Nem tudom mi tévő legyek, mit csináljak?
Figyelt kérdés
Most töltöttem be 2 hete a 16. életévemet. Naggyábból fél éve történt, hogy apukám hosszútávon lebetegedett. A szívével volt egy kisebb gond, nem olyan durva, de naggyából 2 hónapig tartott ez az időszak amikor betegeskedett. Anyukám gondosan ápolta és aggódva segített neki mindenben. Gond nélkül fel is épült, azonaban tegnap anyukám elkapta a koronavírust és 39 fokos lázzal ágynak esett, de akárhányszor megkéri apukámat, hogy segítsen neki valamiben ő visszautasítja és letámadja anyukámat vagy éppenséggel megkérdőjelezi állapotát. Múltkor is amikor nagyon magas láza volt anyukámnak, akkor csak annyit kért apukámtól, hogy hozzon be egy kis teát hozzá, de ő letámadta anyukámat, hogy mit képzel ő magárol, hogy csak úgy parancsolgat neki, és, hogy mélységesen szégyelje magát, hogy megzavarta őt dolgozás közben, és mindig beleköt apukám valami hülyeségbe. Magyarán teljes mértékben rám hárult anyukám ápolása. Amit szívesen is végzek, de már kezd sok lennni. Apukámtól pedig félek megkérdezni, hogy nem akar-e már végre segíteni, de mindeneképp kell valami megoldást találni mert nem tudom, hogy képes leszek-e egyedül magamra vállalni teljesen anyukám ápolását.dec. 23. 23:42
1/14 anonim válasza:
Majd ha legközelebb sz@rban lesz a fater (vagy ha netán elkapja Anyukádtól) akkor nem kell körbe ugrálni és egyúttal emlékeztetni kell a mostani undorító viselkedésére. Szánalmas.
2/14 LuckyLevi válasza:
Más családtag nincs? Más ötletem nincs. Faterod elmondásod szerint esélytelen, hogy segítsen. De gondolom előb-utóbb meggyógyulanyukàd. Kitartást!
3/14 anonim válasza:
Anyád rákondicionálta apádat az évek során, szóval nem kell csodálkozni, hogy apád masszívan letojja.
Ebben a kedves anyuka is ugyanolyan sáros, mint az érzéketlen fater.
Ez dettó az, mikor a nő megcsinál mindent, mert "jaj, én tudom", aztán amikor egyszer kéne segítség, a férj semmit nem csinlá. De miért kellene, hogyha amúgy x éven át mindent a nő csinált, és ez a természetes?
Nálunk alap, hogy közösen végezzük a házimunkát, kerti dolgokat, annyi, hogy én főzök, de nem kondicionálom a férjemet arra, hogy "én megoldok minden házminukát, te pihenj", mert akkor szrban leszek, amikor pl lebetegszek.
4/14 anonim válasza:
#3 Már bocs, de érzéketlenségre maximum kitartó bántalmazással tudsz valakit "megtanítani", de ha egy határ fölötti az érzelmi intelligenciája, akkor valószínű más módon sikerül összetörni, az érzelemvilága köszöni szépen, megmarad, még ha furán összekócolva is. Elkényelmesedni persze elég sokan hajlamosak, meg elkényeztetni is könnyű olyasvalakit, aki nem túl jó felelősségvállalásban, de ez mind olyasmi, amire hajlamosnak kell lenni. Most azt ne vizsgáljuk inkább, hogy itt a fater traumái kellően bekavarnak-e ahhoz, hogy valahogy csökkent felelőssége maradjon a sztoriban, egyébként ez se eléggé ritkaság sajnos. Asszertív kommunikációt lesztek kedvesek elsajátítani és eleinte csak egymáson gyakorolni, aztán be-bevethető konfliktusközeli szituációkban is.
5/14 LuckyLevi válasza:
Az asszertiv kommunikacio sem csodaszer, ami minden problemat, konfliktust megold. Kell egy befogado kozeg is hozza. Ha masik felben az empatia kozel nulla szinten van, akkor lehetsz, nyitott, oszinte, beszelhetsz az erzeseidrol, de legfeljebb eljatszani tudja, hogy aterzi a szituet es valtoztatni akar. Nem lesz foganatja.
6/14 anonim válasza:
#5 Világos helyzetet teremt mindkét fél számára.
7/14 LuckyLevi válasza:
6# Attól még nem biztos, hogy bármi változik.
8/14 anonim válasza:
#7 Rendben, akkor te tűrj, csak nehogy ember módjára kelljen megszólalni :D
9/14 LuckyLevi válasza:
#8 Mit turjek? Nem mondtam, hogy nem lehet megprobalni. Egyszeruen arra akartam ravilagitani, hogy nem mindenre megoldas az asszertiv kommunikacio. Nem minden fekete es feher. Bar ezt mondhatom neked, agressziven, asszertiven, tudomanyosan, ugy sem tudod befogadni.
10/14 anonim válasza:
Senki nem állított semmi olyasmit, hogy egyáltalán létezik bármi, ami megoldás mindenre. Állj le a hallucinogénekkel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!