Hamvak tartása otthon?

Figyelt kérdés
Anyukám 1,5 évvel ezelőtt elment. Sajnos akkor csak a búcsúztatóját tudtuk kifizetni, így a hamvakat hazahoztuk. De kezdjük azt érezni, hogy el kell intézni, hogy ki kerüljön a temetőbe egy urnafalba, mert a háznak kissé nyomasztó az aurája. Mintha leszívná az ember energiáját. Lehet, hogy lelkileg is javulna a helyzet, ha ki kerülne (úgymond végtisztességet kapna) ? Másnak is volt/van ilyen tapasztalata?

okt. 13. 11:29
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
82%

10. Itt màs a helyzet. A hamvasztás már koràbban megtörtént, csak nem került temetőbe.

Utólag is van rá módod. Keresd meg a kiválasztott temető irodáját. Mindent el tudsz ott intézni.

okt. 13. 14:40
 12/30 anonim ***** válasza:
64%

11

Apósom huszonéve halt meg, akkor került urna temetőbe. Onnan hozták el pár éve szetszórni

okt. 13. 14:48
 13/30 anonim ***** válasza:
5%

#10, ez nemcsak lehetséges, de bizonyos értelemben kötelező! Szóróparcellás temetés eleve van, és ha a családnak (vagy bárkinek) nincs pénze "rendes" temetésre, akkor oda mennek a maradványok, a többi száz meg ezer csóró mellé. Érdekes lesz ott a feltámadás napja, úgy fogják taposni egymást, mint az éjszakai hetes buszon...

Másrészt a temetkezési helyek, legalábbis a budapesti temetőkben, adott időre szólnak. Ha nem váltják meg újra, akkor úgymond "rátemetnek". Ez a valóságban sokszor jelenti azt, hogy az ott talált régi maradványokat, csontokat bedobálják egy vödörbe, és megy a krematóriumba, majd a szóróparcellába az is. De csak ha nincs már elég hely.

okt. 13. 15:22
 14/30 anonim ***** válasza:
77%

"Érdekes lesz ott a feltámadás napja, úgy fogják taposni egymást, mint az éjszakai hetes buszon..."

Te csak tudod... :)

okt. 13. 15:29
 15/30 anonim ***** válasza:
69%

"ez nemcsak lehetséges, de bizonyos értelemben kötelező"

Mi a kötelező? 20 év után nem megvaltani az urna helyet és szetszorni a hamvakat?

Megegyszer leirom: apósom meghalt 23 éve. Eltemették egy urna temetoben. 4 évvel ezelőtt érkezett egy levél, hogy le fog járni a bérlet, x összeg a megváltás. Mivel senki nem járt ki a temetőbe az anyján kívül, aki időközben szintén elhunyt, a család úgy döntött, elhozzak a hamvakat és szetszorjak. Itt ehhez nem kell engedély, nem kötelező, azt csinálsz a hamvakkal, amit akarsz. Azt nem tudtam, Magyarországon lehetséges e évekkel később csak úgy szetszorni a hamvakat valahol.

okt. 13. 15:36
 16/30 anonim ***** válasza:
13%

$14, látom, nehézséget okoz számodra egy komikus szókép értelmezése, és azt sem bírod megállni, hogy a nárcizmusod meg ne villogtasd kicsit. Gratulálok, nagyon szép vagy, ott a kijárat.

#14 nem a sírhely megváltása kötelező, nem ezt mondtam. Azt mondtam "tulajdonképpen kötelező" a hamvak szétszórása, mert ha te nem is teszed meg, valaki más egyszer majd meg fogja, talán évtizedek múlva, ha már senki sem váltja meg újra a sírhelyet. Capisce?

A hamvak szétszórását egyébként nem tiltja semmi, de környezetvédelmi bírság lehet a vége, mivel a hamu lúgosítja a talajt. Ez viszont nem magyar találmány, mindenhol így van.

okt. 13. 15:40
 17/30 anonim ***** válasza:
45%

Nekem az lenne nyomasztó, ha elégettetném a családtagjaimat és nem a rendes temetést vàlasztanám. De ettől még megértem, hogy másoknál ez a szokás, és az is igaz, hogy porból lettünk..., szóval persze persze el van fogadva.

És bár nekem már hozni vinni urnãstól fura lenne, de azért azt kétlem, hogy ez nyomasztóvá tenné a hãzat. Nem inkább még a halál ténye és anyukád hiánya nyomaszt???!!

A temetőbe vitelt mindenképp javaslom, ott a helye. Ha nincs pénz, a szóróparcella talán olcsóbb megoldás. Néhány temetőben olyan is van.

Viszont a természetben elszórni elvileg tilos.... Büntetni nem tudom büntetnek-e, de engedélyezni nem szokták.

Az otthontartãs szerintem főként azért morbid, mert mi van , ha egyszer ti is meghaltok... Majd az unoka megörökli a nagyit? És ha valakinek nincs leszármazója, akkor ki tudja ki örökli a lakást, benne valaki urnãstól... Ha felelősségteljes, akkor majd az eltemetteti, ha ellenkezőleg , ha esetleg még le se esik valakinek, hogy az valakinek a hamva, még akár a kukában is végezheti...

Úgy gondolom jobb helye van a temetőben.... minden szempontból.

okt. 13. 15:42
 18/30 anonim ***** válasza:
64%

#13 Már miért lenne kötelező?

Párom szüleinek a hamvai is itthon vannak urnában a szekrény tetején.

Én sajnos nem ismertem őket, lehet, hogy pont ezért, bennem nem kelt ez semmilyen rossz érzést.

Kérdező, ha te viszont rosszul érzed magad emiatt, akkor keress fel egy temetkezési irodát, ott majd elmondják, mi a teendőd ezzel kapcsolatban.

okt. 13. 15:43
 19/30 anonim ***** válasza:
50%

16

Szerintem menj és vedd be a nyugtatodat

okt. 13. 15:56
 20/30 anonim ***** válasza:
51%
Mennyi funkcionális analfabéta van itt, te jó ég...
okt. 13. 16:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!