Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ez már abúzusnak számíthat?

Ez már abúzusnak számíthat?

Figyelt kérdés

Rossz gyerekkorom volt. Apámtól rettegtem, terrorizált, anyám tétlenül nézte.

Apám minden nap lefeküdt aludni ha hazajött a munkából (8-13 között dolgozott...) és akkor nekem is aludni kellett, ha tetszett ha nem, nem engedett ki pisilni. Ha valahova mentünk akkor sem lehetett pisilni. Inni sem nagyon adtak így 10 èves koromtól veseproblémáim vannak.

Nem hitték el, hogy szorít a cipőm-gyorsan nőtt a lábam- amíg le nem esett a körmöm.

Este 11-ig nyaggatott a leckékkel 7-10 évesen, nem engedett lefeküdni, reggel korán meg kelni kellett. Szegények voltak, vagyis apám spórolt, fèlretette a pénzt, nekem meg nem voltak ruháim, szakadt tréningben jártam egész evben meg masok kinőtt ruháiban. Nem volt ünneplőruhám sem, pedig zeneszt akartak belőlem csinálni (mondjuk eleinte hangszerem sem volt..). Nem volt elegáns cipőm és azt kellett hazudjam a tanárnak fellépések előtt hogy otthon felejtettem..kaja sem igazán volt, emlékszem hogy a nagymamámnál mindig telezabáltam magam és ha ott voltam nála 1-2 hétig (azok voltak a legboldogabb napjaim a gyerekkoromból) kitelt a kis aszott etióp arcom. Mindig nekem adták a segèlycsomagokat az iskolában.

Rettenetesen féltem apámtól. Mindenért megbüntetett és megvert, ami a házban történt (pl.eldőlt valami a konyhában miközben én a szobámban voltam). Azért is megbüntetett ha leizzadtam tesin vagy ha az utolsók között jöttem ki az osztályból (mert váratom!!!!). Nem lehettek barátaim, nem mehettem sehova, hozzám nem jöhetett senki.

Sokat tudnék mesélni. Voltak -majdnem-titokban maradt öngyilkosági kísérleteim és kamaszkoromban konkrétan alkoholista voltam, de ez nem zavarta különösebben őket. Sok krónikus betegségem alakult ki kamasz/felnőtt koromra és elég pocsék állapotban vagyok fizikailag. 19 évesen már elmentem otthonról, azóta csak látogatóba megyek.

Nem volt szexuális zaklatás meg 8 napon túl gyógyuló sérülések, úgyhogy nem mondhatom hogy bántalmazott voltam, de valahogy mégis úgy érzem..

dec. 1. 05:24
 1/8 anonim ***** válasza:
92%
Az voltál. Nehéz ügy, itt talán már kevés azt mondani, hogy előre tekints. A legnagyobb bj, hogy nincs semmiféle támaszod az életre. Szociálizálva nem nagyon lettél, barátokat és élményeket kéne gyűjteni. Az egészségedre figyelj! Az hogy elköltöztél, nagyon fontos.
dec. 1. 05:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, annak.

Sajnálom.

Viszont nem értem. Ennyi a kérdés?

dec. 1. 06:18
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen
dec. 1. 08:02
 4/8 anonim ***** válasza:
65%
Ez bántalmazás. Szerintem az abúzus kicsit más fogalom, szexuális visszaélésre hadználják. De súlyos fizikai és lelki bántalmazás. Ne látogasd őket.
dec. 1. 10:25
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nemcsak a fizikai és a szexuális erőszak számít bántalmazásnak. Amit itt leírtál, az elhanyagolás, alapvető biológiai igények (evés, vécézés, alvás) figyelmen kívül hagyása, szabadság korlátozása, verbális erőszak, fenyegetés, ezek mind bűncselekmények egy kiskorúval szemben. Simán kiemelhettek volna a családodból, ha a gyámügy ezekről tudomást szerzett volna.

A mentális problémáidra kipróbálhatod esetleg a sématerápiát, pont ilyen gyerekkorból hozott traumáknál működik a legjobban.

dec. 1. 10:46
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Hogy hívjuk az egy dolog, de elég szarul hangzik így leírva is, nyilván elég kellemetlen lehetett.

A szüleid jó nagy hülyék, amit lehet így utólag helyrehozhatod, normális kaja, alvás, stb. Barátokat szerezni sem lehetetlen azért. Én a helyedben ezek után még csak nem is látogatnám őket.

dec. 1. 13:23
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, sokat jelentett, hogy írtatok. Azt próbálják sugallni, hogy csak beképzeltem az egészet. Én is hülyén érzem magam mert vannak sokkal sanyarúbb sorsú emberek, de azért azt hiszem én is kivettem a részem a szarból.

A mindennapjaim megnehezíti a múltam az tény, de talán haladok a feldolgozással. Bár még mindig jobban kijövök az állatokkal mint az emberekkel. Pszichológushoz is jártam több mint egy évet. És még fogok. Kamaszkoromban durván fellázadtam, lettek életreszóló barátaim, akik látogattak a kórházban a vesémmel, meghívtak kajálni, velük töltöttem az első igazi karácsonyom, kitartottak mellettem. A nagymamámtól pedig megkaptam azt amit a szüleimtől nem, feltétel nélküli szeretetet, melegséget, biztonságot, elfogadást, megértést, törődést és sok finom ételt is:) mindig azt mondta nekik, fogalmuk sincs, milyen értékes ember vagyok.

Szóval mikor ő eltávozott, nagyon összetörtem, nemsokkal utána elmentem külföldre, most is ott élek és társam is van akivel megértjük és szeretjük egymást.

Csak azért kértem megerősítést, mert még mindig elbizonytalanodom néha, hogy én vagyok a hálátlan, semmirekellő, senkiházi szar alak, meg minden aminek apám elmondott, és tkp.normális gyerekkorom volt, csak túlérzékeny voltam..

dec. 1. 16:55
 8/8 anonim ***** válasza:
78%
Nagyon sajnálom, hogy ilyen szüleid vannak/voltak, Kérdező. Ha Neked úgy jobb, ne látogasd őket. Az a lényeg, hogy a pároddal megértsétek egymást. Ha a nagyid már elhalálozott, tulajdonképpen nem is sok minden köt ide.
dec. 1. 19:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!