Öröklés, kitagadás. Hagyjam a fenébe?
Anyukám elvesztettem, majd utána közölte a vér szerinti tesóm és apám, hogy nekem semmilyen örökség nem jár, mivel már nem lakok otthon. (????). A régi családi ház zárát lecserélték, én már be sem mehetek, pedig anyukám személyes dolgai közül pár dolgot szeretnék megkapni. Ti mit tennétek? Megkérdeztem egy ügyvédet, és azt mondta, hogy az engem megillető örökrész (ingatlan fele anyukámé volt, annak felét kapnám én) az 25% lenne, viszont apám megváltaná az özvegyi jogát, így csak 16%-ot kapnék. A házat elég alacsony áron is becsülnék fel most. Tehát egy 20M-ós házból kapnék 3.2M-ót, ezt most kp-ben ki is tudnák nekem fizetni, aztán fel is út,le is út. Ez a dolog anyagi oldala. Mit tennétek helyemben? És az érzelmi oldalával? Most született első gyerekünk. Mit mesélnétek majd neki a remek nagyapjáról és a nagybátyjáról?
Bármilyen abszurdan hangzik, ez nem kitalált történet, nem vagyunk kisebbségiek sem, se nem szegények, se nem vétettem semmit. Csak gondolom nem lakok már otthon, saját családom van, nincs én nekem szükségem semmire.
"ha neked úgy kényelmesebb, akkor megtarthatod a tulajdonrészt is"
Persze lesz egy lakásban 25% tulajdonrésze amibe ha az apa nem öreg még 25-30 évig a lábát nem teheti be teljesen törvényesen. Miért baj, ha kiakarják fizetni,mé jól is jár vele.
"Van részed a házban, akkor mész oda, amikor akarsz egyébként."
Ez egyáltalán nem igaz. A férj a házastársa halála után özvegyi haszonélvezet kap, ami magasabb a túlajdoni jognál. A haszonélvező még a túlajdonost sem kötelező beengednie, így amíg az apa él kérdező teljesen törvényesen nem engedi be az apa.
Picit offolok bocsi:
"Mi szeretetben élünk itthon és kicsit "mesevilágban" szeretném nevelni a gyerekeinket, lehető leginkább megóvni a világ negatív dolgaitól, és félek, hogy már egész fiatalon szembesülnie kell a halál gondolatával, meg hogy van nagypapa meg nagybácsi, de mégsincs."
Ez a legrosszabb amit tehetsz. A kicsinek meg kell tanulnia a problémák kezelését. Ha burokban neveled, az hamar kiüt majd legelőször az oviban, majd az iskolában mégnehezebb lesz. Persze nem a gyilkolást verekedést és a legrosszabbakat kel neki vázolni. De tudja azt, hogy van rossz is. Majd ha véletlenül cukrosbácsi kínálgatja, nem fogja tudni, hogy az idegenek rosszat is tehetnek? És bízni fog mindenkiben?
A családról beszélj neki a maga nyelvén. Anyukádról, mond el, hogy a fényképen ő a te anyukád, aki sajnos nincs. Ha eköré mesevilágot akarsz vagy nem tudom hiszel e ilyesmiben, mondhatod, hogy ő már az égben van és vigyáz rátok. De ha burokban tartod és egyszer a közeletekben meghal valaki, nehezebb lesz elmondani, mint ha már van egy kis fogalma róla.
És az offon kívül, szerintem ne csak egy ügyvéddel beszélj. Szerintem nem zárhatnak ki csak úgy az örökségből. Sajnos, most a haszonélvezeti jog valószínűleg az apukádé, de úgy tudom a 25% mindenképp a tiéd anyukád után. És ha apud is elmegy tőle is jár köteles rész, még ha nem is akarják. Kérdezz meg több ügyvédet, keress olyat, aki főleg öröklési dolgokban jártas!
Lepontoztok mindenkit, akik elfogadnák az ajánlatot.
Pedig a házat nem kötelező eladni, sőt haszonélvezeti joga lesz rajta az apának.
Aki pedig kp-t ajánl tulajdonrészért, az jogosan alkalmaz piaci értéket.
Később sem valószínű, hogy többet ki lehetne hozni a ház árából.
A családi viselkedés, "gesztus" nagyon csúnya, de az ajánlott összeg jutányos, korrektnek mondható.
Eszedbe se jusson! nem a pénz miatt - de az se kutya -, hanem az elvek miatt.
Az ügyvéd nagyon rosszul tudja, mert nem csak annyi járna neked. Kitagadni nem lehet, csak végrendelet által és csakis úgy, ahogyan a PTK-ban pontosan benne van. Súyos okkal, és indoklással.
"Megkérdeztem egy ügyvédet, és azt mondta, hogy az engem megillető örökrész (ingatlan fele anyukámé volt, annak felét kapnám én) az 25% lenne, viszont apám megváltaná az özvegyi jogát, így csak 16%-ot kapnék."
Az ügyvéd rosszul tudja. Apád nem veheti el a te részedet. Özvegyi jogot nem lehet megváltani, csak a haszonélvezetet, de az sem mehet a te örökrészed rovására. A te 25%-ot mindenképpen jár neked, és ha apád feldobja a bocskort, akkor utána is a 25%.
Menj csak a részed után, mert az neked JÁR.
Ps: nagyon el vagy tévedve. Patológiás családok nem csak a kisebbségek között vannak. Sőt!
Ha lecseréltették a zárat és nem mehetsz be, akkor a hagyatéki tárgyalás után hívass rendőrt és menj csak be a dolgaidért. Jogodban áll.
Kevesen látják kedvezménynek, pedig ez gyakorlatilag nagyon is az.
Majd csakis akkor kell eladni az ingatlant, ha az apa is elhuny. Addig inkább csak romolhat a helyzet.
Kívánjunk szép hosszú életet az apának...... 15-25 év múlva, vajon mennyit fog érni a ház?
Addig mennyit kell rá költenie az örökösnek?
Tehát az apa életében NEM KÖTELES kifizetni a már megörökölt részt, sőt eladásra sem lehet rábírni.
Jogtalanul keveset ajánl érte, de ez
a semmihez és
a valaha bekövetkező reményéhez képest
garantált összeg.
CSÚNYA hozzá az INDOKLÁS, becsapás szagú, de mégis tűrhető ajánlat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!