Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit szólnál, ha a lányod...

Mit szólnál, ha a lányod huszonéves korára vallásos lenne?

Figyelt kérdés

Azért szülő-gyerek témakör és nem vallás, mert a kapcsolatotok változása érdekel, nem kifejezetten a vallás része.

Konkrétan római katolikus vallásról van szó. Az a helyzet, hogy a család soha nem volt vallásos, ti, szülők gyerekként járatok református templomba, még konfirmáltatok is, "mert mit szól a falu" elven elvittek a szüleitek, elvárás volt.

Igazából a lányotokat sose neveltétek vallásosságra, néha el is hangzott olyan, hogy kb bolond, aki hisz.

Aztán egyszercsak a lányotok fiatal felnőttként csatlakozik egy közösséghez, aminek nem a vallás a középpontja, egészen mások a fő prioritások, de sok a hívő közöttük. Ezzel semmi bajotok nem volt, mert a fő céllal egyet értetek, a vallásosság olyan kis mértékben meg lenyelhető volt, meg végülis a lányotok jár oda, nem ti. Aztán egyszercsak arra eszméltek, hogy a lányotok katolikus templomba jár, imádkozik.

tegnap 09:28
1 2 3
 21/21 anonim válasza:

Az alapján, amit leírsz, ez egészen normális helyzet, és szerintem teljesen szuper, ha egy gyerek (mármint valakinek a gyereke) idővel ki tud lépni abból a mederből, amit a szülei akarva-akaratlanul "megszabtak" neki. Nyilván, ha én nem vagyok vallásos, nem fogom úgy nevelni a gyerekemet, hogy az legyen, de ideális esetben nem is gyűlöltetem meg vele, inkább megmutatok neki mindenfélét, vagy legalább kommunikálom felé, hogy nyugodtan kérdezzen tőlem, vagy járjon utána, ha érdekli valami ilyesmi.

Az általad felvázoltaknál szerintem relevánsabb kérdés, hogy mit tesz az ember, ha a gyereke szélsőség felé tolódik (és itt már egyáltalán nem csak a vallás jöhet szóba, hanem bármilyen szélsőséges, akár emberellenes értékítélet). Ez a helyzet valószínűleg többnyire nehezen megoldható ilyen keretek között, az viszont biztos, hogy a nyílt, de megértő/nem elutasító, vak kommunikáció hatékonybb, mint adott esetben a tiltás, figyelmen kívül hagyás, megtagadás, degradálás stb.

Viszont azzal, hogy azt írod: "egyszercsak arra eszméltek, hogy a lányotok katolikus templomba jár, imádkozik", arra utalsz, hogy ez neked már elfogadhatatlan és szélsőséges? Mert az, hogy az ember valami ilyesmiben talál megnyugvást vagy hasonlót, olyasmiben, ami nem átverés (mint a spirituális trendek nagyrésze) és nem veszélyes, azért még messze van a vészhelyzettől. Sőt. Örülhetsz neki, ha ez a másiknak segít.

tegnap 23:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!