Hamvak tartása otthon?

Figyelt kérdés
Anyukám 1,5 évvel ezelőtt elment. Sajnos akkor csak a búcsúztatóját tudtuk kifizetni, így a hamvakat hazahoztuk. De kezdjük azt érezni, hogy el kell intézni, hogy ki kerüljön a temetőbe egy urnafalba, mert a háznak kissé nyomasztó az aurája. Mintha leszívná az ember energiáját. Lehet, hogy lelkileg is javulna a helyzet, ha ki kerülne (úgymond végtisztességet kapna) ? Másnak is volt/van ilyen tapasztalata?

okt. 13. 11:29
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
0%

"látom, nehézséget okoz számodra egy komikus szókép értelmezése"

Inkább számodra egy szmájlié...

"és azt sem bírod megállni, hogy a nárcizmusod meg ne villogtasd kicsit"

1. Miért kéne megallnom bármit, ami nem ütközik a szabályzatba?

2. Honnan veszed, hogy nárcisztikus vagyok?

"Gratulálok, nagyon szép vagy"

Köszke. :) Az egész családunk ilyen szép különben. :)

okt. 13. 19:05
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is javulna a helyzet. Én el tudom fogadni, ha más attól nyugszik meg, hogy otthon tartja a szerette hamvait, de én a temetésre voksolok. Nem jó együtt élni a halottal, a gyászfolyamat is lassabb lehet.

Én szeretem az urnafalat, van, aki ott nyugszik, az én helyen is le van ott kötve. Szerintem nem "panel". Bár ez ízlés kérdése.

okt. 13. 20:16
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha téged nyomaszt keress neki helyet. Ez tényleg olyan dolog amit te érzel. Hiába írják le akár 100an is hogy otthon tartják ha neked nem jó. A másik meg hogy az én anyamról tutira tudom hogy nem akarna lakásban lenni.
okt. 13. 20:38
 24/30 anonim ***** válasza:
Nem értem, hogyan tudjátok hazavinni, apukám nem ott halt meg, ahol élünk, azt tanácsolták, a hamvasztást intézzük a halálozás helyén, majd vigyük haza eltemetni. Csak úgy kaptuk meg Kaposváron a temetkezési vállalkzótól, hogy vinnünk kellett az önkorm befogadó nyilatkozatát, hogy hova lesz temetve, addig nem adták ki.
okt. 14. 08:29
 25/30 anonim ***** válasza:
Én megkérdeztem, hazavihetem-e. Azt mondták, természetesen, semmi akadálya. Baráti körben többen is hazavitték. Budapesten élek.
okt. 14. 09:35
 26/30 anonim ***** válasza:

24-es igazat ír. Néhány éve tiltják a lakásba hazavitelt. Ezek szerint sokan szabálytalanul dolgoznak.

Nem ítélek el senkit, aki hazaviszi, de tényleg vannak hátrányai. Egyrészt olyan érzés, mintha temetőben laknál, másrészt a hamvakkal rossz dolgok is történhetnek, ha pl. ellopja egy betörő, vagy a hagyatékkal az örökösök esetleg a szemétbe dobják.

Szerintem jobb a lakástól távolabb tartani. Ha valaki úgy érzi, a temető túl személytelen lenne, kitenné a halottat, válasszon pl. városi urnatemetőt egy templomban, nagyobb városokban vannak ilyenek. Mi ilyenbe is temetkezünk, oldalhajó, misék vannak, jönnek-mennek az emberek, olyan érzés, mintha a halott egy kicsit része maradna az életnek.

okt. 14. 13:30
 27/30 anonim ***** válasza:
40%

#26, Én írtam, hogy a párom szülei "itthon vannak". Persze ők nem mostanában hunytak el.

Amúgy engem nem érdekelne, ha lenne egy szerettemnek kedvenc helye, akkor szétszórnám ott, nem érdekelnének a törvények/szabályok.

Most őszintén, senkinek nem jár a nyomában rendőr, senki nem tudja meg.

Aki meg a természetvédelemre hivatkozik, mert "lúgosítja a talajt" meg ilyen baromságok.

Talán az állatok is temetőbe vonulnak, mikor elpusztulnak? Az nem lúgosítja a talajt? Ugyanmár. Nevetséges. Amúgy még ha így is van, ma több szemetet termelünk, mint valaha, ahhoz képest az emberi hamu lófax.

okt. 14. 14:04
 28/30 anonim ***** válasza:
26. Én a jogtárban nem találok ilyen tiltást, szolgáltatók viszont írnak erről a lehetőségről. Temető is
okt. 14. 15:34
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

Egyik barátom apukája májusban halt meg. Ott is hamvasztás volt mert akkor nem tudtak semmit sem intézni se koporsót, se sírhelyet semmit, nagyon anyagilag sem fért bele nekik ez a keretbe. Akkor döntöttek arról hogy legyen hamvasztás és a hamvakat otthon tartják egy ideig. Persze ezt lehet, de nem akárhogy. Ugyan is csak úgy adják ki ha lepapírozzák azt hogy ahova viszi akár a lakására, teljesen mindegy az kegyhelyként tartják nyilván ameddig ott vannak a hamvak, tehát bárki oda megy leróni a kegyeletét, neki egyrészt kötelessége beengedni, és persze tiszteletben tartani azt hogy odaviszi a virágot meg gyertyát gyújt és nyilván egy erre való helyet kell kialakítania, valamelyik helyiségben, tehát nem úgy hogy otthon beteszi a szekrény aljára, vagy fel a szekrény tetejére, esetleg a garázsba bedobja a sarokba, vagy elássa a hátsó kertben, ezt így nem lehet hivatalosan. Persze ezt a kutya sem fogja ellenőrizni, de ha valaki odamegy leróni a kegyeletét és ezt látja hogy mi van akkor tehet emiatt feljelentést, és komolyan is büntetik ha tényleg ez fogadja az ellenőrt.

Elég jól felvilágosították erről, mert Ő arra is gondolt hogy inkább eltemeti otthon a virágoskertben, persze ezt abban az esetben lehet ha erre kér külön engedélyt és ott alakítanak ki neki emlékhelyet, meg már nem is tudom mit, de erre is megvan a külön szabály.

De amint eltemetik rendesen temetőbe, vagy akár urnafalba, vagy egy helyen szétszórják (vannak helyek ahol lehet) és ez le van papírozva akkor az már más helyzet. Persze végül arra jutottak hogy urnafalba ment, Ők ezt látták a legjobbnak, igaz hogy a közeli település új temető részén van ez tehát viszonylag új hely, elég jó is meg szép is, ott a legjobb szerintük.

okt. 14. 15:48
 30/30 anonim ***** válasza:
54%
Tanácsom: el kell engedni (megtanulni az elengedést), ezt kellene megfejlődnötök. Meggyászolni és elengedni. Az ő lelke is hadd tudjon továbbmenni és nektek sem jó, ha leragadtok a halálánál és emiatt megreked az életetek.
nov. 1. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!