Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Rossz anyának érzem magamat,...

Rossz anyának érzem magamat, amiért nem tudom majd jelentős mértékben támogatni a fiamat. Tényleg ennyire általános lenne, hogy a szülők hatalmas anyagi löketet adnak az élet megkezdéséhez?

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem a fiamat 6 éves kora óta. Jelenleg 21 éves, egyetemista. 2026-ban végez tanárként. Az ismerősök körében, a családban is azt látom, hogy rengetegen lakást vesznek a gyereknek, vagy jelentős anyagi támogatással segítik havonta az albérlet fizetésében. Én ezt sajnos nem fogom tudni megtenni, 300 nettót keresek. A fiamnak sem lesz magas fizetése kezdő tanárként. Ha a közelben kap állást, akkor élhet itthon, segítem ilyen mértékben, amíg tudom. Azt viszont nem fogom tudni megtenni, hogy saját különálló életet biztosítsak neki, ahogyan azt sokan megteszik a gyerekeiknek a környezetemben.

A gyerekem egyszer sem vetette ezt a szemem elé, nem várja el tőlem, tudja, hogy én sem vagyok eleresztve. Ő jelenleg kollégiumban lakik, azt fizetem neki és bizonyos összegig állom a kiadásait. Ezt a nem túl nagy összeget a jövőben is meg tudom neki adni, de ennyi, amennyit tenni tudok érte.

Mennyire nehezítem ezzel a gyerekem dolgát? Manapság olyan nehéz elindulni az életben, szinte lehetetlen tartalékot felhalmozni.

dec. 18. 00:50
1 2 3
 1/28 anonim válasza:
75%

Ezt ő biztos meg fogja érteni.

Viszont vannak egyéb megoldások, amivel tudod segíteni a lakáshoz jutását, ha szeretnéd.

Ismertem pl olyan szülőket, akik több lakást, ingatlant, egyebet örököltek, és eszük ágában nem jutott a gyereküket támogatni, hogy könnyebb életük legyen.

És igen, a következő mondattal letudták ezt: "engem sem támogattak anno"

Itt látszik, mennyire szereti a szülő a gyerekét.

De az biztos, ha segíted, és neked lesz szükséged bármire, segíteni fog viszont.

Vannak itt is kedves megjegyzések, "majd ha idős leszel, úgyis egyedül maradsz, sok hálátlan gyerek van..."

Hogyne, valószínű olyan gyerektől, akire szintén tojtak a szülei.

Vannak cifrább dolgok is, amikor komoly bosszú marad csak a gyerekre....

Sokszor még azokat is megértem.

Azt kapsz, amit adsz.

dec. 18. 01:25
 2/28 anonim ***** válasza:
80%

Úgy látom és tapasztaltam, hogy ha nem tanulja meg fiatalon az ember, így vagy úgy, hogy csak úgy nem terem semmi a fán, sokkal érettebb lesz, az életben is képes lesz önállóan két lábon állni, és értékelni azt, amiért megdolgozott és amit kapott.

A családban pl. Azt látom, hogy olyan szinten nyomják a gyerekeket, mindent magadnak nekik, amit csak kérnek, hogy teljesen rossz irányba halad a személyiségük, kapnak valamit játszanak vele 30 percet és kész, megy a sarokba, majd a kukába, már nézik mi a következőt, amit kérni fognak.

Másik már kamaszodó, nem bírnak vele lekezeli a szüleit, pedig mindent megkap, amire szüksége lehet és azon felül, és nyomja a szüleit, hogy dolgozzanak keményebben, mert neki ez és ez az igénye.

Engem is egyedül nevelt az anyám, és igen rossz az, amikor a környezetben másképpen élnek, de nem feltétlen boldogabb az az élet vagy lesz kesőbb elörébb valaki, ha nincs meg benne az a jellem.

Testvéreimnek nem kellett 1 napot sem albérletben élniük, mivel anyám megteremtette nekik a lakhatást, és még is sokszor bántják, nekem már albérletbe kellett menni, de nem hibáztatom ezért anyámat, sokkal jobban tudom értékelni azt amim van, mint a többi testvérem.

Ezek alapján, ha lesz gyermekem, minden szükségest megfog kapni a kezdéshez, de egy idő után megkell tanulnia, hogy a saját igényeiért, ami nem az érzelmi része, ha nem az anyagi és ami túl megy a saját kereteimen, azért bizony neki kell majd tenni és küzdeni.

dec. 18. 02:20
 3/28 anonim ***** válasza:
96%

Ja és ezért nem vagy rossz anya, annyit adsz, amennyi tőled telik.

Az ilyen szintű nyomás ez a mai kor divatja, de közben egyre tékozlóbb és lelkileg sivárabb embereket termelnek ki, akik telefon, szülők, pénz nélkül nem képesek életben maradni tisztességesen.

dec. 18. 02:27
 4/28 anonim ***** válasza:
91%
A fiad nem kisgyerek, gondolom, sejti, hogy nem keresel sokat, még ha konkrét összeget nem is tud. Egyedül állva az összes kiadást még a duplája se lenne elég egy lakásra.
dec. 18. 02:58
 5/28 anonim ***** válasza:
87%
Ez a vegyünk lakást dolog nem fog menni manapság. Emlékszem a 90es években ez nagy divat volt, meg előtte is, de mostanában nem hiszem, hogy ez annyira elterjedt lesz. Amivel lehet a gyereket segíteni az az, hogy elmagyarázzuk neki, hogy olyan szakmát kell tanulnia, amit szeret és jól meg tud belőle élni. Tanárként ebben annyira nem vagyok biztos. A gyerek oktatására hangsúlyt fektetni elég fontos. A nyelvtudás, lehetőleg több nyelvé még mindig nagyon jó. Az érdeklődés és a piacképes szakma fogja igazán segíteni a gyereket.
dec. 18. 05:13
 6/28 anonim ***** válasza:
94%
Ugyanilyen helyzetben vagyok, még az egyetemi szak is stimmel. Nincs lelkiismeret furdalásom, adtam, amit tudtam: felneveltem, tanítottam. " Ha nem tudsz gyökeret adni, adj neki szárnyakat." Tehát, ha anyagilag nem tudod támogatni, adj neki lehetőségeket...
dec. 18. 05:21
 7/28 anonim ***** válasza:
30%
jelenleg a "tanári hivatás" egy kiemelkedő lehetőség
dec. 18. 05:41
 8/28 anonim ***** válasza:
100%

Hidd el nem ez az àltalànos, egyszerűen csak ilyen peches az ember,hogy pont ilyenek vesznek körül akik tudtak venni lakást.

Gyönyörű teljesítmény, hogy egyedül felnevelted és még diplomàt is szerez .

Ha majd nem tetszik neki a tanàri pálya akkor csinál mást.

Szerintem bőven megtetted amit lehetett

dec. 18. 06:58
 9/28 anonim ***** válasza:
95%
A magyar átlagfizetéseket tekintve igen kevesen tehetik meg, hogy lakást vesznek a gyereknek.
dec. 18. 07:21
 10/28 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy nagy a szórás, de nem olyan területen élek, ahol sűrűn lennének a szegény falvak, így a környezetemet is a jobb módban élő magyar polgárok teszik ki.

Az mondjuk biztos, hogy könnyebb két fizetésből segíteni egy gyereket, mint egyből.

dec. 18. 07:33
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!