Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Öröklés, kitagadás. Hagyjam a...

Öröklés, kitagadás. Hagyjam a fenébe?

Figyelt kérdés

Anyukám elvesztettem, majd utána közölte a vér szerinti tesóm és apám, hogy nekem semmilyen örökség nem jár, mivel már nem lakok otthon. (????). A régi családi ház zárát lecserélték, én már be sem mehetek, pedig anyukám személyes dolgai közül pár dolgot szeretnék megkapni. Ti mit tennétek? Megkérdeztem egy ügyvédet, és azt mondta, hogy az engem megillető örökrész (ingatlan fele anyukámé volt, annak felét kapnám én) az 25% lenne, viszont apám megváltaná az özvegyi jogát, így csak 16%-ot kapnék. A házat elég alacsony áron is becsülnék fel most. Tehát egy 20M-ós házból kapnék 3.2M-ót, ezt most kp-ben ki is tudnák nekem fizetni, aztán fel is út,le is út. Ez a dolog anyagi oldala. Mit tennétek helyemben? És az érzelmi oldalával? Most született első gyerekünk. Mit mesélnétek majd neki a remek nagyapjáról és a nagybátyjáról?

Bármilyen abszurdan hangzik, ez nem kitalált történet, nem vagyunk kisebbségiek sem, se nem szegények, se nem vétettem semmit. Csak gondolom nem lakok már otthon, saját családom van, nincs én nekem szükségem semmire.

2014. márc. 8. 13:08
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
72%
Fogadd el a pénzt, ami jár, az legalább biztos, egyébként meg apád és testvéred úgysem engedne oda, viszont az ingatlannal kapcsolatos kiadásokat behajtanák rajtad. Gyerekednek meg ne mesélj semmit és te is felejtsd el, ne rágódj rajta, mert visszaüt az egészségedben.
2014. márc. 8. 13:27
 2/21 anonim ***** válasza:
94%

Követeld a neked járó pénzt. Legalább ez illessen meg téged.

A gyerekednek mit mesélj? Az igazat, ahogy elég érett lesz hozzá. Legalább tudni fogja, hogy milyen emberek léteznek és boldog lesz, hogy az ő apukája nem ilyen.

Elhiszem, hogy nehéz, de ne hagyd, hogy megkeserítsék az életed, mert ez a céluk.

2014. márc. 8. 13:30
 3/21 anonim ***** válasza:
98%

Mi az hogy? -> "viszont apám megváltaná az özvegyi jogát, így csak 16%-ot kapnék."

ILYEN NINCS!

Az új ptk csak 15-én lép életbe! Mivel anyukád már meghalt, még a mostani érvényes rátok és abban NINCS semmiféle özvegyi jog (az újban se így hívják egyébként).

5 millió jár, annyit kell fizetniük!

Ha ilyen szemetek, nem hagynám annyiban és kérném, ami jár!

(Kitagadni egyébként nem lehet csak úgy. Ha pl.: büntetett előéleted lenne vagy megverted volna a szüleidet - de rendesen -, akkor lehetne. Azaz ha csak apád nem íratja rá a ház másik felét a testvéredre, akkor még utána is fogsz örökölni.)

2014. márc. 8. 13:39
 4/21 A kérdező kommentje:

Sajnos a jelenlegi PTK szerint is megvan az özvegyi jog megváltási lehetősége, bármelyik fél kérheti (örökös és özvegy is). Nyilván itt az örökrészem minden törvény adta lehetőséggel való csökkentéséről van szó.

Egyébként hány évesen értené meg a gyerekünk ezt? Kint van nálunk az anyukám fényképe, nézegeti (mert színes:) ), de mikor kezdi el kérdezgetni, ki ő és hol van ?:(

Mi szeretetben élünk itthon és kicsit "mesevilágban" szeretném nevelni a gyerekeinket, lehető leginkább megóvni a világ negatív dolgaitól, és félek, hogy már egész fiatalon szembesülnie kell a halál gondolatával, meg hogy van nagypapa meg nagybácsi, de mégsincs.

2014. márc. 8. 13:49
 5/21 anonim ***** válasza:
76%
Ezt én nem értem. Csak úgy nem engednek be? Mi van a történet hátterében?
2014. márc. 8. 13:57
 6/21 anonim ***** válasza:
62%
Az özvegynek élete végéig megilleti a lakásra a haszonélvezeti jog. Haszonélvezeti jog meg magasabb mint a tulajdoni jog, így még jól is jársz ah kifizetnek.
2014. márc. 8. 14:02
 7/21 A kérdező kommentje:

Szeretném én is tudni az igazi okot, mert ez nonszensz.

Amit ők mondtak az az, hogy nekem már családom van, én vagyok az idősebb és a kisebbet kell támogatni mindig.

Azt tudni kell, hogy anyukám és apám között megromlott a házasság, (apám szeretőt tartott évekig), emiatt én sokszor anyukám védelmére keltem. Így apámmal nekem sem volt az utóbbi időben jó viszonyom, bár én emiatt nem érzem magam bűnösnek. Sajnos nem váltak el, viszont apám utálata megmaradt irántam. És hogy tesóm miért nem áll mellém? Gondolom mert apám a ház 84%-át neki adja. Ezek szerint van az a pénz...

2014. márc. 8. 14:07
 8/21 anonim ***** válasza:
91%

Először is még egyszer átrágnám az ügyvéddel ezt a dolgot és, ami jár az jár azt nem vehetik el mert akkor a bíróság fogja elrendelni, hogy megkapd. Ennek semmi köze ahhoz, hogy hol laksz.

A kitagadás meg nem olyan egyszerű arra méltatlannak kell, hogy válj de ha csak a pénzéhség vezérli őket akkor neked jár a törvényben előírt rész.

Másrészt: az ilyen parasztok - már elnézést - meg sem érdemlik, hogy a normális családtagok szóba álljanak velük.

Hidd el másoknál sokkal cifrább a helyzet. Én sem ismertem az apai rokonaimat, nagyszüleimet de nem is hiányoztak. Gondolom a férjed részéről van nagymama, nagypapa. A gyerek meg majd megtudja, mi a helyzet ha elég nagy lesz hozzá és nem fogják a földhöz vágni a hallottak.

A kis családnak meg megmondanám, hogy normális apa és testvér nem így viselkedik. Általában mindig az öröklésnél meg az osztozkodásnál derül ki, hogy ki kicsoda és mennyit ér.

Tesónak elmondanám, hogy ha apuka meghal akkor baromira egyedül marad és akkor majd eszébe jut, hogy van egy tesója de akkor már késő lesz. Így becsülje meg a saját vérét. Nem te fogsz rosszul járni.

Tudod a rokoni és családi kapcsolatoknak is megvannak a maga határai. Azért mert ők ilyen alacsony szintűek nem neked kell belebetegedni érzelmileg. Én mindenkivel úgy viselkedek, ahogy ők velem és ez vonatkozik a családtagokra is. Az ilyeneken át kell lépni, ahogy ők lépnek át rajtad. Neked van családod kapsz szeretete. Ők meg szeressék egymást már ha tudják.

Még az is könnyen lehet, hogy ha meglesz az unoka apuka kissé elgondolkodik rajta ha nem látja.

2014. márc. 8. 14:13
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

A "régi" PTK-ban a házastárs SEMMIT nem örököl az elhunyt házastárstól! SEMMIT!

Haszonélvezeti joga lenne az özvegynek, az viszont nem tulajdonjog, nem is befolyásolja a tulajdonjogot!

Neked 25% jár az ingatlanból, ha ketten voltatok testvérek. Arra sem kötelezhet senki, hogy ezt pénzbeni megváltásként elfogadd, ha neked úgy kényelmesebb, akkor megtarthatod a tulajdonrészt is! Illetve ne felejtsük el, hogy nem csak az ingatlant öröklöd, bármilyen ingó vagy ingatlan vagyok 25%-a a TIED, JÁR. Pl.: a bankszámlán tárolt összegek, befektetések, életbiztosítások is!

Ha ilyen görény a család akkor én kérném is...

2014. márc. 8. 14:23
 10/21 anonim ***** válasza:
89%

8-as válaszolóval egyetértek.

Kicsit szedd össze magad és állj a sarkadra, sajnálatos dolog, ami veled történt, de az nem lehet, hogy te ezt így viseld hosszú időn át. Nehéz, de máshogy kell hozzáállni.

Harcolni kell azért, ami a tiéd és valóban a hugod is le kéne, hogy szálljon a magas lóról édesapáddal együtt.

Van részed a házban, akkor mész oda, amikor akarsz egyébként. Kérj jogi segítséget és járd végig az utat!!!

Gyereknek mikor mondod el? Nem hiszem, hogy erre van pontos évszám, viszont azt hiszem, lehet, hogy rosszul, de ez az én véleményem, hogy egyáltalán nem kell egy tizenéves gyereknek majd már mesevilágot varázsolni. Egyrészt nem fogsz tudni, másrészt az sem jobb, ha hirtelen szembesül az élet nevű játékkal.

Reális, következetesen kell nevelni a gyereket, miközben egészségesen óvjuk csak őket!

Ettől még lehet szeretetben élni és mint ahogy írtam már, ha szembesül rosszabb dolgokkal, megtanulja élete során értékelni a jót!

2014. márc. 8. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!