Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tovább szeretnék fent maradni....

Tovább szeretnék fent maradni. A szüleim nem értik meg. Valami ötlet?

Figyelt kérdés
8. Osztályba járok. 4-es, 5-ös tanuló vagyok, de a szüleim mégsem engednek fentlenni 22 óránál tovább hétköznap. Aludni nem tudok, ezért most is a telefonomon olvasgatok. Minden félével próbáltam őket jobb belátásra bírni, de semmi. Esetleg valami ötlet?

2013. dec. 16. 22:44
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Amikor annyi idős voltam, mint te kérdező, engem is mindig ezzel nyaggattak. Aztán rájöttek, hogy ha szigorúan le is kapcsoltatják velem a villanyt, akkor a takaró alatt zseblámpával olvasok éjfél-egyig. Így belátták, hogy inkább maradjak fenn, minthogy a szememet rontsam :D Mindig kitűnő tanuló voltam, az eredményeimen nem látszott, hogy nem éjfél előtt alszom el. Fáradtnak sem éreztem magam, pedig bejárós voltam, tehát 5-6kor kellett kelnem. Azóta már felnőtt vagyok, de még mindig megmaradt az, hogy 11-ig mindenfélét csinálok, utána 1 órán keresztül csak olvasok, így éjfél körül alszom el. Ha kimarad az olvasás, nem tudok jól aludni... Szerintem te is olvass valami jó könyvet lefekvés előtt, az agyad is hamarabb kikapcsol, a szüleid pedig megnyugodnak, hogy értelmeset csinálsz :)

Aki írta, hogy ez nem normális, megnyugtatom, nagyon is az. Általában kétféle típusú ember van, az egyiknek nagyon kell az éjszakai alvás, a másik pedig éjjeli bagoly. Egyik sem károsabb a másiknál, csak ki kell tapasztalni, hogy az egyén melyikbe tartozik. Én már kiskorom óta így vagyok, féléves korom óta nem alszom délután (ebből voltak problémáim az oviban, ahol ezt nem akarták elfogadni), ha véletlen bealszom mégis, iszonyú migrénnel kelek. Ha hajnalban fekszem le, akkor is 8-9-kor felkelek, ha nem kell előbb kelnem, tehát nem fordított a bioritmusom, csak nekem nem alvásra való az éjfél előtti pár óra :) Az orvosok is megnyugtattak, hogy teljesen normális, sosem volt szükségem kávéra vagy energiaitalra, mert ez az alvás tökéletesen kielégíti a szükségleteimet.

2013. dec. 17. 10:09
 22/24 anonim ***** válasza:

Ez érdekes dolog. Én évek óta alvásproblémákkal küszködöm, így sok helyen olvastam utána a témának, megpróbálom összefoglalni:

Alapvetően az ember szervezete a napi kétszeri rövidebb alváshoz van tervezve. A társadalom és a munkakörülmények viszont egyszeri hosszabb alváshoz szoktatta az embert. Sok országban (a brutális meleg időjárás mellett) ez is oka a délutáni sziesztának, hogy később hatékonyan tudják folytatni a munkát.

Léteznek olyan emberek is, akiknek felborult, ellentétes alvásritmusuk van, ami nem kóros, csak MÁS (itt jönnek a hőbörgők, akik a mást nem tudják elfogadni). Vannak olyanok, akiknek csak kitolódott, erre én vagyok a jó példa, én kb reggel 9 és hajnal 1 között vagyok hasznos, pluszminusz 1-2 óra.

Hogy egy 14 évesnek 10 óra alvás kellene, az bődületes marhaság. Sehol nincs megírva a nagykönyvben, hogy kinek mennyi az alvásigénye, van aki 6 órával vígan futkos, más 12 órát megalszik és nem elég neki. Az átlag a 7-9 óra, 18 év fölött nem javasolnak 7-7,5 óránál több alvást a szakemberek. Persze ez megint csak egyéni dolog.

Simán túl tudod magad aludni, ezt jelzi, ha fáradt vagy több alvás után. Bágyadt leszel, ásítozol, mert túl nagy mértékű volt az inaktivitás, úgymond már nem volt mit feldolgoznod alvás közben.

Nálam az a probléma, hogy olyan mélyen alszok, hogy semmivel nem lehet felébreszteni, és bármennyit alszok, akár keveset, akár sokat, ez nem változik. Nekem a váltott műszak segített (de.-éjsz., én ugyan itthon vagyok, de igazodom párom szakjához többnyire), azóta jobban tudom kontrollálni a napközbeni tevékenységeimet, de a reggeli ébresztésre szükségem van, különben akkor is délig alszok, ha már este 8kor ágyba kerültem. Holott semmivel nem vagyok fáradtabb, ha csak 6 órát alszom is.

Hogy az ősöknek mit mondj... Hát, ők a saját ritmusukhoz próbálnak igazítani. Ami nem hülyeség, mert tetszik vagy sem, a világ sem tehozzád igazodik, hanem fordítva. Kompromisszumot kell kötni valami úton-módon, vagy meg kellene próbálnod, hogy korábban kelsz. Idővel vissza lehet állítani a tolódott ritmust, de a szervezeted emlékezni fog rá, így célszerű ezt hamar elkezdeni. Ha esetleg váltott szakba kerülsz, akkor igazából semmit nem fog érni a mostani erőfeszítés. Viszont, ha azért akarsz ébren maradni, mert a haverok akkor vannak a chaten, akkor azt nem ajánlom, mert az éjjeli gépezés mégjobban belerondít az alvásciklusodba ;) Ha nem megy az alvás, olvass, rajzolj, esetleg hallgass zenét, meditálj, alkoss valamit, nézz egy filmet, de a monitort az inkább hanyagold! (ismét saját tapasztalat).

20L

2013. dec. 17. 13:27
 23/24 anonim ***** válasza:
Én még 18 évesen is fél10-10körül feküdtem le. Szerintem mindenképp kell aludni éjfél előtt. Ha álmosnak érzed magad az azért van mert sokat aludtál. Délelőtt, délután, este már nem leszel az. Ha meg nem vagy fáradt este, akkor nem elég fárasztó a napod. Vagy nincs meg napi 1 óra mozgás sem, vagy az agyad nem fárasztod le eléggé a tanulással.
2013. dec. 17. 13:46
 24/24 anonim válasza:
Szerintem nem jó dolog mobilt vinni az ágyba az csak megzavar, megnézem ezt, azt stb...
2014. júl. 10. 01:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!