Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Más valaki hasonló helyzetben?

Más valaki hasonló helyzetben?

Figyelt kérdés
A most már férjemmel 6 éve vagyunk együtt, másfél éve született a közös gyerekünk. A férjem előző kapcsolatából van egy 13 éves fiú gyereke, akit az anyja teljesen az apja ellen hangol, amióta a férjem elmondta az exnek, hogy randizgat valakivel. Fontos tényező, hogy ők már cca 13 éve nincsenek együtt, anyuka miután megtudta, hogy terhes lett lelépett, viszont később ugráltatta minden miatt a férjem, ő meg persze segített mindenben (már a meglévő gyerekükre is tekintettel). Azt gondoltuk, hogy az idő segít, majd a gyerek ahogy nagyobb lesz jobban átlátja a dolgokat, de nagyon érezhező, hogy befolyásolja az anyja. Hazugságokat mondd a gyereknek, pl. hogy apa meg anya miattam vannak külön, holott ez nem igaz, a gyerek viszont elhiszi. Bármennyire próbál a férjem közeledni hozzá, nem akar jönni sem láthatásra, sem a férjemmel közös programokra. A féltesóját csak egyszer látta, szemmel láthatólag jól elvoltak, csodálkoztunk is, hogy meg akarja ismerni, de utána már nem akarta többet látni, így nem is erőltetjük. Telefonon beszélnek vagy messengeren, de ennyi a kapcsolattartás évek óta. Aki volt már hasonló helyzetben, hogy látja, változhat a gyerek apjához való viszonya? Az anyukának tudtunkkal párkapcsalata nincs, ha ez számít.

nov. 3. 07:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
70%
Ez nagyon nehéz. De a gyerek már nem kicsi. Egyszer el kellene hívnia az apának egy semleges helyre és részletesen elmesélni neki a saját verzióját. Hívja meg a fiút egy forró csokira, mondja el neki hogy nem miattad mentek szét az anyával, hanem sokkal előbb, és nem helyes, hogy az anya megpróbálja ellentétek hangolni őt, mert neki joga van bűntudat nélkül tartani az édesapjával a kapcsolatot. Mondja el, hogy az anya ezt nyilván nem szándékosan csinálja, hanem fél vagy szorong attól, hogy a fiú nemcsak őt szerezheti, de ettől a viselkedéstől mégiscsak mindenki sérül. Mondja el neki, hogy most már 14 éves lesz, sokkal több beleszólása lesz abba, hogyan, mennyire gyakran szeretné az apjával a kapcsolatot tartani. Ajánlja fel az apa, hogy szívesen elviszi apa-fiú programokra semleges helyre, és majd a fiú döntse el, hogy mikor és hogyan venné szorosabbra a kapcsolatot.
nov. 3. 09:08
 12/18 anonim ***** válasza:
86%
Szülői elidegenitesnek hívják. Ez is gyerekbántalmazas. Jelenthető gyámügyön.
nov. 3. 09:46
 13/18 anonim ***** válasza:
0%
Örülj neki, hogy a te gyerekeddel foglalkozik csak, a másik nőjével meg nem. Persze, az örökséget félig bukja a gyereked, de hát ezt be kell nyelni ilyen esetében. 🤷🏼‍♀️
nov. 3. 10:19
 14/18 anonim ***** válasza:
64%
13, szerintem ez szívtelen gondolat. Nekem van egy kamasz lányom, az apja újra nősült, van egy kishúga, én örülök neki és támogatom, hogy jó legyen vele a kapcsolata. A testvéri kapcsolat különleges és gazdagítja az embert, ha a szülők nem szúrják el. Amikor a szülők már nem lesznek, a testvérek fontos támaszai lehetnek egymásnak, ha jó volt a kapcsolat. Ezt pl a kérdésben szereplő anyuka is jó lenne, ha megértené. Az emberi kapcsolatok bonyolultak, nem mindig alakulnak jól, pont ezért ne vágjuk tönkre szándékosan főleg egy másik ember kapcsolatát.
nov. 3. 10:27
 15/18 anonim ***** válasza:
52%

Én úgy gondolom, hogy nem kötelező valakit azért szeretni, mert egy családnak a tagjai vagytok.

Pedig ez tényleg olyan helyzet, ahol a legtöbb mozaikanyuka összetenné a kezét, hogy náluk is inkább így legyen.

nov. 3. 10:31
 16/18 anonim ***** válasza:
0%
15#"Én úgy gondolom, hogy nem kötelező valakit azért szeretni, mert egy családnak a tagjai vagytok." Áruld el, ki írt ilyent? Én nem.14-es vagyok. De eleve tönkretenni egy lehetséges jó kapcsolatot, vagy eleve örömködni azon, hogy az apa kapcsolata a másik gyerekével akadályozva van, szerintem undorító.
nov. 3. 11:12
 17/18 anonim ***** válasza:
De ha tényleg az a legjobb, ha ők eléldegélnek hárman? A nagyobb gyerek meg a kamaszkorban nem fogja csak úgy hirtelen megszeretni az apja másik gyerekét.
nov. 3. 11:31
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a saját tapasztalatot, véleményeket. 13 nem tudok örülni, mivel mégis csak a gyereke a másik is. Nem ő kérte az életet, szóval nem büntetném olyan dologért, amiről nem tehet. Viszont fáj látnom, hogy a férjem kvázi tehetetlen.
nov. 3. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!