Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apucinak nem megy az apaszerep...

Apucinak nem megy az apaszerep mit csináljak?

Figyelt kérdés
Már 4 éves a nagylányunk, 1,5 a kicsi. de apucinak sehogy sem megy az apaság. sokszor túl dühösen és szerintem felesleges dolgokért rászól, olyan majdénmegmutatomkiafőnők típusban. pl azért is mert bekapja a kezét. mert milyen undorító meg csak a kisbabák csinálnak ilyet. szerintem meg nem olyan szörnyű hogy néha a szájában van a keze. szerintem nem rossz gyerekek, a lány is már egész kinőtte a hisztit, nagy nagy ritkán fordul elő ha valamiért hisztizik, de tudja hogy úgysem ér el vele semmit. a kicsi az már más, ő az a fajta gyerek akitől megőszülnek a szülők. 1,5 éves de már esett akkorát hogy letört a fogából egy darab, állandóan mindenhova felmászik, esik kel, folyton teli van sebekkel, és nagyon eleven. néha verekszik is, bár mostmár a harapásról is leszoktattam. szóval igazából nincsenek gondok de a párom valahogy nem passzol bele a családba. keveset vagyunk együtt mert dolgozik, szinte állandóan, ha nem a munkahelyén akkor maszekol. most végre el tudunk menni négyesben a játszótérre. de ott is csak veszekedtünk mert felment a pici a csúszdára, és mondtam a páromnak hogy maradjon a mászókás felénél nehogy visszaforduljon a pici és leessen én meg vártam a csúszdás résznél hogy majd ha csúszik megfogom nehogy nagyon elcsússzon. erre ő odajön hozzám hogy hol a kicsi addig az meg megfordult és megijedtem nehogy leessen és rákiabáltam a páromra hogy minek jött ide menjen vissza. és ezt ő megalázónak tartotta hoghy a játszótéren így rászólok. ezen nagyon megsértődött. nem tudom hogy mivel vagy hogyan tudnám rávezetni arra hogy a gyereknevelés nem a szigorból áll és hogy hogyan is kéne a gyerekeivel törődni. amikor hazajön és megkérem hogy játsszon velük amíg megcsinálom a vacsorát, akkor a játszás annyiból áll hogy leül a szőnyegre és bámulja a tv-t. nem érti hogy mi a feladta egy apukának. én azt gondoltam róla hogy majd milyen jófej apuka lesz, mert olyan vidám és vicces és játékos volt de mostanra be van fásulva és olyan szívtelen. persze szereti őket és látom hogy zavarja hogy nem jó a kapcsolat. az a baj hogy talán egyfajta rivalizálás van benne hogy ő akar lenni a főnök, de úgy gondolom úgy senki nem les zjó főnök hogy nem ismeri az alkalmazottjait. senki nem tud jó apa lenni ha nem is akarja megismerni a gyerekeit és mindig csak a rossz tualjdnonságain akar változtatni. próbáltam hogy legyen rutin hogy az esti mesét olvassa el ő a nagylánynak, de nem akarja mert ő fáradt és már elalszik 9kor, a lány meg csak olyan 9.30-10körül szokott. mit tudtok javasolni mert én szeretnék szép nagy családot, de ahhoz apának rá kéne jönnie arra hogy mit is kéne csinálnia egy apukának nem tudom én sem hogy mit várok el tőle, csak azt tudom hogy ez így nem jó. míg nincs itthon tök jól elvagyunk a gyerekekkel ha hazajön tuti 10 perc után már veszekszünk valamin. ő hozzá volt szokva hogy mindig kiszolgáltam, de mióta kettő gyerkőc van azóta rá szoktam szólni, hogy tud magának ő is vizet engedni, tud magának ő is zoknit keresni amit nélkülem is meg tud oldani c sinálja meg mert nekem van elég dolgom a két gyerekkel az esti rutinnál. vacsi-fürdés-öltözés-játszás-ágyazás... rossz mert szeretném ha a gyerekeinknek megbízható, szerető, támogató szülők állnának a hátuk mögött olyanok akik egy csapatban dolgoznak és nem egymás ellen. hogy lehetne ezt helyre hozni?

2013. okt. 7. 10:05
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
kedves utolsó köszönöm a válaszod, de sajnos nem passzol az én kérdésemhez.
2013. okt. 7. 11:11
 12/25 anonim ***** válasza:
28%

A 10-es tökéletesen összefoglalta, hogyan kell idomítani a gyereket, mint egy kutyát, aki parancsra eszik és alszik félelemből. Csak ez nem segít a kérdező problémáján.

Szerintem nem segít az sem, ha más apukákat lát a gyerekeikkel, mert az nem Ő, nem az Ő személyisége és stílusa. Az viszont segíthet, ha többet van velük. Én nem adnám mamának a gyerekeket hétvégére, megkérném a férjem, hogy töltsük együtt a szombatot úgy, hogy én nem szólok bele semmibe, ismerkedjen meg végre, évek után, a saját gyerekeivel, épp ideje kialakítania valami normális, élhető viszonyt velük. Mert ők is a családja részei, még ha mereven el is utasítja, akkor is.

2013. okt. 7. 11:27
 13/25 anonim ***** válasza:
17%
azért nem tetszik a 10-es válasza,mert abban anyu neveli a gyereket nem apu? Ti nők mekkora álszentek vagytok.
2013. okt. 7. 11:32
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
A leírásodból ordít, hogy a férjed hulla fáradt lehet ennyi munkától, jó, hogy nincs türelme a gyerekekhez. DE! Ő is ott volt, amikor "keletkeztek", ha akkor nem tiltakozott, hogy előbb két gyerek, utána házépítés stb., akkor neki is megoldást kellene keresni erre a problémára, mert gyanítom, hogy te se vagy mindig a kialvadt anyukák szobra, mégse viselkedsz így. Vagy azt képzelte, hogy majd anya megoldja a gyerekeket, ő meg éli tovább az életét, ahogy eddig? Ok, biztos nagyon rosszul esik neki, hogy eddig ki volt szolgálva, most meg kvázi a gyerekek kiütötték a nyeregből, de ezen neked is el kellene gondolkodnod, hogy nem vághatod oda neki, hogy tud ő is keresni magának ezt meg azt, ha előtte természetes volt, hogy kiszolgáltad, mert tudat alatt is a gyerekek ellen hergeled. Találj időt ahhoz, hogy neki is ugyanúgy a párja légy, mint előtte. A házzal nem lesz semmi, ha később lesz kész, vond őt is jobban be a család életébe, ne csak pénzkereső automata legyen, meg házépítő gép, akinek néha, hulla fáradtan még a gyerekekhez is kell legyen energiája, meg jó kedve. Nincs ideális megoldás, mert a nap mindenkinek csak 24 órából áll, de csak meg tudjátok beszélni. A gyerekeket meg igenis neveld meg, és korlátozd be, mert ennek hosszú távon nagyon megisszátok a levét. pl. mi az, hogy egy 4 éves gyerek fél 9-10 kor megy csak aludni??!!
2013. okt. 7. 11:40
 15/25 A kérdező kommentje:
óóó kedves utolsó nem gyereknevelési elveket kértem. először is a gyerkőc világ életében nem aludt el hamarabb. a kicsi az elalszik 8.30-9 körül. a nagy nagyjából fél- egy órával később. szerintem egyáltalán nincs későn főleg ha azt vesszük figyelembe hoyg megvárjuk apát a vacsorával így nagyjából 19.30kor eszünk, ezután jön a fürdés és alvás. nehogy már ezen akadj fent hogy mikor alszik el a gyerek. te biztos varázsütésre el tudsz aludni 8kor ha kongat a harang... vannak szabályok, vannak korlátok amiket be is tartanak. a mi életünkbe pontosan jól beilleszkedik a 9.30-10körüli alvás, ugyanis apa későn ér haza. ha már 19.30-20 óra körül ágyba dugnám őket akkor nyilván nem találkoznának az apjukkal esténként sőt még vacsorázni sem vacsoráznának vele.
2013. okt. 7. 12:13
 16/25 anonim ***** válasza:
35%
Hát, ha ennyire tökéletes az életetek, akkor apuci miért nem akar részt venni benne?
2013. okt. 7. 14:51
 17/25 anonim ***** válasza:
52%
Kedves Kérdező! Nekem is van hasonló problémám, de persze azért nem ugyanez. Én is szeretném, ha a párom jobban kivenné a részét a gyermekkel való foglalkozásban, de a munka és a házfelújítás mellett nincs ideje. Többször is beszéltem már vele erről, hol így, hol úgy. Volt, hogy indulni készült vhova "csak 10 percre", és kezébe nyomtam a gyereket, h akkor vigye őt is. Ha fáradt, akkor is lehet egyszer-egyszer a fürdetést bevállalni, hiszen a gyermeki kacaj és öröm nagyon jól fel tud ám tölteni egy nehéz nap után! Ha ő ezt nem így látja, az elég szomorú. Nálatok is van már egy nagyobb gyermek, páromnak is van már egy nagyobb, azt is szoktam neki mondani, h tudta jól, mivel jár egy gyermek, akkor minek akart még egyet, ha foglalkozni meg nem akar vele. Később majd megbánja, h mindenből kimaradt, és a gyerekei egyszer csak felnőttek. Én is azt tanácsolnám, h ne minden szombatot töltsetek a gyerekek nélkül, az azért elég sok, főleg h alig vagytok így együtt. A 4 éves gyermekkel már mehetne moziba is akár, de annyi programot ki lehet találni, amit az apa is biztos élvezne, és feltöltődne a sok munka után. Vagy egy nagy közös lustálkodás a hétvégén? Azt én nem tartom jó ötletnek, h egyből hagyd egyedül a gyerekekkel, mert ez is rémítő lehet számára, ha eddig nem volt ilyen. Eleinte legyetek együtt, de Te csak a háttérben, pl. fürdetésnél. Aztán ha már lesz rutinja, akkor egyedül lehet velük hagyni. Remélem, vmelyik tippem hasznosnak bizonyul. Ja! Ha a párod nem jól csinál vmit gyermeknevelés szempontjából, ne szóld le mindenért, főleg ne a gyerekek vagy mások előtt, ez elveszi csak a kedvét. Ha kettesben vagytok, akkor próbálj vele erről beszélni.
2013. okt. 7. 14:57
 18/25 Girgoy ***** válasza:
100%

Összetett probléma, már mi is végigvergődtünk rajta. Pár támpont:

1. A szülő igenis főnök. De a főnök lehet jó főnök is orssz főnök is. Egy jó "főnök" sem nem zsarnok, sem nem egy tehetetlen csiga, mindkettő pocsék főnök. A jó szülő leginkább példát tud mutatni a gyereknek, rendelkezik olyan értékekekkel (erre a korra már ki kell ezeket fejleszteni, ha meg nem sikerült, akkor nagyon gyorsan felszedni), amik vonzó példák, amiket érdemes átadni a következő generációnak, és meg is tudja tanítani erre a ygerekét, mert figyel rá és szereti őt. De ő a főnök, ő a példakép, ő a felnőtt, ő terelgeti a ygereket és nem fordítva.

2. Ha a két szülő nevelési elve más, az nem tartható fenn, mert a gyerek nem tud mit követni példaként, önző köpönyegforgató lesz belőle! A két szülőnek meg kell beszélni és harmonizálni nevelési módszereiket - DE NEM A GYEREK ELŐTT! Sokszor kell erőől beszélgetniük, de nem a ygerek előtt kell mutatniuk az ellentétet, a gyerek előtt egységet kell muattniuk, ez a legjobb mindenki számára. Még ha a házastársunk csinált is egy olyan dolgot a gyerekkel, amivel mi nem értünk egyet, akkor is tilos a ygerek előtt lehurrogni a másikat és ellentétes utasítást adni, mert ebből csak veszekedés lesz és a gyerek nem tudja, hogy mi a jó, mi a rossz, egy idő után teljesen nevelhetetlen elsz, mert úgy látja: smemi sem olyan szilárd, amit a szülők képviselnek felé. Ilyenkor félre kell húzni a társunkat, megbeszélni, aztán úgy alakítani a dolgokon, hogy abból egyértelmű legyen a ygereknek: a szülők egy állásponton vannak, mert az a helyes.

Persze vonzó lehet a dominánsabb gyereknevelő szülőnek (adott esetben az anyának), hogy háttérbeszorítsa az apát és ő klpviselje a szilárd elveket, amibe az apa ne zavarjon bele, mert "úgysem ért hozzá", de ez egy életképtelen családmodellet ad a gyereknek, és nemcsak most lesz boldogtalan benne mindenki (az anya se boldog, ha másért nem azért, mert túlzott felelősség nyomj az ő vállát és a háttérbeszorított férjétől kevesebb szeretetet kap), hanem a gyerek felnőttkorában is sokkal nehezebben fog tudni boldog családot létrehozni a rossz minta öröksége miatt. Tehát mindenképp egyeztetni kell a két szülőnek, és közösen képviselni a követendő értékeket a gyereknek.

2013. okt. 7. 15:12
 19/25 Girgoy ***** válasza:
81%

Mégegy kiegészítés: mindenki más családmodellel megy a házasságba, egy kicsit más értékekkel. A dolgok nomrális működése szerint az ember kamaszkorában szűrő alá teszi szülei értékrendjét, mert nyit a fészekből a világ felé, amikor pedig megházasodik, akkor le kell játszódnia annak a folyamatnak, amikor a hozott és mérlegre tett értékrend ismét átmegy egy szűrőn és a házastársak egy közös új értékrendet hoznak létre. A dolgok jó lefolyása során így sok ocsút ki lehet szűrni (És ki is kell), nem helyes ragaszkodni a rossz dolgokhoz, és megmarad a jó. De házastársként kzösen kell őjat alkotni, a jót megtartani, a rosszat elvetni. És ebből következik az is, hogy a gyereknek olyan erős értékeket kell adni, ami a kettős szürő után is állva marad! Ezt pedig nem lehet úgy, hoyg a gyereknek azt sugalljuk: nincsenek szilárd értékek, amiket közösen képvisel a 2 szülő!

Az apának meg még külön üzenem: én is sokat robotolok, de alig várom, hoyg hazamenjek a 3 gyerekemhez, mert velük lenni ezerszer királyabb dolog, mint a melóhelyen rohadni és unalmas hülyeségekkel foglalkozni! ;)

2013. okt. 7. 15:23
 20/25 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat. jópár dologban igazatok van. pl sajnos ha ő magából kikelve elkezd ordítozni a gyerkőccel valami hülyeség miatt, ami miatt én max azt mondtam volna hogy enyje bejnye, olyankor volt hogy a gyerek előtt szóltam rá. de ennek is csak ilyen "apró" oka van, hogy ha szólnék neki hogy gyere ki a konyhába beszélni, akkor azt mondaná hogy jaj ne már... nincs kedve felkelni az ágyból.... nagyon lusta és tényleg 100%.-osan használhatatlan esténként, de mégis azt elvárná hogy szeressék meg tiszteljék meg szót fogadjanak a gyerekek, de néhány ordításon kívül másképp nem is tud hozzájuk szólni. eleve idegesíti az is ha a gyerekek épp jól eljátszanak együtt, "nyúzzák" egymást. mert hangosak és mondjuk ő nem hallja a tv-t. fontosabb a tv mint a gyerek?? én nem is szoktam tvt nézni, sőt a gyerekek is minimálisat, max 30 percet egy nap. azt is megválogatom hogy mit nézhetnek. csak a nekik megfelelő mesét nem nézetek a 4 éves lányommal monster hight. a házimunkát mindig akkor csinálom meg mikor alszik a kicsi a nagy meg oviban van, ha itthon vannak, velük foglalkozom. ez az ami apának nem megy. ő nem akar leülni és játszani velük vagy könyvet olvasni vagy színezni. de még kocsit gurigatni sem mert fáradt és nincs türelme. de azt meg elvárja hogy szeressék meg örüljenek neki ha hazajön. persze örülnek is, főleg a kicsi. a nagyobb kicsit tartózkodóbb vele szemben. hát sok jó tanácsot hallottam, megpróbálunk ezen változtatni, nekem is kell, és neki is.
2013. okt. 7. 16:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!