Kinek van igaza ebben a kérdésben?
A helyzet az, hogy pár hónapja elköltözztem, elég nehezen fogadták el a szüleim. Van egy telkünk, amit eladtak, ebből vennének nekem egy lakást, hogy ne albérletben éljek. Ebbe a lakásba természetesen én is beleadnék, nem is keveset. De már most elkezdték, hogy normális környéken akarnak, nem arra, ahol most lakom ( 8. kerület) hanem a külvárosban. Én meg nyilván nem akarnék oda visszamenni, belvárosban maradnék és úgy érzem, ha én is beleadok pénzt, meg eleve, csak eldönthetem már, hol akarok élni. Ti mit gondoltok erről?
23/N
Szerintem neked kell eldönteni, hogy hol szeretnél élni, persze érdemes az ő tanácsaikat is meghallgatni és megfontolni. Ők meg vagy támogatnak, vagy nem. Az elsővel egyáltalán nem értek egyet. Attól, hogy egy szülő ad valamit a gyerekének, ha normális nem fog beleszólni az életébe. Nekünk mindkettőnknek vettek lakást a szüleink és egyik sem szólt bele soha semmibe. Már rég el is adtuk mindkettőt és vettünk közösen egy nagyobbat.
Ebben a helyzetben nekem az okozna problémát, hogy nem tenném bele a megtakarított pénzemet egy haszonélvezettel terhelt lakásba. Itt emiatt fognak tudni életük végéig irányítani. Én akkor inkább maradnék albérletben.
Ha nem érzed rossznak a környéket, akkor hívd meg őket egyszer, és sétáljatok egyet. Nézzék meg ők is, hogy hol szeretnél él, mond el, hogy miért akarsz ott maradni. Ha te is adsz a lakásba pénzt, akkor neked is legyen beleszólásod, hogy hol legyen, és végül is a tied lesz, neked kell onnan naponta munkába járni, később esetleg ott családot alapítani (és ellátni)
Egyébként a magam részről inkább kiböjtöltem mindent, mert ha egyszer anyámék valamibe pénzt adtak, akkor onnantól kezdve ők döntöttek. Nem akartam, hogy ők is rendezzék be a lakásomat az utolsó függönyig, így inkább később vettem meg.
Nem tudom, ez a haszonélvezet rész csak nekem szúr szemet?
kérdező: ugye tudod, hogy a haszonélvezet erősebb a tulajdonjognál?
Illetve: egy későbbi, és esetleg válással végződő házasság esetén a férjednek amúgy se lenne könnyű dolga, hiszen a házasság előtt szerzett vagyon különvagyonnak számít!
Semmiképpen nem fogadnám el, még a belvárosban sem, ha másnak haszonélvezet van rajta! Bármikor lakbért kérhetnek, kitehetnek... mindenbe beleszólhatnak....
Ha a szüleid meg akarják szabni, hol lakj, akkor ne menj bele, annak csak szenvedés lesz a vége.
A kikötésük olyan szempontból "jogos", hogy gondolom ők adnák a pénz mérvadó hányadát (70-80%?), de ettől még meglehetősen korlátozónak és unfairnek tartom a hozzáállásukat, hogy 23 évesen ennyire birtokolni akarnak.
"másrészt megmondták, hogy a hazsonélvezetre igényt tartanak mindnekép, merthogy bármi történik, akkor nem vehetik el tőlem a házat csak úgy ( mondjuk ha lesz férjem, egy esetleges válás során ne legyne könnyebb dolga stb.)"
EZT nagyon meg kellene gondolni a részedröl!!!! Ugyanis ERRE nagyon ráfizetsz!!!!
1. Ha valakinek hasonélvezeti joga van, akkor ö dönti el, hogy ki lakhat a lakásban, akár a tulajdonost is kizárhatja a használatból - magyarul adott esetben van egy lakásod, de nem teheted be a lábad sem oda, ha nekik nem tetszik. És azt nem tudhatod, hogy mi lesz késöbb, a kapcsolatotok hogyan fog alakulni. (Volt már elég sok eset, ahol a szülök valamiért összevesztek a gyerekkel és ettöl kezdve ök vannak nyeregben)
2. Ha férjhez mégy, akkor a házasság elött vett lakásod mindig a saját tulajdonod marad, SOHA nem lesz közös, söt ha eladod (amit azonban nem tehetsz meg a szüleid beleegyezése nélkül) és veszel másikat, az is saját tulajdonod marad. Tehát egy esetleges válásnál a férjednek semmi köze sem lenne hozzá, viszont a házasság alatt ráköltött pénz minden esetben felezödik, akár van rajta haszonélvezeti jog, akár sem. Ezt ki kell neki fizetned, és ha a legtöbb esetben csak úgy lenne lehetséges, ha eladod a lakást (csak nem tudod).
3. Viszont ha bármikor el akarod adni - mert kicsi, máshol akarsz élni, stb - ezt csak az ö beleegyezésükkel teheted, illetve úgy adhatod el, hogy a haszonélvezeti jog megmarad, azaz a vevö sem használhatja, csak ha a szüleid beengedik oda. Így senki nem fogja emgvenni, magyarul eladhatatlan.
4. A haszonélvezeti jog ráirásával nem az esetleges férj dolgát nehezíted meg, hanem a sajátodat, ugyanis lesz egy lakásod, aminek a terheit (felújítási költségek, állagmegóvás, szükséges javítások, közös költség, stb.) neked kell viselni, viszont a használatában igencsak be vagy korlátozva, magyarul 100%-ban ki avyg szolgáltatva a szüleidnek.
5. De azért nekem nagyon forcsa, hogy még nincs is férjed, de már a váláson töröd a fejed. Ami meg még ennél is rosszabb, teljesen tájékozatlan vagy a dolgoban és csak magaddal szúrsz ki, ha ebbe belemégy.
6. Ebben az esetben sokkal függöbb helyzetbe kerülsz, mintha velük élnél továbbra is, semmiféle önálló döntésed nem lehet a lakással kapcsolatban. MAgyarul ezzel a "gyerek-státuszodat" állandósítod úgy, hogy soha semmi esélyed sem lesz ettöl megszabadulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!