Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akik ilyen jellegű családban...

Akik ilyen jellegű családban éltetek/éltek/nagyon közelről ismertek ilyet: Mik az előnyei az ilyen családmodellnek, és mennyire igazak a hátrányok szerintetek, amiket felsoroltam?

Figyelt kérdés

Itt most nem feltétlenül a (mély)szegénységben elő családokra gondolok, ahol csak születnek a gyerekek, aztán csak nőnek, mint a dudva, hanem közép, vagy felső-középosztálybeli, értelmiségi, sokszor vallásos családokra, ahol tudatosan vallalnak 5-6, vagy akár több gyereket.

Mi a jó egy ilyen családmodellben?

Mert én inkább csak a hátrányait látom.

—Nekem pl. szükségem volt mindig arra, hogy kettesben időt töltsek hosszabban valamelyik szülőmmel, és ezt ők, ha nem is azonnal, de meg tudták mindig tenni. Egy ilyen családban a gyerekeknek sokszor matematikailag nincs esélye arra, hogy érdemi mennyiségű egyéni figyelmet kapjanak, (főleg, ha erősebb az átlagnál az ilyen igényük), külön programokat csináljanak kettesben valamelyik szülővel, leüljenek hosszan beszélgetni stb.

—Ha valamelyik szülő meghal, vagy súlyos beteg lesz, az mindenhol tragédia, de egy ilyen családban teljesen felborulna minden, mivel az anyuka vezeti valószínűleg nagyrészt a háztartást, az apuka meg jól keres valószínűleg az ilyen családokban, ha bármelyik szereplő kiesik ebből a konzervatív családmodellből (ekkora család csak így tud szerintem működni), az végzetes. Az anyuka nem biztos, hogy el tudna helyezkedni a munkaerőpiacon, ugyanakkor az anyukát, aki itt szó szerint háztartásvezetőként működhet, nem tudja pótolni az apuka vagy egy nagyobb gyerek, még akkor se, ha egy ilyen családban valószínűleg mindenki elég házias és talpraesett.

—Nem tudnak hagyományos nyaralásra elmenni, mert az egész hotelt, apartmanházat stb. le kéne foglalni xd. Inkább ilyen osztálykirándulás jellegű lehet egy ilyen nyaralás, ahol lehetetlen mindenki igényét kielégíteni, és kikapcsolódni.

—Egy ilyen családban még egy nagy házban sem feltétlenül jut megfelelő privátszféra a gyerekeknek, ha csak nem tényleg valami palotában élnek. Nem tudnak nyugodtan elvonulni, tanulni, bekuckózni stb. Mindig zaj van.

—Nagyon önállóak lesznek, de rengeteget kell segíteniük a háztartásban, mert máshogy nem működik egy ilyen háztartás. De ilyen mértékben ez nem lenne szerintem a gyerekek feladata.

—A nagyobb gyerekeknek muszály lesz állandóan a kisebbekkel foglalkozni, akkor is, ha nem ilyen beállítottságúak, vagy csak élnék kicsit a saját életüket, míg a kisebbek pl. valószínűleg a nagyobbak ruháit fogják részben hordani, ha csak nem tényleg eléggé gazdagok, miközben a nagyobbak anno saját stílusaik szerint kaphattak talán ruhákat.

—A szülőknek sem jut szinte semmi idejük kettesben lenni, építeni a kapcsolatukat, max pl. miután a gyerekek lefeküdtek. Sajnos sok átlagos családban sincs erre elég idő, de itt valószínűleg pláne.

—Lehetne még sorolni, de talán az a legrosszabb szerintem ezek közül, hogy a gyerek, hiába igényelné, nincs olyan, hogy pl. heti egyszer kétszer akár órákat beszélget a szüleivel csak úgy, mert közben ott lóg x másik gyerek a szülőn, rengeteg ügyet kell intézni, mindegyik gyereket ide-oda vinni, stb.

Ti mit gondoltok erről?

dec. 7. 09:02
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
11%
Azt, hogy ezt a közvetlen környezeteddel vagy pszichológussal beszéld meg.
dec. 7. 09:40
 2/27 anonim ***** válasza:
24%
Hülyeséget mondasz. Tudod hogy irigylem akinek van testvére? Nekem sajnos unokatestvérem van. Mi lehet a hátrány ha sok a testvér? Van kire számítani ha a szülő meghal, van kivel játszani, van a testvérnek gyereke így be lehet állni keresztszülőnek. Ha ott a testvér akkor minek a szülő figyelme? Kérdezni lehet a testvérröl is.
dec. 7. 09:47
 3/27 anonim ***** válasza:
30%
Már eleve ott el van cseszerintve a dolog, hogy vallásos nevelést kapnak. Az a jó, ha semilyen vallásra nem neveljük rá a gyereket, hanem hadd döntse el felnőtt korában, hogy milyen vallást szeretne. Pszichológus vagyok, legtöbb páciensem mélyen vallásos neveltetésű családból származik. Iszonyat káros a mélyen vallásos nevelés. És itt nem arra gondolok, hogy meg van keresztelve és ünnepekkor elmennek templomba.
dec. 7. 09:48
 4/27 A kérdező kommentje:
Miért kéne pszichológussal beszélnem? Nem ítélek el senkit természetesen. Pont azért tettem fel a kérdést, hogy belelássak abba, hogy milyen szépségei vannak az ilyen életnek, amit én így kívülről kevésbé látok, és hogy igazak-e egyáltalán a felvetéseim. Ha valakinek erről a témáról más a benyomása, mint nekem, az fejtse ki, hogy tanuljak belőle.
dec. 7. 09:50
 5/27 A kérdező kommentje:

Szerintem a vallás önmagában nem kár, ha meghagyják a gyerekeiknek, hogy nagyobbként ő döntsön. De az ilyen családoknál ez valószínűleg nem így megy.

Az jó, ha van testvér 2-es, de nem pótolja a szülőt, és egyáltalán nem biztos, hogy jó lesz a kapcsolat, ha tök különböző személyiségek. Egy ilyen családban meg eleve feszültségeket okozhat, hogy pl. kisebbek rá vannak testálva a nagyra.

dec. 7. 09:53
 6/27 anonim ***** válasza:
39%
Van valami vallási csoportosulás,ahol támogatnak pénzzel, autóval, adnak lakást... ilyen kilátások mellett szerintem elég sok hívük fog belevágni ebbe. Főleg ha a gyereket még külföldre is elutaztatják évente egyszer bérmentve. Ja, szóval max az a jó, hogy a nyáj eltart. 🤷🏼‍♀️
dec. 7. 09:54
 7/27 anonim ***** válasza:
0%
Dehogy különbözőek.
dec. 7. 09:54
 8/27 anonim ***** válasza:
0%
Ha vérszerinti gyerek és nem örökbefogadott ott egyforma mindegyik. Mert genetikailag a szülőkre, azok szuleikre hasonlítanak és a jellemük egyforma.
dec. 7. 09:56
 9/27 A kérdező kommentje:
6-os, ezt nem tudtam. Köszi az infót. De ha így mindenki nagy családot alapít, akkor hogy tudnak mindenkit támogatni. Melyik ez a felekezet pontosan?
dec. 7. 09:57
 10/27 A kérdező kommentje:
8-as, ezzel nem feltétlenül ertek egyet. De elfogadom a véleményed.
dec. 7. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!