Mit tehetnék ha szeretném anyagilag támogatni az anyámat, de nem akarom, hogy a férje és a gyerekei is részesüljenek belőle?
Az anyám nagyon rossz anyagi körülmények között él, és ez egyre csak rosszabb. Már így is olyan munkát végez,amit nem lenne szabad végeznie; korábbi trombózisa és visszérműtétje miatt nem lenne szabad állva dolgoznia. A férje ugyan dolgozik, de egyrészt keveset keres, másrészt a nem törlesztett tartozásai miatt hónapok óta vonják a jövedelme 50%-át. Az idősebbik fiuk napi bejelentéssel dolgozik, de ott lakik a barátnője és a csecsemő gyerekük, aki így alap gyest és 1 családi pótlékot kap.
Tehát nagyon rosszul élnek és az egészet az anyám sínyli meg: halálra dolgozza magát, otthon is robotol, mert semmibe sem segítenek neki, plusz még a kisgyereket is körbeugrálja. A gyógyszereire nem nsgyon telik, kezelésekre,kontroll vizsgálatokra nem jár,a diabetológus által előírt étrendet nem tudja tartani.
Én szeretném támogatni az anyámat, de a távolság miatt a pénzküldés az egyetlen opció (ha megtehetem akkor természetesen kiváltom a gyógyszereit stb). Viszont ha pénzt küldök neki, azt jellemzően nem magára költi, hanem az egész háztartásra vagy az unokára. Olyan is volt, hogy új ruhákat vettem neki, amiket aztán a menyén láttam viszont.
És mivel nagyon rossz a kapcsokatom a férjével és a féltestvéreimmel is, nem szeretném őket is pénzelni.
Mit tehetnék ebben a helyzetben az anyámért? Hogyan tudnék a legjobban segíteni neki?
A gyógyszerekre jó ötlet az egészségpénztár. Nem is kell számára külön nyitni, elég ha kérsz egy kártyát neki is.
A pénzküldés helyett is jobb megoldás, ha nyitsz a saját nevedre egy plusz bankszámlát, ami felett fenntartod a hozzáférést és átadod neki a kártyát. Vagy egy társkártyát. Akkor mégsem az van, hogy egy halom bankjegyet hoz a postás.
Tudod korlátozni a készpénz pénzfelvételt és nyomon tudod követni, hogy milyen boltban történnek a költések.
Természetesen nincs tökéletes megoldás. Egyrészt lehet azt mondani, hogy egészségkártyával csak gyógyszereket lehet venni. És egy idősebb asszony nem biztos, hogy utánanéz ennek. Másrészt a kártyás költéseket távolról is nyomon lehet követni. Legalább azt, hogy milyen boltban történt.
Az valóban jobb, ha más veszi meg a gyógyszereit, ételeit. De ennek személyi feltételei vannak. Van olyan szomszéd, aki ezt elvállalja? Oda fog menni hozzá az anya, hogy "Katikám, megint kellene az a diabetikus valami, vedd meg nekem, légyszíves". Vagy "vegyél már egy kis párizsit, mert hónap végén már nincs pénzem"?
"Ha úgy dönt, hogy popsikrémet vesz, nem a saját gyógyszerét, akkor is az az ő döntése."
Igen, de erről a kérdező akar dönteni. Mert az ő pénzéről van szó, amit lehet, hogy nehezen keresett meg. És érthető, hogy nem akarja, hogy popsikrémmé változzon, miközben az anyjának nincs gyógyszere.
Az a baj, hogy ez az anya saját döntése, hogy nem vigyáz az egészségére, nem szedi a gyógyszereit, édesítőt meg a diétát nagyon sokan élből elutasítják. Szóval azon nem lehet segíteni aki nem akarja, illetve aki nem segít magán.
Az a baj a ruhákkal, hogy ki tudja jó volt e rá az a ruha, tetszett e. Ki tudja miért adta tovább.
Sajnos nem tudsz anyudon segíteni, mert nem akarja, hogy rajta segíts. Gondolom azt lehet elfogadná, hogy az egész családon segíts. Az meg ugye a másik véglet, hogy a többi léhűtőn meg miért segítenél? Akkor potyognának a gyerekek, lehet így is majd.
"Igen, de erről a kérdező akar dönteni."
Hát ne akarjon. Az anyja elválhatna, ha olyan xar lenne az élete. Neki így jó. Neki jó az, hogy a családját helyezi előtérbe. A legtöbb nő, anya iylen: a párja, a gyerekei az elsők.
Az a baj az eügyikártyával, hogy arra nem csak magának tud gyógyszert venni. Pl náthás lesz valaki, abból veszi majd meg
a gyógyszert, stb... Szerintem tényleg a legjobb, ha kiveteted mással a gyógyszert vagy te veszed ki és elküldöd neki postán vagy valamilyen futár szolgálatóval.
És a lusta here tesz valamit azért, hogy jobb anyagi helyzetbe kerüljenek? Nem.Ül a lusta seggén és elnézi, ahogyan a felesége tönkre megy, hogy kiszolgálja őt is meg az oda babázott gyerek családját is. Szerinted ez rendben van? Elég szar értékrended van, ha igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!