Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apám úgy érzem tönkretesz....

Apám úgy érzem tönkretesz. Hogyan lehet együtt élni így egy emberrel?

Figyelt kérdés

Mindig is önbizalom hiányos voltam, félénk és rájöttem, hogy ennek apám az oka. Neki semmi nem jó, amit csinálok. Munkamániás, de már nyugdíjba kellett mennie, így egész nap itthon rendezkedik, dirigál. Mindent úgy kell csinálni, ahogy ő elvárja különben üvölt és mindennek elhord. Ha a barátaimmal találkozom akkor is rögtön bűntudatot kelt bennem, hogy minek találkozom velük, ahelyett, hogy otthon takarítanék. Bármit csinálok nem jó neki. Lusta, dög, szem.ét jelzőkkel illet nap mint nap. Édesanyámmal is ezt csinálja, őt hibáztatja mindenért, aki már bele betegszik ebbe..

Most ünnepekkor különösen rossz a helyzet, amikor nagytakarítunk és össze vagyunk zárva egész nap. Ha el mernék menni, jön a lehordás, hogy semmirekellő vagyok, anyámat dolgoztatom magam helyett stb. És szörnyű érzés bevallani, de amikor pl. azt hozza fel, hogy inkább "idegenekkel" = barátaim vagyok, mint a családommal akkor teljesen igaza van. Tőlük sokkal több szeretetet kapok, már fizikailag fájnak a szavai. Tavaly pl. kapott egy közös ajándékot anyukámtól és tőlem, egy cipőt, amire tudtuk, hogy vágyott. Meglátta, elkezdett kiabálni, hogy mi ez a sz.ar és mi csak azért élünk, hogy őt idegesítsük, aztán visszaküldette.

A költözés még nem opció, 18 éves vagyok és gimnáziumi tanuló. Emellett azt se bírnám végig nézni, hogy anyukámmal egyedül hagyom és akkor ő kapja ezt a sok bántást, illetve a kiskutyám és macskám az oka, hogy nem menekültem még el valahova..

dec. 22. 21:06
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
96%
Vagy összefogtok és helyre teszitek apádat, vagy tűritek tovább, ha még nem fáj eléggé, amit csinál, kivárva a költözésre alkalmas időpontot.
dec. 22. 21:13
 2/31 A kérdező kommentje:
1-es! de hogyan lehetne helyre tenni? nem lehet vele beszélni, érvelni. teljesen hülyének néz, amíg magát egy zseninek gondolja. Ha kifejezem, hogy fáj amit csinál, nem érdekli, viszont olyankor anyukám még jobban szenved, hogy látja, hogy én mennyire rosszul vagyok..
dec. 22. 21:16
 3/31 anonim ***** válasza:
91%
Hát, nem ismerem a konkrét helyzetet, így nem tudom, hogy pl. meddig lehet elmenni apáddal szemben. Ordibál? Agresszív? Tör-zúz? Iszik? Üt?
dec. 22. 21:26
 4/31 A kérdező kommentje:

Ordibál és szidalmaz folyamatosan, nem iszik és fizikailag sosem bántott minket.

Amit érzek az leginkább az, hogy mindig félek, ha a közelben van, hogy mikor hord le valamiért, mikor csináltam valamit már megint rosszul. Sokat sírok, nincs kedvem semmihez úgy igazán. Folyamatosan minden miatt szorongok és magamat hibáztatom, nem szeretem igazán magam.

dec. 22. 21:30
 5/31 anonim ***** válasza:
95%
Amiket itt leírsz, kezdetnek azokat kéne elmondani apádnak. Ha nem lehet vele szemben érvelni, akkor ne érvelj. Told bele az arcába, hogy milyen is ő valójában. Ne engedd, hogy félbeszakítson, állj ki magadért, emeld fel a hangod, harcolj! Amíg azt látja, hogy el tud nyomni, el is fog. Egy zsarnok ellen nem fegyver a tűrés és megalázkodás.
dec. 22. 21:32
 6/31 tejjelkifili ***** válasza:
81%

Fizikai veszély van?

Ha nincs akkor én is azt mondanám, mint #5 hogy állj bele egy üvöltözésbe. És nem azzal a céllal, hogy meg fogja érteni, vagy meggyőzöd, hanem csak hogy itt az érzelmi töltetet érezze, hogy ok, hogy most elment egy határig. És ne várj semmi jól az balhétól. De amikor majd utána egyedül lesz, ott lesz benne ez és nyomot hagy benne. És tudni fogja, hogy ha balfasz, akkor lehet megint üvöltözés lesz, ami neki is szar. Szóval lehet valahogy ez visszafogja.

Esetleg azt is lehet, hogy anyád meg legyen a jó zsaru és nyugtassa meg utána, hogy csak kamasz vagy és lázadsz, de most ezt abba kell hagynia.

dec. 22. 21:36
 7/31 anonim ***** válasza:
100%

Anyád mért nem válik? Ő a felelős jelen helyzetben a lelki nyugalmadért, hiszen tisztában van vele, hogy bántalmazva vagy. Egérlyukba is költöznék inkább a helyében!

Innen neked érettségi után menekülnöd kell. Munkábaállás, szobabérlés. Nem a kutya-macska az érdekes, hanem te. De ha mázlid van, lehet, hogy beengednek 1 állatot. Anyádat ne sajnáld, ő magának kereste a bajt. Meg neked.

Amúgy próbálj meg visszaordítani apádra. Vagy erősen elcsodálkozik, és abbahagyja, vagy megver, akkor látlelet, rendőrség. A bántalmazást nem kell eltűrni.

dec. 22. 21:38
 8/31 tejjelkifili ***** válasza:
0%
De más ilyet is csinálhatsz, nem pont karácsonykor, de mondjuk egy ilyen után, amikor paraszt menj el otthonról és aludj valaki másnál. Ne kérj engedéjt csak írd meg neki, hogy ez így nem mehet tovább, majd jössz.
 9/31 A kérdező kommentje:
Úgy szokott kinézni egy ilyen nagyobb "vita", hogy az elején próbálok nem figyelni rá, próbálom kizárni. Aztán egy ponton túl nem bírom már, ideges leszek, reagálok rá, kiabálok én is, szembesítem amit te is írsz 5-ös. Aztán ennek nincs hatása, csak még idegesebb, még abszurdabb és bántóbb dolgokat vág a fejemhez és egy ponton már nem bírom és elkezdek sírni és megkérem, hogy ne bántson, mire vagy az a válasz, hogy hisztizek, vagy az, hogy ezt is azért csinálom, hogy ne kelljen semmit dolgoznom itthon. Ilyenkor utána elmegyek a szobámba sírni és úgy érzem magam mint egy semmirekellő, rossz ember és legszívesebben elmenekülnék de azért is rosszul érezném magam, hogy itt hagyom anyukámat és az állataim.
 10/31 anonim ***** válasza:
100%
Ne kezdj el sírni, mert akkor ő nyeregben érzi magát. Megalázod magad. Nem kéne. Ő a bűnös, nem te. A szomszédok nem hallják ezt az üvöltözést? Anyáddal ne foglalkozz, az az ő dolga. Magaddal foglalkozz.
dec. 22. 21:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!