Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyukák, akiknek mártírkodós...

Anyukák, akiknek mártírkodós az édesanyja, ti hogy kezelitek az ilyen helyzeteket?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem (mert tudom, hogy itt szeretnek ilyen végletes megoldásokat osztogatni), nem szeretném megszakítani a kapcsolatot, és ennél jobban már minimalizálni se igen tudom.

Nagyjából 1-1,5 havonta tudunk személyesen találkozni, de szinte minden ilyen alkommal van valami, amin aztán megsértődik. Őszintén, a gyerek születése előtt még voltak olyan illúzióim, hogy majd ezt lehet rendezni, megszüntetni, valahogy megértetni vele, hogy ez így nincs rendjén... Most már úton a 2. gyerek és én ezt elengedtem. Nem zavar, nem érdekel ha megsértődik, nem vitázok vagy próbálom békítgetni. Ezzel egyidejűleg viszont nem is fogom neki átengedni a gyeplőt gyereknevelési kérdésekben, mert jellemzően innen szokott fakadni a probléma, valamiben rámkontráz, én pedig határozottan kitartok amellett amit mondtam, és a végén emiatt megsértődik.

2 példát hozok ennek szemléltetésére:

Karácsonyi ebéd nálunk, szűkebb családi kör, gyerek mindenáron fel akart mászni a kanapéra, ahol épp öcsémék nekiláttak volna az evésnek. Mondtam a gyereknek, hogy most nem. Erre anyám: hadd menjen. Többszöri kérésem ellenére is buzdította, mikor már erélyesebben odaszóltam, akkor adta meg magát, de akkor meg elkezdte a gyereknek mondani, hogy "jól van, akkor nem, látod buta anya nem engedi". Itt már kezdett szakadni a cérna, megmondtam, hogy ez nem megoldás, ha valami nem úgy van, ahogy ő szeretné, akkor nem lebutázzuk a másikat, fogadja el, hogy ezt most nem engedtem. Mondanom sem kell, onnantól fagyos hangulat, alig akart hozzám szólni a nap hátralevő részében, mert én hogy beszéltem vele. Ilyenkor ha kérdezném amúgy, az lenne a válasz, hogy én megbántottam, és nem foglalkozok az ő érzéseivel. De régebben olyat is mondott már hasonló szitunál, hogy most az egyszer, amikor ő ittvan, lehetne úgy ahogy ő mondja - szóval ebből gondolom, hogy neki ez a fő baja, nem az van, amit ő kigondol.

Másik példa, szintén itt vendégeskedtek, már készítettem elő a kaját a gyereknek, anya közben banánt kezdett el enni. Gyerek odasomfordált, kapott 1 harapást belőle. Majd még egyet. Közben mondtam anyának, hogy most már kész vagyok, ne adjon többet. Hívtam az etetőszékhez, persze megint banánért indult, mondtam hogy már most nem, jöjjön szépen enni mást. Erre anyám csak nyújtja neki a banánt. Ismételtem magam, hívtam az etetőszékhez, már most nem eszünk több banánt, stb. Anya meg mondja, hogy neki ehhez nincs szíve, nyújtja neki a banánt, úgy kellett felkapnom, közben már sírt is, és így vinni az etetőszékbe. Közben mondom anyának, hogy miért csinálja ezt, hát látja hogy itt a kaja kirakva neki. De neki nincs szíve, hát azt kívánja a gyerek. Mondanom sem kell, utána megette az egészet abból, amit kitettem neki, nyilván olyannal készültem, amit szeret. De anyám onnantól duzzogott, majd mikor épp senki nem volt bent, odalökte nekem, hogy én milyen szívtelen vagyok. Kinevettem. A gyerek abban a korban van, hogy gyakorlatilag ha épp kintről a kutyakakát venné fel és azt nem hagynám hogy a szájába rakja, akkor is ugyanígy sírna, ezt hoztam is példának, hogy már elfelejtette, milyen egy gyerek..? De hajthatatlan volt. Azóta se szól hozzám kb.

Úton a második gyerek, közeledünk a terhesség és a türelmem végéhez is. Unom ezeket a játszmákat, normálisan nem tudjuk őket megbeszélni. Első terhességnél már próbáltam, parttalan vita, nincs erőm ennek még egyszer nekifutni. Egyelőre úgy járok el, hogy nyilván amennyit akarnak, jönnek az unokához, mi is visszük ahogy van időnk (de ahogy írtam, ez ilyen 1-1,5 havi alkalmakban kimerül), azt szeretném, hogy jelen legyenek az életében a nagyszülők. Viszont nem tudom, később ebből mi fog lejönni neki, most még kicsi, nem érti ezeket, de nem akarom hogy folyton ilyen vitákat lásson, meg hogy a nagyanyja állandóan megtorpedózza az anyja szavait, szabályait, kéréseit. Szerintem ez így nem oké, a szülői tekintély aláásása amivel most épp próbálkozik anyám - csak azért, mert ő valószínű még mindig nem érti hogy felnőttem, pedig már 10 éve önálló vagyok minden tekintetben, elköltöztem, stb.

Igyekszem indulatok nélkül beszélni vele, de határozottan. Beszéljek vele másképp? Már nem tudom, hogy mit mondhatnék még, úgyis mindig ugyanaz a vége. Vagy ennyit tudok tenni, helyreteszem minden alkalommal, amíg meg nem unja az állandó sértődéseket? Meg fogja unni valaha?

tegnap 13:11
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
81%

2 havonta bőven elég vinni a gyerekeket.

Nem fogod tudni neki soha megmagyarázni, miért gyerekes és ostoba, sőt, káros, ahogy viselkedik. Az ő érzelmileg éretlen fejében neki van igaza és te direkt meghazudtolod őt. Ezen nem tudsz változtatni. Ha mindenképpen hordani akarod a gyerekeket oda, akkor olyan gyakorisággal tedd, amennyitől nem árthat a dolog a te és a gyereked közti kapcsolatra. De azt én is kipróbálnám a helyedben, hogy legközelebb szólj neki, hogy ha megint így viselkedik, pakoltok és mentek. És a következő alkalommal tényleg. Nem tudod neki megmagyarázni, miért gáz a viselkedése, de idomíthatod, mint egy kutyát. Ha rosszul viselkedsz, megbüntetlek, és nem kell értened, miért, csak ne csináld. Ha fontos neki az unoka, figyelni fog magára. Ha nem, akkor nem.

Otthagyni pedig, hogy vigyázzon rá, nem szabad. Olyanokat kezdene el neki mondani, hogy majd csak néznétek, ha a gyerek visszamondja.

tegnap 18:59
 12/20 anonim ***** válasza:
40%
Kérdező, ha nem akarod anyáddal megszakítani a kapcsolatot, akkor ne nyivákolj, mert ameddig felé nézel, ezt fogja csinálni veletek... És az inkompetenciádnak hála lassan 2 gyerek is szív miattad... Úgyhogy vagy szépen vért ömlesztesz a gyerekeid érdekében a pucádba, vagy szenvedj csendben...
tegnap 19:19
 13/20 anonim ***** válasza:
37%

Lehet, hogy nem leszek népszerű most ezzel, de én egy kicsit árnyalnám ezt. Az sem jó, ha egy szülő teljesen rugalmatlan, és egy börtönőr szigorával kezeli a szabályokat. Havi 1 alkalommal szerintem belefér, hogy "kényeztessék" a gyereket, és kicsit máshogy legyen, mint "a megszokott." Például lehet, hogy van egy szigorú elvem a vacsoráról, de ha a nagyi 1 hónapban egyszer van jelen, és megeteti egy banánnal, akkor az égvilágon semmi baja sem lesz, ahogy attól sem, ha nagy ritkán nem rendes ebédet eszik. Ha gyakoriak a találkozások, az persze más.

A következőkben kell következetesnek lenni: veszélyes dolgot (bútorra mászás, kanapén ugrálás) valóban soha nem kell engedni, és a nagyi se engedje, valamint olyan felborulás ne legyen alkalmilag sem, ami utána a szülőnek szar (alvásidő megborítása, ami után a szülő vesződhet a nyűgös gyerekkel, olyan gyerek teletömése cukorral, aki bepörög tőle). Ezenkívül ha már egyszer mégis elhangzott a szülőtől a tiltás, tökmindegy, mit gondol róla a nagyi, nem szabadna mégis megengedni vagy kifejezni a gyerek előtt a véleményét, mert mégis a szülőé a döntő szó.

tegnap 19:48
 14/20 anonim ***** válasza:
31%

Jó, amúgy kicsit túltoljàtok, semmi baja nem lesz a gyereknek attól, hogy 1,5 havonta valamit megengedne a nagyanyja és ezen összeszólalkozik az anyjával, ugyan már, a saját szülei veszekedései, játszmái által (mindenkinek van,emberek vagyunk, tökéletlenek) több traumája lesz. Kicsit túl van ez vizionálva itt, hogy micsoda tragedia ez a gyerekre nézve.

Itt inkább az a gáz, hogy a kérdező nem meri/tudja helyretenni az anyját. Nem kell valóban megszakítani a kapcsolatot, csak 1-2 alkalommal befenyíteni ezzel, ha belekezd ebbe a sértödősdibe, hogy ha így viselkedik, nem jöttök többet. Aztán nem menni egy ideig. Majd észbekap jóesetben, ha nem, akkor meg eldöntöd, hogy ha anyádnak ennyire nem vagytok fontosak, akartok-e menni egyáltalán.

Másrészt legyél már kicsit engedékenyebb, nagyi ritkán látja az unokát, szereti, kényeztetni akarja, én biztos nem akadtam volna ki ezen, hogy odaadta a banánt, hát istenem, majd eszik kevesebbet vagy később a gyerek. 4-6 hetente nehogy ilyeneken problémázz már.

Az én anyósom meg az a tipikua edességgeletetős nagymama, én ennek ellenek vagyok, de ha 1-2 hetente találkozik az unokákkal, sose csináltam belőle problémát, hogy nem bírta ki és hozta a nasit, mert amúgy imadja őket.

Szóval én ilyeneken nem agonizálnek ennyit, nyilván ne mondjon olyat, hogy te vagy a rossz anya, aki nem enged semmit, meg azt nem tűrném el, hogy hisztizik, sertődőset játszik, akkor felállnék és eljönnék. De par hetente legyél már te is kicsit lazabb.

tegnap 19:50
 15/20 anonim ***** válasza:
87%
Hat nezd, gyakorlatilag a sajat gyereked elott degradal, lebutaz. Azt irod, nem akarod megszakitani a kapcsolatot, oke, de akkor mi mast tehetnel? Anyad ertetlen, telibeszarja az altalad felallitott szabalyokat, megsertodik, ugy latszik ertelmesen nem lehet beszelni vele. Koptathatod a szadat meg evekig, de valtozas nem lesz.
tegnap 20:36
 16/20 anonim ***** válasza:
87%
"azt szeretném, hogy jelen legyenek az életében a nagyszülők" Miért akarod ezt? Miért akarod kitenni a gyereked ennek a bánásmódnak? Szerinted vele nem úgy fog bánni, mint veled? Szegény gyerek, megvédhetnéd, megtörhetnéd a mintát, erre mégse teszed. Szomorú.
tegnap 20:42
 17/20 anonim ***** válasza:
48%
16: csak a kérdező még a 2. gyerek kapcsán sem gondolkodik el, hogy el kéne menni pszichológusohz, mert szerinte tök normális, amit csinál... végülis, kell utánpótlás a pszichiáternek meg a pszichológusnak és a kérdező félék tudtukon kívül gondoskodnak is róla....
tegnap 21:26
 18/20 anonim ***** válasza:
30%
Kérdező, erre azt szokták mondani, ha zavarna, változtatnál... De ez csak hiszti, ameddig anyádat egyszer nem zavarod haza, amikor lealáz a gyereked előtt... Eszedbe jutott, hogy a gyerekednek milyen példát mutatsz, lassan gyerekeid előtt? Jelzem: te sem vagy különb anyádnál, mert te is mártírkodsz, de változtatni az már büdös...
tegnap 21:36
 19/20 anonim ***** válasza:
87%
Nem azzal van/volt a baj, hogy heti, kétheti 1x kényezteti. Hanem, hogy sokszor átjárkált, tehát az már heti 3-5x volt. (Kezdődött azzal, hogy bűntudatot keltett, hogy szegény gyerek ne legyen fél5-ig bölcsiben, hiszen ő el tudja hozni 3 kor...) És főleg, hogy folyton az volt a szerepem így, hogy ő ad valamit, én elveszem. Ő megengedi, én megtiltom. Olyan dolgokra támasztott igényt vagy ellenkezést a gyerekben, ami addig nem is jutott eszébe, így meg konfliktusforrás lett. És mondta is persze hozzá sóhajtozva, hogy ő így meg úgy szeretné odaadni, megengedné, megvenné, de hát anya biztos nem engedi. Mintha én lennék a gonosz mostoha a mesében. Ja és én meg már sose tudtam neki egy pici csokit venni vagy sütit sütni, vagy venni valami vacak kis meglepetést, hiszen anyámtól már annyit kapott, hogy így is sok. Tehát ezeket is elvette ezzel tőlem. Az egyik gyerekem túlsúlyos lett, a másik extrém válogatós. Most kamasz korukra kezdenek helyre jönni. És részben anyám miatt is váltam el. Szóval a harmadikhoz (újraházasodtam) már engedem ennyire közel, hiába szeretem, és volt nekem is nagyon jó kapcsolatom a nagyimmal, és az ő mércéje szerint ő csak segíteni akar és tényleg bármikor kértem, rögtön jött.
tegnap 22:59
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ne szakítsd meg, hanem tűrj, és magyarázd el neki századszor is, amit úgysem fog megérteni, cserébe téged megesz az ideg.

Az meg eleve nonszensz, ne is haragudj, hogy más házában utasítgat - egyszer mondana ilyet, jó sokáig nem jönne, az is fix.

ma 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!