Mitől lett ilyen az egyik gyerekem?
Van négy felnőttkorú gyermekünk. Közölök hárman úgyszintén elég szépen boldogulnak az életben.
A legidősebb fiunk pénzügyi területen diplomázott és jelenleg egy banknál dolgozik. Mára már elég magas beosztásban.
A középső fiunk most szerzi második mérnöki diplomáját. Jelenleg Svájcban tanul Európa talán legjobb műszaki egyetemén. Mellette távmunkában dolgozik egy mérnöki irodának.
A lányunk a továbbtanulás helyett inkább a munkát választotta. Fodrásznak tanult majd vállalkozóként kezdett bele a szakmájába. Mára saját szalonja van és egyre jobb híre a szakmában. Szépen halad előre és jól keres.
Ezzel szemben a legkisebb fiunk a teljes ellentétük. Épp, hogy leérettségizett. Úgy kellet azon is átrugdosni. Azóta pedig nem csinál semmit. Nem dolgozik, nem akar tanulni. Semmi akaraterő nincs benne. 21 éves és egész nap csak itthon van életcélok és kilátások nélkül.
Egyszerűen nem értem, hogy lett ilyen. Az összes gyerekünknek egyenlő feltételeket biztosítottunk. Próbáltuk mindannyiukat ugyanúgy nevelni. Hárman vitték is valamire, csak a legkisebb...
Azt se tudom mit kezdjünk már vele. Azt már elfogadtuk, hogy tanulni nem fog. De egyszerűen dolgozni sem akar. Mondtuk már neki szépen, mondtuk már veszekedve. Már mindent megpróbáltunk, de egyszerűen nem hajlandó magával mit kezdeni.
Nagyon elvagyok keseredve miatta!
Ti mire tippelnétek mitől lett Ő ilyen?
Illetve lenne valami tippetek, hogyan zökkentsük ebből az életformából?
Szerintem nem tudsz mit csinalni vele. Nem kepes felelosseget vallalni. Ez a "kicsik" keresztje nagy atlagban.
A kicsik talpraesettek, ugyesek, batrak(a felszinen), de nem vallalnak felelosseget. Olyan kis Gigolok. Penzt nehezen lehet pl rajuk bizni. De a hatarokat nagyon szivesen tesztelik. Talan ilyen iranyba kellene elinditani, ahol nem olyan hatalmas a felelosseg, de van munka mogotte.
(En rendszeresen veszekszem a felesegemmel, mert allandoan vedi a kicsit. Nala egy érv az, hogy "dehat kicsi".)
Én legfőbb oknak a lustaságot látom.
A gyerekeknek általában különbözőek a képességeik, az nem baj, hogy csak érettségije van. A mai világban vannak olyan diplomák, amelyekkel nem is lehet elhelezkedni.
A baj az, ha egyáltalán nem akar dolgozni. Hogy miért? A lustaságon kívül - mert megteheti. Ha nem tehetné meg, akkor dolgozna. Ne tartsátok el őt! Az lenne a legjobb, ha külön költözne. Ha az én fiam nem tanulna és nem is dolgozna és csak rajtunk élősködne, akkor annyi házi munkát sóznék rá, hogy magától elköltözne.
Mindenesetre jó tippeket adtak az előző hozzászólók. Én a ti helyetekben hangoztatnám, hogy lehet, megszűnik az állásom, sűrgősen nézzen munka után!
Ha megszokja a tétlenséget, azonkívül, hogy nem fog barátnőt, feleséget találni, azonkívül nagyon vissza fog fejlődni, ha később ti már nem fogtok élni, az örökséget hamar feléli és utána nincs más lehetőség, mint a hajléktalan szálló.
Szerintem nagy a nyomás rajta, mert úgy érzi nem képes megfelelni az elvárásoknak, úgy érzi ő nem olyan jó, mint a testvérei. Ha össze lett hasonlítva velük, akkor attól valószínüleg frusztrált.
Meg kell találnia azt, hogy mit akar az élettől. Ha érzi, hogy a szülei minden esetben szeretik, bármit is dolgozik, és ha dolgozik büszkék rá, akkor rendben lesz.
Szerintem nagyon sokat kellene vele beszélgetni, emellett anyagi okokra hivatkozva nem kellene adni neki zsebpénzt, de semmire. Még a telefonszámlájára sem. Felnőtt ember, ha akar telefont, ha akar közlekedni, ha akar a barátokkal szórakozni menni, akkor keresse meg rá a pénzt. Mindemellett biztosítani kell arról, hogy szeretve van és mindent őszintén megbeszélhet otthon.
Szerintem egy idő után rá fog jönni, hogy munka nélkül nem lehet élni. Ha ráveszi magát, hogy elmenjen dolgozni, akkor meg fogja érezni, mekkora ereje van annak ha saját pénzzel rendelkezik. Lehet belőle tervezni, beosztani, elkölteni stb. Ha van munkája, akkor bátorítanám, hogy keressen albérletet, hogy ténylegesen tanulja meg, miért fontos a pénz. (rezsi, lakásköltség, háztartás, ennivaló stb.)
drukkolok, hogy sikerüljön :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!