Mit szólnál, ha az egyetemista lányod/fiad megpróbálná eltitkolni, hogy átsorolták önköltségesre?
Igazából nálam most ennek fennáll a veszélye. Harmadéves vagyok, a képzés öt év átlagom nem rossz, többnyire négyeseim vannak, de van egy tárgyam, amit negyedjére kellett felvennem, és félek, hogy most sem lesz meg, abban az esetben meg átsorolnak. Ez egy olyan tárgy, aminek van előadás és gyakorlat része is. Nekem az előadás része nincs meg. Első évben bukó volt a gyakorlati jegyem, ezért vizsgázni sem mentem. Másodévben a gyak meglett ötösssel, de a vizsgák közül az utolsó előtti vizsgaidőpontot vettem fel, azt törölte az oktató betegség miatt, a törölt időpont helyett adott időpont ütközött egy más vizsgámmal, aminek az volt az utolsó időpontja, így a másik tárgyból vizsgáztam aznap, mert ha az nem lett volna meg, az instant csúszás. Így ebből a problémát okozó tárgyból maradt egy időpont, ahol nem mentem át. A rákövetkező félévben felvettem vizsgakurzusnak, ami 3/3 alkalommal bukó volt, az első kettőnél nem volt tökéletes a felkészültségem, de nem gondolom, hogy bukónak kellett volna lennie, mindenesetre a harmadik vizsgán konkrétan az oktató közölte, hogy "jó-jó, ez teljesen jó volt, de úgy látom, hogy maga ezt nem érti". Anyám nem tud erről a bukásról(sem a másikról).
Lehet paranoia, de tartok tőle, hogy ebben a félévben is beüt a szr, és nem lesz meg.
Én arra gondoltam, hogy én nem akarom otthon közölni a híreket, átmegyek önköltségesre, közben ugyanide, ugyanerre a szakra újrafelvételizek államira. Simán felvesznek újra, mert amúgy ezen a szakon nem szállnak el a pontok, újraérettségizés nélkül is magas a pontom, azóta egyel több nyelvvizsgám van, konkrétan az új pontszámítási rendszerben több pontom lenne, mint amikor felvételiztem. A teljesített tárgyaimat meg elfogadtatom.
Szerintem lenne értelme az újrafelvételizni, végig tök jó átlagom volt, két tárgyat leszámítva legalábbis.(Az egyik az ominózus "lehet, hogy átsorolnak miatta", a másik miatt meg egy év csúszásom van, amit szintén nem közöltem még, de ez egy másik baj)
Csak tartok tőle, hogy lebukom otthon ezzel a húzással.
#10 Ha tőled várja, akkor nem tud "elfelejteni" szólni. Egyrészt gondolom nem kap annyit tőled, hogy félév elején feltűnés nélkül kifizessen egy félévi tandíjat. Ha meg szól, az meg már nem eltitkolás, hanem megmondja, hogy önköltségesre került, és hogy eddig nem szólt a folyamatról, ami addig vezetett.
Eltitkolni az azt jelenti, hogy kifizeti hitelből/félretett pénzből és nem szól neked.
Ez a kérdezőnél azért érdekes, mert neki az anyja megvágná a támogatást, ha csak simán, átsorolás nélkül bukik, itt meg ha átsorolják, akkor négy féléven keresztüli, titokban bukásról van szó.
#11 Ez nem így működik. Nincs a tantárgyakra olyan hivatalos besorolás, hogy nagyon fontos, meg nem annyira fontos. Az van, hogy ha valaki államin van, akkor 4 bukó után vagy kirúgják, vagy kérvényezheti az átsorolást önköltségesre, amit mindig elfogadnak. Önköltségesről meg 6 féléven keresztüli nem teljesítésért vágnak ki (bár ezt lehet megszűntették, ebben nem vagyok biztos). De 4 bukó után ugyanaz a következmény, akkor is, ha az egy 8 kredites tárgy és van 6 ráépülője és egyszer bukni belőle instant csúszás, meg akkor is, ha csak egy 0 kredites szutyok, amire semmi nem épül, és az oktató se veszi komolyan.
Namost ott romlott el a dolog, hogy nem mondtad el az első alkalommal a bukást. Második baki ott volt, hogy az utolsó pillanatra halasztottad a vizsgát, majd nem kértél a tanártól időpontot újra, pedig ötös lettél volna.
Ezek után én is azt mondom, hogy fizesd magad.
#13 Nem tudom mire mondod, hogy ötös lettem volna. A gyakorlati jegyem az ötös lett, az megvan. A vizsgának ehhez annyi köze van, hogy akkor mehetsz vizsgázni, ha gyakorlaton megvan minimum a kettes, de a gyakorlati jegy ezen kívül semmit nem befolyásol a vizsgára kapott jegy szempontjából.
Egyébként nem hagytam a végére. Nekem addig az összes vizsgám mindig elsőre meglett, ha arra nem úgy mentem el, hogy na, megnézem a vizsga menetét, aztán ha sikerül, tök jó, ha nem, akkor nem baj. Felvettem az utolsó előtti időpontot, az le lett mondva. Az új időpont az utolsó időpont előtt három nappal volt, akkor én másból vizsgáztam egy olyan tárgyból, ami ha akkor nincs meg, akkor csúszás, és utolsó időpont. Az utolsó időpont az konkrétan a vizsgaidőszak utolsó napja volt. Nem tudtam volna hová más időpontot kérni, mert bukás után hová, az utolsó időpont előtt meg szintén mert addig nem adnak, amíg van olyan, amire be tudok menni.
Az amúgy magától értetődő, hogy ha átsorolás lesz, azt fizetem, nem is ez a kérdés. Az a kérdés, hogy ha átsorolnak, és kiderül, akkor milyen reakcióra számítsak. Az addig szép és jó, hogy kifizetem annak a félévnek a tandíját, meg újrafelvételizek, de ha ez kiderül otthon? Annyit nem keresek, hogy kijöjjek anyagilag a szülők nélkül.
En nagyon rég jártam egyetemre (2008) de akkor volt dékáni méltányossági kérelem 1x az ott tanulásod alatt.
Ez megszűnt?
Rettenetesen haragudnék. Leginkább azért, mert ez nem egy hazugság, hanem sorozatosan "elfelejtetted" elmondani, hogy milyen nehézségeid vannak.
Rossz döntések sorozata. És még ezt is úgy írtad le, hogy végig érezhetően a kifogásokat keresed, nem vállalva a felelősséget.
Nem kell mindenkinek egyetem.
Ezt vallom többdiplomás szülőként
#17 Nem kifogásokkal jöttem, hanem leírtam, hogy mi történt. A kérdés szempontjából nem releváns, hogy hogy jött ez össze, szimplán azt akartam elkerülni, hogy a kommentszekcióm arról szóljon, hogy "ha négyszer nem sikerült, akkor ennek nincs értelme".
#18 Amikor utolsó előtti alkalomra vettem fel a vizsgát, akkor az még nem volt egy problémás tárgy. Az a második tárgyfelvételem volt. Első félévben meg sem próbálhattam a vizsgát, mert nem lett meg a gyakorlat, fogalmam sem volt arról, hogy a vizsga problémás lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!