Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet ilyesmit szóba...

Hogyan lehet ilyesmit szóba hozni a szülőknek?

Figyelt kérdés
Szüleim az ötvenes éveikben járnak. Remélem, még sokáig köztünk lesznek épségben és egészségben, de előbb-utóbb szeretném megbeszélni velük, ők mit szeretnének, ha mégsem így alakul. (Esetleges ápolást, temetést, stb.) Messze élünk egymástól, ritkán találkozunk, és valószínűnek tartom, hogy ők még egymással sem beszéltek erről soha, illetve megpróbálnák elterelni a szót. Nem egyetlen gyerek vagyok, de a két öcsém még tanul, illetve a kisebbikre nem is lehet számítani, ő csak a markát tudja tartani. Hogy lehet erről úgy beszélni, hogy ne rázza meg őket, de ne is bagatellizálják el? Minden tanácsot megköszönök (és nem pontozok lefelé, ha ez számít).

2013. jún. 18. 12:19
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
19 éves vagyok, de nekem maguktól mondták a szüleim, hogy "mit kell tennem", ha ne adj Isten, eltávoznának közülünk. Mondjuk ez nálunk akkor került szóba, amikor betöltöttem a 18-at. Van két kistestvérem, ezért jött szóba, hogyha esetleg mindketten meghalnának egyszerre (mondjuk baleset), és én leszek a gyámjuk a tesóimnak, mit és hogyan csináljak. Akkor beszéltünk ezekről a dolgokról. Szóval nálunk maguktól hozták fel.
2013. jún. 21. 23:20
 32/37 anonim ***** válasza:
44%
Még korai erről beszélni. Ráadásul még mindketten élnek ugye, nyilván ha valamelyikük meghalna, akkor főleg a másik fél intézné.
2013. aug. 7. 16:49
 33/37 anonim ***** válasza:
12%

szerintem kicsit sem korai, mert nem igazán korfüggő a halál.. sosem lehet tudni.

a szüleiden kívül szerintem az öcséiddel is beszélj a témáról.

2013. aug. 8. 10:25
 34/37 anonim ***** válasza:
65%
Az ötvenes éveiben járó szüleid még nagyon fiatalok, adj nekik nyugodtan még 20-30 évet. Sehogy se kérdezz rá ilyesmire, mert azt fogják hinni, hogy már várod, mikor távoznak el az élők sorából. Ha lesz ilyenforma kívánságuk, módját fogják ejteni, hogy tudassák veled. Addig pedig sűrűbben kéne velük találkoznod, vagy legalább levélben vagy egyéb módon kapcsolatot tartanod velük. Lehet, hogy jót tenne nekik is, és még tovább élnének.
2013. aug. 8. 21:15
 35/37 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Te már megbeszélted a szüleiddel, hogy ha te tartós ápolásra szorulsz, vagy meghalsz, mit szeretnél, hova és hogyan temessenek?

Mi legyen a kicsi gyereketekkel, ki nevelje, ha te és a párod is meghaltok?

Nem egy ismerősöm van, ahol a szülő temette el a gyerekét aki huszon- harminc- éves korában halt meg.

Olyat is ismerek, aki huszonévesen tolókocsiba kényszerült, lebénult gyerekét ápolja.

Van olyan közeli ismerősöm, ahol a szülők egyszerre haltak meg, hátrahagyva két kiskorú gyereket, akiket azután a nagyszülők neveltek fel. Azóta már a gyerekek gyerekei is felnőttek lettek, a nagyszülők (dédszülők) még mindig élnek.

2013. aug. 8. 23:02
 36/37 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem te mondd el a szüleidnek, hogy te mit szeretnél ilyen helyzetben. Nálunk így volt, és utána a szüleim is elmondták maguktól, hogy ők mit szeretnének. Ápolásról viszont nem hinném, hogy lehetne beszélni így, senki se tudja egészségesen, hogy mit hogyan akar tenni, ha beteg lesz...
2013. szept. 4. 18:43
 37/37 anonim ***** válasza:
60%

26 éves vagyok, de már közöltem a családdal, ha történne velem valami, akkor mit és hogyan szeretnék (hamvasszanak, stb.). Anyukám is mondta, hogy ő hogy gondolja, apámmal viszont nem került szóba a dolog, az anyai nagyszüleimmel már beszéltük, az apaival meg egyételmű.

Amúgy én is azt mondom, hogy vagy egy ismerős/rokon halálakor lehet felhozni a témát (pl. arról beszélni, hogy ő szerette volna az ilyen temetést, vagy a család döntött így az elhunyt akaratának tudata hiányában) vagy felhozni, hogy azt hallottad, hogy az XY mondta a VZ-nek, hogy ő azt akarja, hogy . . . Ti mit szóltok ehhez?

2013. szept. 4. 21:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!