Mit csináljunk, hogy a lányunk kicsit hálásabb legyen?
(Igen, kicsit elrontottuk és el lett kényeztetve, azért ne írj választ, hogy ezt közöld.)
17 éves, jól tanul, okos, szorgalmas. Nincs rá panasz sehol. De amit itthon művel, egyszerűen sok. Minden kell neki, de azonnal, és mindenből a legdrágább. Semmit nem tud értékelni, nincs benne hála. Ahogy megkap valamit, amit "már nagyon régóta szeretne", 2 nap múlva előáll újabb dologgal.
Karácsony: kapott új telefont, 200 ezres hajvasalót + előtte 40 ezres hajkezelést, koncertjegyet és külföldi utazást (ott lesz a koncert), sminkeket, csizmát, könyveket + a nagyszüleitől, keresztszüleitől pénzt.
Erre a téli szünet végén közölte, neki új laptop kell, hopp, 600.000 ezer. És hogy már amúgy is kellene régóta, de karácsony előtt nem akarta mondani, mert akkor biztos úgy vettük volna meg neki, mint karácsony ajándék.
Csinálja a jogsit, szó volt róla, hogy tavasszal, ha sikerül a forgalmija, megkapja az én autómat, nekem meg veszünk újat. Ja, hát neki ez nem kell, ő már tudja, milyet akar évek óta (potom 14 milliós alapárral). És ő ezeket szemrebbenés nélkül mondja, mintha csak egy üdítőt kérne a boltból. Fel sem fogja, hogy valakinek ennyit ér a lakása, vagy éppen az életben nem fog ennyi pénzt látni soha.
Nagyszülők adják alá a lovat valahol, mert apukám is ilyet szól, előtte, hogy jó, ők adnak ebbe 5 millió forintot, úgyis közeledik a 18. születésnapja.
Megyünk síelni, neki új síruha kell, mindenből csak a bézs vagy fekete, nem jó neki az, amit két éve kapott ("azt már senki nem venné fel").
Közben szórja a pénzt, most a laptopnál is mondtam, hogy jó, cserébe kérem a karácsonyra kapott pénzeket, mert tudtam, hogy nem keveset szedett össze. Ja, hát ő azt már elköltötte, pár tízezer maradt.
Ha az én lányom ilyen követelőző lenne, elgondolkoznék először is azon, mit rontottam el .
Valószínűleg tibazt, hogy mindent az első nyekkre a seggébe adtatok.
Második körben kirohognem.
Harmadik körben keresnék neki valami diákmunkát. Ha kell a laptop menjen dolgozzon meg érte, kapott eleget már
Autot meg vegyen magának ha dolgozni fog
Tök jó, hogy rájöttél, hogy el lett rontva, de folytatod.
Minek 600-ért laptop egy gyereknek?
Mindjatok nemet. Attól ne aggódj, hogy meg fog szökni mert ő éhenhalna.
Nehéz nemet mondani, elhiszem. Azzal hogy elkényesztették arra kondicionáltátok őt, hogy mindent megkaphat, de magatokat is, hogy mindent megadtok neki.
Valamikor el kell kezdeni nemet mondani, jobb később mint soha. Mondd meg neki szépen, hogy nem kap első kocsinak új kocsit és kész. Nyáron - vagy hamarabb - szigorúan küldd el diákmunkára, hogy lássa honnan jön a pénz. Eddig is kellett volna.
De még egyszer: nemet kell tudni mondani, nincs más út.
"Fussa rá", ezzel tisztában van.
Azt pedig nem akarnánk, hogy azért ismerkedjen, hogy ajándékokat kapjon. Ennek sosincs jó vége, és egy kamaszlányt ne ez motiváljon!
Én úgy érzem, hiába mondok nemet neki, ha aztán az apja, vagy a nagyszülők mosolyogva mondják az igent, hiszen "kell neki a tanuláshoz a laptop", "jaj mi egy síruha ára az egész síelés árához képest", "ha neki ez kell...".
Mondtam már neki, hogy nyugodtan elmehet dolgozni is, és akkor saját pénzből megveheti, amiket akar. Az volt a válasza, hogy jó, akkor ott hagyja a gimit és felveteti magát a keresztapjához, ő legalább nem piszkálja állandóan a pénz miatt.
Hát ha ez a helyzet valós, akkor egyet tehetsz: nem veszed meg neki ezeket.
A régi laptopja működik még? Szuper, akkor addig pont jó lesz, míg összegyűjti az árát az újnak.
Friss jogsisnak én nem adnék új autót, ha a tiedet elfogadja jó, ha nem, akkor sincs baj, majd vesz magának, ha futja rá a saját pénzéből.
De ezeket szülőként igazából neked is tudnod kellene. Inkább az a kérdés, miért engedtek mindig a hisztijének. Hajvasaló 200 ezerért, külföldi út, koncertjegy, új telefon - és mindez csak karácsonyra. Nem csoda, hogy nem ismeri a pénz értékét.
Ja, látom közben válaszoltál.
Addig, amíg te nemet mondasz neki, de az apja igent és adja alá a lovat meg a pénzt, addig semmit nem tehetsz.
Első körben neked és a férjednek kell megegyeznetek, hogy ez a helyzet tarthatatlan, aztán le kell állítani nagyiékat. Mert a kamasz olyan, hogy mindig a könnyebb ellenállás felé megy. Te elküldenéd diákmunkázni, máris megy az apjához vagy a nagyihoz, aki megsajnálja és tolja alá a lóvét. Így nem fog menni...
"Igen, kicsit elrontottuk"
Hogy egy klasszikust idézzek (GyF öszödi beszéde): "Nem kicsit, nagyon."
És ahogy nézem, most se tudtok leállni.
Van egy rossz hírem: ha 17 éves koráig ilyenné neveltétek, akkor most már nem tudjátok visszacsinálni.
Mit csináljatok? Gyűjtsetek pénzt öreg korotokra, hogy legyen valaki, aki a pénzetekért ellát titeket. Mert a lányotoknak addig lesztek fontosak, amíg adni tudtok. Utána magasról sz....ni fog rátok.
Hát egyedül tényleg nehéz lesz.
Ha annyira nagylány, ossza be magának.
Határozzatok meg minden hónapban egy összeget, és azt kapja meg. (kevesebbet, mint eddig)
Nincs +ruha, meg egyebek mellé.
Jöjjön ki belőle egy hónapig.
Kénytelen lesz lemondani vagy várni idővel megtanulja az érzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!