Mit tennél szülőként, ha tudod, hogy a gyereked bántalmazó kapcsolatban él?
A lányod a sokadik rossz kapcsolatban van, de ez az első, hogy verik is. Mivel állandó anyagi gondjai is vannak, megengeded, hogy a tulajdonodban lévő, üresen álló lakásba költözzön. Az élettársa ugyan sosem volt szimpatikus, de elviselted, az ő döntése. Aztán alig pár hét után, hogy odaköltöztek albérletből, sírva hív a gyereked, hogy a pasas megverte, meg is sérült, hallgatod, hogy ordít a lányoddal a háttérből. Kimegy a rendőrség, mentő, a lányod távoltartási végzést kap. A lányod elmondja, 1x már albérletben is bántotta, de nem ennyire. Fogadkozik, hogy vége, sosem akarja a pasast többé látni. Most úgy néz ki, a pasas békülni próbál, sajnos tartasz tőle, hogy visszafogadja, mert hát "megváltozik".
Mit tennél? Hagynád, hogy ezentúl is ott lakjanak? Vagy azt mondanád, ok, akkor a lányod így döntött, de te egy olyan embernek nem biztosítasz fedelet a feje fölé, aki veri a gyereked, menjenek albérletbe.
Szülöként amit reagálnék:
1. A lányom lakhat ott, a férfi nem.
2. Ha még egyszer ilyen kapcsolatot kezd, öt is elküldöm.
3. Ragaszkodnék ahhoz, hogy pszichológushoz forduljon és terápiát csináljon.
4. Ha erre nem hajlandó, mehet, amerre lát.
Ez így sokaknak kegyetlennek tünik, de csak így van a lánynak esélye kijönni ebböl a helyzetböl, amíg következmények nélkül megy bele ilyen kapcsolatokba, addig nem fogja megpróbálni a változtatást.
Tökéletesen jól látod. Menjünk csak bele. Valójában tényleg nem kellene ide az életünkkel kapcsolatos kérdéseket kiírni soha.
Csak az embereknek egyáltalan nincs valóságos, intim, lelki kapcsolata, ahol ezek a kérdések megjelenhetnek. Bantalmazó család és környezet van.
A saját életünkkel kapcsolatos kérdésekre csak sajat magun, esetleg a közvetlen környezetünk, akik ismernek minket, adhatnak választ, semmiképpen sem az internet idegen népe.
Teljesen ugyanezt gondolom.
Jó kérdés! Én is feljelentettem volna azonnal. De szerintem a húgom vissza is mondta volna azóta...
Nem közvetlen de saját tapasztalat:
Életem első szerelme (10 éves voltam, a történet sok évvel későbbi) olyan kapcsolatban élt, hogy mindig eltört a keze, néha egy-egy foga. A férje hosszabb időre elutazott. A szüleivel, testvéreivel elköltöztettük. Pár hét múlva visszakönyörögte magát.
Egy hölgy bántalmazó kapcsolatban élt. Nagy nehezen elvált. Az új férje is verte...
Egy időben udvaroltam egy hölgynek. Pár randi után megkérdezte, hogy mikor fogom végre megverni. Néztem, mint hal a szatyorban. Nagy nehezen kibökte: Neki az ad biztonságot, ha tudja, hogy erősebb vagyok nála és meg tudom védeni. Ezt onnan tudja, hogy néha meg tudom verni. Na ez a kapcsolat eddig tartott.
Egy ismerős házaspárral találkoztam. Mindketten elég "megviseltek" voltak. Érdeklődtem, hogy mi történt: "Semmi csak valamiben nem értettünk egyet és mindketten megmakacsoltuk magunkat". Egyikőjük sem érezte úgy, hogy gáz lenne, hogy jól elverték egymást. (Ez valószínűleg nem volt az igazság minden szirma, mert rövidesen elváltak, de hosszú évekig nem volt "esemény", hogy verekedtek)
A kérdésre konkrét válaszokat nem tudok adni, csak elmesélni, amit a közvetlen környezetemben láttam.
Semmit nem tennék.
Én ugyanis tudatosan fogom nevelni az életre a gyerekeimet.
Ha nem fogadja meg a tanításaimat, és ennek ellenére összeáll egy idiótával, akkor egyrészt nevelhetetlennek könyvelném el. 100-szor elmagyaráztam ugyanis neki, hogy miből lehet felismerni egy agresszív pasit.
Onnantól fogva tehát leveszem róla a kezem, semmi közöm hozzá.
Ha viszont pénzért jönnek majd hozzám koldulni, akkor olyan kapnak, hogy megemlegetik.
Két senkiházi, egy fillért sem adok!
Semmit nem reagálnék. Ő lakhat ott, amint képbe jön a pasas, onnantól megoldja, de őt az én lakásomba nem viszi, pont.
De nyugi, a tesódnak a következő kapcsolata is vszeg abúzív lesz, mert ő ilyen, ez kell neki, ezt a mintát követi tudat alatt és választ olyanokat, akik bántják őt.
Tudom, ráadásul a természete is olyan, hogy jó indulatkezelésű embert is felhúz könnyen (csak az uralkodik magán, és inkább elkerüli őt). Szóval ezért volt borítékolható, hogy előbb-utóbb kifog olyat, akinek viszont eldurran az agya mellette. (Nem mintha a bántalmazásnak lenne jogos oka, nem így értem.)
Őszintén szólva nem lepne meg, ha egyszer ebből tragédia lenne. Csak azt remélem, sosem vállal gyereket, akit kitenne ennek az egésznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!