Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Rossz vagyok, ha emiatt élnék...

Rossz vagyok, ha emiatt élnék távolabb anyukámtól?

Figyelt kérdés

Anyukámról mondhatom, hogy teljesen kontrollmániás, amit gyerekként még azt hittem normális, de sajnos felnőttként is így viselkedik velem. Nem volt sem privát szférám, sem saját akaratom, minden tű pontosan úgy kellett legyen, ahogy ő azt elképzelte. Gyerekként görcsben állt a gyomrom mielőtt hazaért, mert mindig belekötött a függöny állásába is. Sosem tudtam, hogy éppen rossz passzban lesz és kiabálást kapok vagy szeretgetést, ez a kettő váltotta fel egymást. Nyomasztó és feszültséges a közelében lenni, amit mostmár a férjem is szokott érezni.

Azt hittem felnőttként változni fog a viselkedèse. Jelenleg külföldön dolgozunk, saját házra gyűjtünk és néhány hétre amikor hazamegyünk, az én szülőházamban töltjük ahol lakik anyukám is. Első 1-2 nap nagy az öröm, majd jönnek a követelőzések. Mai napig képes megsértődni ha valamire nemet mondok vagy nem azonnal csinálom meg. Pl legutóbb mikor otthon voltunk felhívott, hogy hozzak el neki valamit mire ő hazaér munkából, én közöltem hogy már nem vagyunk otthon de holnap szívesen elhozom, sértődötten kinyomta a telefont. Ha épp nincs kedvem vele menni vásárolni, vagy kitalál valami dolgot és közlöm hogy nekem aznapra már van programom képes veszekedni velem. Állandóan szivességeket kér és érzelmileg zsarol ha nemet mondanék. Sokszor megkapom a “na nem baj, tőlem se kèrj majd semmit. Majd megcsinálod ha nem leszek” mondatokat.

Ami miatt bűntudatom van, hogy apukám meghalt mikor 14 voltam, testvérem nincs, és nagyitól néha azt hallom, hogy legalább mi tartsunk össze, mert ketten vagyunk egymásnak, ne hagyjam cserben stb. Normális esetben én is így gondolnám, de mivel ilyen nehéz természetű, nagyon taszít magától. Nem akarok megfelelni neki, de másképp állandóan vita van. Aztán utána azzal jön, hogy de ő nagyon szeret, én vagyok kemény vele, mintha bipolàris lenne. Emiatt azon gondolkozunk, hogy ha a településünkön levő telekre èpittetnénk a házunk, ugyanez folytatódna és nem lenne nyugodt életünk. Így gondolkozunk, hogy távolabb költözünk, 120kmre egy városba és látogatási időre lennénk együtt csak.

Ezen gondolkodom most, mert amúgy ha gyerekünk lesz nyilván idilli lett volna, hogy közel legyenek a nagyszülők és jó családi kapcsolatot ápoljunk… illetve kissé bűntudatom van, mert egyedül hagynám úgymond ( van èlettársa de egyre rosszabb a viszonyuk) pedig “illene” segítenem őt, de közben annyira taszít a személyisége, hogy mellette sem lenne jó.

Ti mit gondoltok erről? Voltatok hasonló helyzetben? Közel vagy távol kerültetek és mi volt jobb megoldás ?

28n

dec. 16. 10:37
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Minek neked egy olyan ember, aki csak bánt? Mert “mégis csak az anyád”? Nem kell ketten összetartanotok, neked ott a férjed, vele képzeld el a jövődet, ne a mérgező anyáddal, aki tönkretette a gyerekkorod. Ő mar el maga mellől mindenkit.

Az én anyám azt se tudja élek-e még, nem ismeri az unokáit se. Miatta volt válságban a házasságom, több kapcsolatomat is tönkretette. Volt más baj is, de ugyanilyen kiállhatatlan boszorkány volt, mint a tied.

Most sokkal jobban élünk, mint előtte. Nehogy még beleugasson a gyerekekkel is mindenbe.

dec. 16. 11:37
 2/7 anonim ***** válasza:
87%
de mi csudånak mėsz vissza szülöi házba ? ha haza látogatok vegyėl ki egy olcso szållåst panziot stb települės közelébe aztån åtmentek pár órára beszélgetni azt kész ,többi idöt meg töltsétek együtt a fėrjedel meg kirándulni .
dec. 16. 13:58
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló helyzetben voltam / vagyok én is. Semmiképpen sem költöznék egy településre vele. Nekünk jót tett a távolság (70km) és hogy csak heti 1-2 napot töltök velük. Engem még Lokátoron is megfigyelt titokban, aztán amikor rájöttem és kikapcsoltam volt bőven felháborodás, de azóta már nyugi van. Az a gond, hogy az ilyen kontrollmániás emberek általában nem tudják felfogni, hogy ez miért gáz, úgyhogy egyetlen megoldás a távolság. Egyébként az érzelmi zsarolás pedig pont emiatt van, hogy visszahúzzon magához, de amúgy ezzel hosszútávon csak magadat csinálod ki. Engem is próbált érzelmileg zsarolni, de egyik fülemen be, másikon ki. Kitartást!
dec. 16. 14:15
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Semmiképp ne költözz közel. Ez így fog menni, amig él, hogy kontrollálni fog. Nekem is nagymamám ilyen volt, egyszerre 10 embert akart irányítani(egy utcába lakott az egész család) és már vele is a tököm tele volt. Apuban láttam ugyan ezt a viselkedést, de csak nagyon ritkán. Amióta mama meghalt, mintha megszállta volna, most ő parancsolgatna mindenkinek. Én is gondolkozok egy költözésen és 2 hetentei látogatáson, mert ezt nem lehet kibírni, ha egyéb nincs csak a dirigálás, és irányítás. Már el kéne fogadja, hogy felnőtt ember vagy, nem fog tudni az életben már téged irányítani. Főleg még, hogy családod is van. Érthető, hogy fontosnak akarja érezni magát, de meg kell húzni a határokat, mert másképp jó ebből nem lesz.
dec. 16. 15:00
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Ne koltozz kozel es ne is hozza menj lakni, ha hazamesz.
dec. 16. 20:14
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Én 1200 km-re élek anyáméktól, és lassan tízéve csak családi eseményeken látom.

Egyetlen másodpercig sem bánom, hogy kvázi megszakítottam vele a kapcsolatot.

dec. 17. 10:51
 7/7 anonim válasza:
Anyám megvert
dec. 17. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!