Apám úgy érzem tönkretesz. Hogyan lehet együtt élni így egy emberrel?
Mindig is önbizalom hiányos voltam, félénk és rájöttem, hogy ennek apám az oka. Neki semmi nem jó, amit csinálok. Munkamániás, de már nyugdíjba kellett mennie, így egész nap itthon rendezkedik, dirigál. Mindent úgy kell csinálni, ahogy ő elvárja különben üvölt és mindennek elhord. Ha a barátaimmal találkozom akkor is rögtön bűntudatot kelt bennem, hogy minek találkozom velük, ahelyett, hogy otthon takarítanék. Bármit csinálok nem jó neki. Lusta, dög, szem.ét jelzőkkel illet nap mint nap. Édesanyámmal is ezt csinálja, őt hibáztatja mindenért, aki már bele betegszik ebbe..
Most ünnepekkor különösen rossz a helyzet, amikor nagytakarítunk és össze vagyunk zárva egész nap. Ha el mernék menni, jön a lehordás, hogy semmirekellő vagyok, anyámat dolgoztatom magam helyett stb. És szörnyű érzés bevallani, de amikor pl. azt hozza fel, hogy inkább "idegenekkel" = barátaim vagyok, mint a családommal akkor teljesen igaza van. Tőlük sokkal több szeretetet kapok, már fizikailag fájnak a szavai. Tavaly pl. kapott egy közös ajándékot anyukámtól és tőlem, egy cipőt, amire tudtuk, hogy vágyott. Meglátta, elkezdett kiabálni, hogy mi ez a sz.ar és mi csak azért élünk, hogy őt idegesítsük, aztán visszaküldette.
A költözés még nem opció, 18 éves vagyok és gimnáziumi tanuló. Emellett azt se bírnám végig nézni, hogy anyukámmal egyedül hagyom és akkor ő kapja ezt a sok bántást, illetve a kiskutyám és macskám az oka, hogy nem menekültem még el valahova..
Már az elején vissza kell vágni. Nem szabad némán tűrni. Előbb-utóbb meg fogsz erősödni (mikor már kellő mértékben gyűlölöd és haragszol rá), és akkor már nem fogsz sírni és nem fogod kérni, hogy ne bántson.
Anyukáddal fogjatok össze, egyedül neked nehéz lesz. Merjetek szembeszállni vele, mert nincs hatalma felettetek, csak elhiteti veletek, hogy van.
Vagy ha nem akartok konfrontálódni, akkor költözzetek.
Egyébként a tűrés és a szenvedés marad, de abból nem lehet megélni. Nem fogják felírni a sírkövetekre, hogy "20 évig hősiesen tűrte zsarnok apjának minden gonoszságát", de még csak a kenyeret sem adják neked olcsóbban emiatt.
Te döntesz. Bízom benne, hogy jól. És a karácsony ne legyen visszatartó erő, mert ahogy olvasom, neki sem az.
#9 szerintem egy ilyen helyzetben felöltözhetnél és elmehetnél otthonról se szó se beszéd. Aztán írsz utána, hogy majd jössz, de ez nem mehet így tovább, menjen el pszichológhoz vagy valami. Valahogy éreznie kell, hogy elment egy határig. És hogy egyedül fog maradni, ha ezt így folytatja.
Amúgy nem iszik?
Pedig az apának kéne a pszichiátrián végeznie, mert aki ennyire indulatos, az beteg. Például borderline.
Az egész gyerekkorod így telt el? Anyád mért nem válik?
#13 hogy üvölt vele ennél is jobban? :D pont az a lényege ennek, hogy ebből megértheti, hogy van tétje ezeknek a dolgoknak. Mert ha nem változtat, nem nagyon tud semmit csinálni, ha lelép és kész. Persze azt mondhatja, hogy akkor menj innen tarts el magad. Dumálni ugyanúgy dumálhat, de tudni fogja, hogy ez tényleg megtörténhet, hogy a másik is tehet olyat, ami rossz neki. Pláne ha ezt mondja is neki a vitákban, hogy ha ezt így folytatja egyedül marad.
Szerintem azért is jó lenne csinálni valami ilyen radikál dolgot, mert ettől ő is jobban kontrollban érezné magát. Lenne tapasztalata, hogy ő is aktív játékos, nem kell az apja szabályai szerint játszani.
Apádnak valószínű kéne egy szerető...
De hát ezzel te nem tudsz mit kezdeni, szóval foglalkozz a saját dolgoddal. Az elmondottak alapján, szerintem:
- Ha házimunka függő a fater, akkor kénytelen leszel csinálni is valamit, vedd ki a részed a házimunkából, ez neked is jó hiszen fogod tudni, hogy nem jogosan csesztet
- A többiekkel ellentétben nem javaslom, hogy szó nélkül elmenj, kimaradj éjszakára, stb. A közös háztartásban tiéd a gyerek szerep, fogadd el, hogy a szülőknek tudni kell merre vagy
- Nyugodtan mond el te is a véleményed a vitákban. A kiabálás szerintem nem jó, de te döntésed. Viszont ne állj le hosszasan, picit hallgasd meg de ha az unalmas lemez jogtalanul akkor simán menekülj el belőle
- Jó ha érted, hogy nem tönkretenni, hanem nagy valószínűséggel nevelni, irányítani szeretne - ööö, keresd a mintákat, de az is lehet anyád hibáit hozná te rajtad rendbe.
- Leszarom tabletta... ne vedd a lelkedre.
Szerintem és ezt már sokszor leírtam, egy gyereket 15-16 éves koráig lehet nevelni, utána kérni kell amíg otthon lakik, majd ha kirepült akkor csak kussolni amíg meg nem kérdezi a véleményed.
48F vagyok, 17 éves lánnyal. Valószínű én sem vagyok tökéletes de a büdös életben nem kiabáltam vele. Csesztetni szoktam, de csak keveset azt is csupa szeretetből :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!