Mit csináljunk, hogy a lányunk kicsit hálásabb legyen?
(Igen, kicsit elrontottuk és el lett kényeztetve, azért ne írj választ, hogy ezt közöld.)
17 éves, jól tanul, okos, szorgalmas. Nincs rá panasz sehol. De amit itthon művel, egyszerűen sok. Minden kell neki, de azonnal, és mindenből a legdrágább. Semmit nem tud értékelni, nincs benne hála. Ahogy megkap valamit, amit "már nagyon régóta szeretne", 2 nap múlva előáll újabb dologgal.
Karácsony: kapott új telefont, 200 ezres hajvasalót + előtte 40 ezres hajkezelést, koncertjegyet és külföldi utazást (ott lesz a koncert), sminkeket, csizmát, könyveket + a nagyszüleitől, keresztszüleitől pénzt.
Erre a téli szünet végén közölte, neki új laptop kell, hopp, 600.000 ezer. És hogy már amúgy is kellene régóta, de karácsony előtt nem akarta mondani, mert akkor biztos úgy vettük volna meg neki, mint karácsony ajándék.
Csinálja a jogsit, szó volt róla, hogy tavasszal, ha sikerül a forgalmija, megkapja az én autómat, nekem meg veszünk újat. Ja, hát neki ez nem kell, ő már tudja, milyet akar évek óta (potom 14 milliós alapárral). És ő ezeket szemrebbenés nélkül mondja, mintha csak egy üdítőt kérne a boltból. Fel sem fogja, hogy valakinek ennyit ér a lakása, vagy éppen az életben nem fog ennyi pénzt látni soha.
Nagyszülők adják alá a lovat valahol, mert apukám is ilyet szól, előtte, hogy jó, ők adnak ebbe 5 millió forintot, úgyis közeledik a 18. születésnapja.
Megyünk síelni, neki új síruha kell, mindenből csak a bézs vagy fekete, nem jó neki az, amit két éve kapott ("azt már senki nem venné fel").
Közben szórja a pénzt, most a laptopnál is mondtam, hogy jó, cserébe kérem a karácsonyra kapott pénzeket, mert tudtam, hogy nem keveset szedett össze. Ja, hát ő azt már elköltötte, pár tízezer maradt.
Polgárpukkasztó, kamukérdés...
Akinek tényleg ennyi pénze van, az nem a gyakorin fog tanácsokat kérni, hogy megvegyen mindent.
Unatkozó, álmodozó 17 éves...
Nem arról kértem tanácsot, hogy megvegyek mindent!
Más szülők véleménye érdekelne, úgy gondolom, erre való az oldal?
Ameddig nyitva az a pénzcsap addig minden is kelleni fog neki....
Meg kell mondani hogy max ennyi összegben kérhet valamit ajándékba pl szülinap, vagy ami épp esedékes lesz, és a legszükségesebbeket veszitek meg neki ami tényleg nagyon kell, vagy szépen spórolja össze rá magának ha annyira kell. Jogsi ha meglesz neki akkor ott a régi autód, ha nem kell akkor majd összespórolja magának azt amit szeretne. Nagyszülőknek is meg kell mondani meg mindenkinek aki teszi alá a lovat meg hergeli hogy azért most már ideje lenne leállni ezzel és tanulja meg hogy ha akar valamit akkor dolgozzon is meg érte.
Menjen el dolgozni keresztapuhoz, suli mellett pár órában.
Ott majd kap "pár pofont" a kollégától és remélhetőleg keresztapu se védi meg.
Helyrehozni már nem lehet, ebben nőtt fel,de talán még meg lehet az alapozni, hogy pár év múlva ne az legyen az életcélja, hogy egy pasitól függ.
Kezdetnek a családdal kell beszélni, addig, amíg ti nem vagytok egységesek, minden felesleges.
Egyébként pedig:
"Közben szórja a pénzt, most a laptopnál is mondtam, hogy jó, cserébe kérem a karácsonyra kapott pénzeket, mert tudtam, hogy nem keveset szedett össze. Ja, hát ő azt már elköltötte, pár tízezer maradt."
Ja, kislányom, ha te azt már elköltötted, akkor nyilván valami sokkal fontosabb dologra, mint a laptop. Ez esetben így jártál, van egy fontossági sorrend, a te döntésed volt.
Tanulj meg NEMET MONDANI. Kifogások nélkül.
Én ennyire drasztikus nem akarok lenni, hogy mindenből csak a minimumot... Annak is örülnék már, ha felfogná, igenis nagy dolog az, ha gimisként autót kap, még akkor is, ha csak az én régi kocsimat ("régi", 5 éves). Mert más családnál még egy autó sincs, valaki a 3 gyerekével buszozva, vonatozva közlekedik.
Vagy van, aki életében nem jut határon túlra, dolgozó felnőttként sem, neki pedig az a legnagyobb gondja minden utazás előtt, hogy új ruhákat kérjen.
Ez nem szülő-gyerek probléma, úgy teszel mint aki nem látja.
Rokoni kapcsolatok: mit tegyek, ha súlytalan vagyok a teljes széleskörű rokonságban?
Semmit nem tudsz tenni, te szülted, eddig tartott a hatásköröd. Az, hogy te mit szeretnél nem számít senkinek, szavad falra hányt borsó.
Először a te fejedben kéne rendet rakni. Úgy vársz változást, hogy egyáltalán nem akarsz visszavenni, mert neki a minimum nem elég.
Hát akkor legyen elég neked annyi, hogy ha nem változtatsz, ő sem fog. Szép szóra, meg horror sztorikra, hogy ki-hogy vonatozik,nem fog értékelni semmit, ettől nem tanulja meg a pénz értékét, legfeljebb bólint rá, jólvan anya igazad van, csak add már a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!