözne, ott mibe tudna beszállni? Kaja, rezsi, számlák, stb?
Keresse meg a régi pasijait, aztán kérjen tőlük segítséget!
Rajtad múlik. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy amennyiben nem segítesz, tükörbe tudsz-e majd nézni? Ha nem is miatta, a saját lelkiismereted miatt lehet érdemes komolyan átgondolnod ezt.
Az sem mindegy, hogy miben vár segítséget az édesanyád. Ha eddig nem voltatok neki fontosak, akkor most se legyetek azok, én pl. biztosan nem költöztetném magamhoz a sosem látott alkoholista nagymamát, akinek énsem hiányoztam a háta közepére sem... Ellenben ha csak egy kis pénzre lenne szüksége és megtehetném, akkor megkapná és azzal a segítségnyújtás le van tudva...
Az én anyám agresszív alkoholista volt. Ő előbb ütött, utána kérdezett. Ha én kerültem volna olyan helyzetbe mint te, hogy elém állt volna, hogy segítsek mert utcára kerül, én simán becsuktam volna az ajtót előtte. Mivel tudom milyen pokol az élet egy alkoholista mellett (sajnos nekem nem volt szerető nagyi aki segített volna, így egy alkoholista mellett nőttem fel) nem engedném, hogy a gyerekeim is megtapasztalják ezt a poklot.
De ebben a kérdésben csakis neked kell dönteni.
Abban segítenék, hogy elvinném elvonókúrára, egy alkoholistának ez a legnagyobb segítség.., de ha a nyakatokra költözik , akkor szokszorosan meg fogod bánni. Rossz példát mutat majd a gyerekeidnek, nektek kell majd mindent megosztanotok. Ő egy olyan anya, aki nehezen nevezhető anyának, te is tudod, hogy nem érdemli meg ezt a megnevezést.
Ráadásul neked kellene majd támogatnod az ivászatát is.
Igen, segíts neki abban, hogy az önkormányzattól kapjon haladékot és részletfizetési kedvezményt a tartozására, esetleg fizesd egy részét a tartozásának. Erről feltétlenül legyen papírod! Valamint a háziorvostól arról, hogy mama szenvedélybeteg.
A - nagyon okos - új alaptörvény előírja, hogy a szülővel szemben van bizonyos anyagi kötelezettséged még akkor is, ha a legnagyobb szemét volt is veled. És készülj fel rá, hogy Ő bizony tudni fogja a jogait!
Attól kezdve, hogy anyád megszült és nem adott örökbe, kérheti a szülötartást töled jogilag is.
Szóval fizetned kell, amennyiben hivatalos útra tereli az ügyet.
Nagyon sajnálom a helyzeted kérdező.
Én is kisgyermekes édesanya vagyok, így át tudom érezni valamennyire, hogy miért vagy dilemmában a gyerekeket illetően is.
Masszív alkoholista szülőt nem engednék a gyerekek közelébe- de igyekeznék segíteni.
Lehet, hogy leírva nem szép, de én bizony azt mondanám az édesanyámnak, hogy szívesen segítek, akár be is fogadom, ha ő is hozzátesz ehhez a segítséghez azzal, hogy önként elmegyünk először háziorvoshoz, szembenéz az alkoholproblénáival és az orvos beutalásától, tanácswától függően befekszik a pszcihiátriai és addiktológiai osztályra minimum 3 hétre az elvonó megkezdésére és folyamatosan jár ezt követően is rehabilitációra (heti csoportfoglalkozásra, AA gyűlésre, RÉV ambulanciára, családsegítőbe stb.- ami épp a közeletekben van).
Amennyiben erre nem hajlandó, úgy elmondanám neki, hogy az ajtóm nyitva áll abban az esetben, ha nem bódultan és agresszíven, bepiálva jönne- egy tányér levest, fürdést is tiszta ruhát, mosást szívesen adok neki bármikor, de ennél nagyobb segítségem igenis az Ő ÉRDEKÉBEN IS ahhoz kötött, hogy igyekezzék szaksegítséggel legyűrni a szenvedélybetegségét.
(ilyen gyermekkor után egyébént ez is nagy szó lenne tőled és ezzel a feltétellel is nyugodtan nézhetsz tükörbe, nyugodtan alhatsz és nyugodtan a férjed és a gyermekeid elé állhatsz).
Minden jót kívánok.
(annak a válaszolónak pedig, aki arra hivatkozott, hogy az édesanya ráperelheti a rokontartást üzenem, hogy elsősorban a saját kiskorú gyermekei eltartásáért felel, a fennmaradó rész- már ha van- pedig érdemességi alapon működik- egy gyermekét elhagyó alkoholista anya ennek a legkevésbé sem felel meg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!