Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tovább szeretnék fent maradni....

Tovább szeretnék fent maradni. A szüleim nem értik meg. Valami ötlet?

Figyelt kérdés
8. Osztályba járok. 4-es, 5-ös tanuló vagyok, de a szüleim mégsem engednek fentlenni 22 óránál tovább hétköznap. Aludni nem tudok, ezért most is a telefonomon olvasgatok. Minden félével próbáltam őket jobb belátásra bírni, de semmi. Esetleg valami ötlet?

2013. dec. 16. 22:44
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
70%
Én soha nem feküdtem le időben, a szüleim kb. pont nyolcadikos koromig szekáltak vele halálra, utána rámhagyták, azt mondták, ha másnap elalszok a suliban, az én bajom lesz. Soha nem aludtam. Én mindig éjszakai bagoly típus voltam, a mai napig így van, most is itt ülök, és egyáltalán nem vagyok még álmos, pedig 6.30-kor keltem, és holnap is 8-kor fogok. Nyári szünetekben pedig fordított életet éltem. Éjjel voltam ébren, hajnalban feküdtem, és kora délután ébredtem. Mert nekem így volt jó. Kipihent voltam, és sosem volt ezzel problémám. Most a hétvégém telnek délig alvással. És nem azért, mert éjjel bulizok, vagy bármi. Sosem voltam bulizós. Sokszor a fősulis beadandókat is éjszaka csinálom, jobban fog az agyam. Illetve filmezek, olvasok, stb. Azt, amit más ember nappal csinál, én késő este, éjszaka, mert így szeretem. Valószínűleg a kérdező is ez a típus lesz. Hiába mondják, hogy mennyire egészségtelen, több, mint 10 éve élem ezt a félig-meddig fordított életet és a 10 év alatt 1-2 megfázáson kívül soha semmi egészségügyi problémám nem volt. Kipihent vagyok, nem iszok kávét, nincs szükségem doppingszerre. Viszont ha lefeküdnék 9-10 fele, akkor ugyanúgy forgolódnék az ágyban jobbra-balra éjjel 2-ig is akár. Akkor meg már miért ne töltsem ezt a pár órát hasznosan, mint felesleges fetrengéssel? Kérdező: a szüleid egy idő után meg fogják ezt unni. Főleg, ha már gimis leszel. Nekem ott már egyáltalán nem szóltak azért, ha sokáig maradtam ébren. Főleg 17-18 évesen, kicsit vicces is lett volna, ha este 8-kor jönnek betakargatni, hogy lámpaoltás van. Addig próbáld elütni az időt esténként olvasással. Ez álmosít is valamennyire, és legalább nem forgolódással telik az estéd.
2013. dec. 17. 00:14
 12/24 anonim ***** válasza:
26%

"Azt, amit más ember nappal csinál, én késő este, éjszaka, mert így szeretem. "

Látszik, hogy még a gyerekek életét éled, akárhány éves vagy. Mégis hogyan fogsz este/késő éjszaka bevásárolni, hivatalos ügyeket intézni, takarítani, mosni, a barátaiddal találkozni akik nappal dolgoznak, ezért hétköznap éjjel pihennek, nem érnek rá a te fordított napirendedhez alkalmazkodni? Majd ha nem csak a korod szerint, hanem önállóság tekintetében is felnőtt leszel, majd akkor osztogass tanácsot, pláne tiniknek.

2013. dec. 17. 00:27
 13/24 anonim ***** válasza:
36%

Hát igen, ez a 13-14-15 éves kor, amikor az embertől elvárják, hogy viselkedjen már érettebben, de mégis úgy kezelik, mint egy gyereket. Ez idővel el fog múlni, előbb-utóbb úgyis egyre több mindent engednek majd meg neked, főleg ha majd középsuliban más társasággal lesznek másmilyen hobbijaid. Aztán ha tovább maradhatsz fenn és kevesebbet tudsz aludni, akkor hamarabb is fáradsz el és magadtól mész korábban ágyba.

Ha meg az a baj, hogy este nem tudsz elaludni, reggel meg nem tudsz fölkelni, akkor meg a háziorvosod tud felírni altatót, de ez még odébb van.

2013. dec. 17. 00:41
 14/24 anonim ***** válasza:
49%

Nekem meg 19 evesen is azt mondjak hogy ideje fekudni 10-11 fele. Amennyire kimerult vagyok minden nap, szivesen aludnek is, de amig az,agyam nem farad el, egyszeruen nem birok elaludni, csak forgolodom az agyban.

Hetkoznap 3-4 ora, hetvegen jobb esetben 9-10.. de sajnos mar nagyon sok jelet mutatom az alvashianynak. Ugyhogy ha nehez is, probalj meg lefekudni 11 elott, mert kesobb gondjaid lehetnek beloe.

2013. dec. 17. 01:06
 15/24 anonim ***** válasza:
39%

A szüleidnek igaza van.

Mi lenne, ha tv helyett pl futnál, eleinte 10 - 15, késõbb 20 - 30 percet. Attól csak elfáaradsz és fejlõdsz is.

Hasznos az olvasás is, amit elõbb már javasoltak. Persze nem az sms-eket, vagy a neten össze vissza, hanem valami tényleg jó könyvet. Nem mulattatót, mert attól csak felébredsz, valami komolyat. Baj nem lehet belõle. :)

2013. dec. 17. 02:11
 16/24 anonim válasza:
Az én anyukámra is rájött egyszer, hogy 11 után én már nem TV-zhetek, még csak hétvégén sem, olvasni olvashatok, de 11 után már nincs semmi számomra a TV-ben. Persze csomószor néztem olyankor is, de egy idő után "kinőtte" ezt ő is és már nem szólt érte. Még pár évet bírj ki :)
2013. dec. 17. 03:48
 17/24 anonim ***** válasza:
70%

Minden este menjetek el sétálni, a szüleidre is ráfér (nyilván ne egyedül menj a sötétben). Este 9-kor már feküdj le, nézz tv-t. esetleg olvass még egy kicsit. Előbb utóbb el fogsz aludni.

A szüleidnek igaza van abban, hogy 10-kor már aludnod kell, de nyilván erőltetni nem lehet. Ki kell alakítani a rendszert és akkor fogsz tudni aludni.

2013. dec. 17. 06:41
 18/24 II.Dartheon ***** válasza:
63%

EMberek, nem olvastátok a kérdező kommentjét? Világosan leírta hogyha annyit alszik, fáradtan kel, míg ha 1 órával később alszik el, nem.

Mivel szüleid nem igazán akarják ezt belátni, így marad ez amit most csinálsz...

2013. dec. 17. 07:05
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

"Mégis hogyan fogsz este/késő éjszaka bevásárolni, hivatalos ügyeket intézni, takarítani, mosni, a barátaiddal találkozni akik nappal dolgoznak, ezért hétköznap éjjel pihennek, nem érnek rá a te fordított napirendedhez alkalmazkodni?"

Hol olvastad, hogy én minden nap hajnalban fekszek és délután kelek fel, és ne csinálnék meg ilyen dolgokat? Mert megteszem. Attól függetlenül, hogy éjjel sokáig ébren vagyok, fel tudok kelni korán. Sosem volt gondom abból, hogy 4-5 órákat alszok hétköznap. Hétvégén bepótolom. Hét közben általában az mondható el rólam, hogy éjjel 1 és 2 óra közt fekszem le aludni, 1 órán belül alszom el, és 6-kor, max. 7-kor kelek. Megszoktam, nekem ez nem kimerítő. Nap közben elvégzem a dolgaim, bemegyek a fősulira, dolgozok, itthon teszek-veszek, ügyet intézek, vásárolok, stb. Itthon pedig eltöltöm az időm úgy délután 5-től éjjel 1-2-ig. Nem tudom, mit nem lehetett ezen felfogni az előző kommentből.

2013. dec. 17. 08:50
 20/24 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy a leírtak komoly alvásproblémára utalnak.

Igen, vannak olyanok, akiknek kevesebb alvásra van szükségük, de a te esetet nem az.

Akinek kevés alvás elég, az nem fáradtabban kel regggel, hanem hamarabb kel, annyi óra alvás után, amennyi elég...

Az én alvásigényem sem sok, de ha este lefekszem időben, akkor alszom, és legfeljebb reggel 5 kor kikelek....ennyi.

Ha neked is elég lenne az alvás, akkor felébrednél.

Az nagyon nem normális, hogy nem hagyod magad leállni, pihenni az agyadat, és kattog állandóan, ami miatt nem tudsz elaludni.

Ha ez így van, akkor nem hagyod magad mélyen aludni, így a alvás fázisaid nincsenek meg. Ami hosszabbtávon komoly gondokat okoz.

Írta valaki, hgy ő éjjeli bagoly, ne magyarázza meg,hgy az nrmális... Mert nem az... Azt írja, hogy sosem beteg.,,nem a megfázásokat fogja ez okozni, hanem később komolyabb gondokat. Hajlam az idegösszerobbanársa, érrendszeri problémákra, más idegrendszeri, problémákra. Természetesen ne legyen! Hoszen nem mindenkinek jön elő, de én nem kísértenem a sorsot.

Persze megint más, ha az ember lealussza az x őráját, csak máskor, de azért annak is vannak hátulütői.

Egy 13-14 éves gyereknek, pedig a legjobban fejlődik a szervezete, fokozatosan szükség van az alvásra. Lehet, a hormonok borítanak meg / egy fél évem volt nekem is amikor minden más volt, az alvasciklusom is/

2013. dec. 17. 09:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!