Miért lovagol ezen a témán? Értem én, hogy ez egy nagy dolog, de akkor is!
Az én lányom 14 éves... és én is emlékszem, milyen volt kamasznak lenni. És tudom, milyen rossz, ha egy problémával nem fordulhat a kamasz, mert a szülő szerint túl kicsi hozzá (17 évesen is!), hogy ilyenek felől kérdezősködjön... Könyvekből lettem felvilágosodva, nagyon sokat köszönhetek Czeizel Endrének, és Veres Pali bácsinak...
Szerencsére nem barátnőkhöz fordultam, ugyanis ott elég sok tévhit keringett... ha megnézed itt a GYIK-on a fogamzásgátlás, és szüzesség témakörben a kérdéseket, és válaszokat, láthatod, milyen sok kérdés van "lehetek-e így terhes", és "Mit csináljak, ha..." témakörökben. És láthatod, néha milyen tévhitek vannak...
Ha egy szülővel beszélsz ilyen dolgokról, akkor nincsenek találgatások, nagyon sok konkrét infót megtudhatsz, ami érdekel...
Az én lányom is ilyen volt, mint te... nem faggattam, mert ha kérdeztem, láttam, kellemetlen neki a téma. Mindenesetre próbáltam benne tudatosítani, hogy rám bármikor, bármiben számíthat, és békén hagytam...
Nemrég nyílt meg... 2-3 hónapja, hogy nem a zsebpénzéből veszi meg a betétet, ha esetleg nem veszem meg neki időben (régebben csak megvettem, és odaraktam az asztalára szó nélkül...), hanem szól, hogy kelleni fog. Azóta tudom csak, hogy neki nem 4 hetente kell, hanem 3 hetente... apróság... de ennyitől megmarad a zsebpénze.
és abban is bízom, hogy akkor is szólni fog, ha gumit kell venni, meg akkor is, ha fogamzásgátlót akar íratni, megkér, menjek el vele.
Nektek lányoknak ez egy fontos korszak! És tudom, ciki az ilyen intim dolgokról beszélni. Viszont egy szülő szereti tudni, hogy minden rendben van veled, sikeresen veszed az akadályokat. A szülő tudni akarja, hogy téged a szüzesség elvesztése évek múlva nem fog váratlanul érni, hanem felkészülten várod majd... és tudod, hogy fogan meg a baba, hogyan lehet egy korai terhességet, illetve a nemi betegségeket elkerülni.
Nincs megoldás, talán csak ha leülsz vele beszélgetni, és elmondod őszintén, miért kellemetlen ez neked, és meghallgatod, miért fontos ez neki. És biztosítod róla, hogy bármi problémád van, mindenképp hozzá fogsz fordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!