Érzéketlen vagyok. Hogyan javíthatok rajta?
Nagymamám (anyai ágról) kórházba került, és eddig nagyon úgy néz ki hogy már nemsokáig lesz az élők között...Ezelőtt is volt kórházban (nyár elején került be, és most 4napja ment vissza), és akkoris rossz volt az állapota, bennem már akkor megvolt az a tudat hogy talán nem éli túl ,és akkor már feldolgoztam.Most amikor kiderült hogy már nem sok van neki hátra, mindenki megdöbbent és próbálta folytogatni a sírását, nekem pedig csak annyi volt hogy "hát mégis bekövetkezett".Én már feldolgoztam, és tudom hogy aki egyszer születik ,az bármilyen nehéz is elengedni de meg is fog halni, így nem okoz olyan mély sebet.Csak olyan rosszul érzem magam, hogy mindenki megdöbben és sír ,én pedig csak fapofával állok , és egy érzéketlen tuskónak tartom magam..De nem csak most van így ,hanem eddigminden szomorú esetben ilyen voltam.Hiába próbálok ellene tenni de ilyennek születtem.
Tehát egyik kérdésem az lenne, hogyan javíthatnék ezen?, a másik pedig:Hogyan segítsek anyának (és persze az egész családnak)feldolgozni ezt az esetet?
Először is nem vagy érzéketlen én is ilyen vagyok,nem bőgtem el magam.Viszont minden nap naaagyon hiányzik a mamám és a papám.Tehát könny nélkül gyászolok évek óta. Nem vagyok sírós fajta ez van és ezen nem is kell változtatni,van olyan aki szét bőgi magát de pár hét múlva már nem is izgatja annyira a dolog.
Csak abban segíthetsz hogy mindenben segítségére leszel anyukádnak.Ha pedig szomorú meghallgatod és próbálod a szerint vigasztalni,hogy neki ilyenkor mire van szüksége(és ezt csak te tudhatod).
Pl én elpakoltam a nagyim cuccaim, mert anyukám belépni sem tudott a lakására.
József Attila válasza:
Anyám, falatkenyért sem ér az élet!
De nagy hitem van s szép jövőnek élek:
Ne orditson pénzért gyerektorok
S tudjon zokogni anyja temetésén.
S ne rúgjon még az Ember szenvedésén
A Pénz.
Kedves 3-as, hála Istennek, hogy valakinek még egy köznapi dologról egy klasszikus jut az eszébe. József Attila azért vélekedett így a kérdésről, mert egyszerűen fizikailag nem lehetett ott az édesanyja temetésén. Amikor ugyanis Pőcze Borbála meghalt, József Attila éppen vidéken (Szabadszálláson) járt élelmet szerezni (ld. Kései sirató), és mire hazaért, az édesanyjának már csak a temetéséről értesült. Úgy járt, mint Antigoné, aki nem temethette el a testvérét, és emiatt fogalmazódott meg benne a vágy, hogy legalább búcsút tudott volna venni. Talán emiatt sem tudta soha feldolgozni az anya elvesztését, mert ez a gesztus, a végső búcsú nem adatott meg. Ennek a gondolatnak az írásbeli gesztusa az a pár sor, amit idéztél.
Ettől függetlenül gratulálok a gondolatodhoz. :)
Köszönöm, #5, nem tudtam ezeket!
És igen, úgy, ahogy Mórickának mindenről "az" jut eszébe, nekem gyakorta jön egy vers..
De mint minden J.A. vers, ennek is több rétege van, metafizikai mélysége, hogy a halál - soha senkinek a halála - az nem hétköznapi. És ha nem tud "zokogni" jelentheti, le van blokkolva az, ami születéskor-halálkor egy pillanatra megnyílik a zárt intervallumunkból a végtelen felé.. Születést írtam, de valójában a fogantatás misztériuma: ahol a kettő eggyé válása a szexuálunióban - ez a megnyílás a végtelen felé.
Tehát ebből "születik " valaki, ez a keletkezés.
A kezdet és a vég.
Közte, ami van, azt fogjuk életünk során, de ezen az intervallumon kívülre "látni", sejteni, csak az életünk különleges intuitív pillanataiban lehet.
Mindkét pillanat, a kezdet és a vég, meglehetősen megragadhatatlan a köznapi tudat számára (csak a költők tudnak írni róla) - de hogy nem tudja felfogni, tehát nem tud a köznapi tudatállapotból kiemelkedni, az egy leblokkoltságra utal.
Nagyon szépen ír Rilke Nyolcadik elégiájában erről.
"Mert közelről nem látjuk a halált, csak
kifelé nézünk, tán mély állatszemmel.
A szeretők - ha nem fedik el egymás
elől - ámulva jutnak közelébe...
A másik mögött, szinte tévedésből,
megnyílt nekik... De ember a haláltól
nem futhat, s újra világ neki a lét."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!