Hamvak tartása otthon?

Figyelt kérdés
Anyukám 1,5 évvel ezelőtt elment. Sajnos akkor csak a búcsúztatóját tudtuk kifizetni, így a hamvakat hazahoztuk. De kezdjük azt érezni, hogy el kell intézni, hogy ki kerüljön a temetőbe egy urnafalba, mert a háznak kissé nyomasztó az aurája. Mintha leszívná az ember energiáját. Lehet, hogy lelkileg is javulna a helyzet, ha ki kerülne (úgymond végtisztességet kapna) ? Másnak is volt/van ilyen tapasztalata?

okt. 13. 11:29
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
22%

Ezt te érzed.

Én mondjuk tuti nem tenném "panel"-be az elhunyt szüleimet és a gyerekeimnek is megmondtam, hogy, ha ilyet tesznek -visszajárok majd kísérteni.

okt. 13. 11:34
 2/30 anonim ***** válasza:
94%
Igen, javulna a helyzet.
okt. 13. 11:37
 3/30 anonim ***** válasza:
88%
Én is otthon tartom a férjem hamvait. Ettől valahogy úgy érzem, hogy ő is ott van. Nem voltam/vagyok képes rá, hogy kivigyem a temetőbe, és magára hagyjam. De ha mindenképpen szeretnétek, nem csak a "panel" van, vannak urnasírok is. Apósom "panelban" van, az olyan jellegtelen, semmilyen. Anyósomat urnasírba temették, az szép.
okt. 13. 11:42
 4/30 anonim ***** válasza:
79%

Nálunk a szüleim azt akarták, hogy együtt legyenek szétszórva. Mikor apám meghalt, anyámnak még kellett pár év, hogy ő is szórhatóvá váljon. Addig apám el volt téve urnástul egy kartondobozba, az pedig a garázsba.

Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Azok a hamvak nem ők, csak a földi maradványaik. Por, amit majd az eső bemos a földbe. A temetés igazából nem a halottról szól, hanem az élőkről. A halott maradványai csupán jelkép, ami fölött összegyűlünk. A temetés azt jelképezi, hogy emlékezni fogunk az eltávozottra, mindenre, amit ő képviselt, és amit abból tanultunk. Jót is, rosszat is. Ha jó ember volt, azt, ha rossz, akkor azt, hogy ne úgy tegyünk, mint ő. És mivel a temetésre - jó esetben - egész életünkben emlékezünk, így ezekre a gondolatokra is.

okt. 13. 12:14
 5/30 anonim ***** válasza:
92%

Édesanyám ma egy éve halt meg. Elég sz*r a mai nap (is), minden nap hiányzik.

A hamvai itthon vannak, nem is akart hagyományos temetést, csak hozzuk el. És nagyon megnyugtató, hogy itt van.

okt. 13. 12:22
 6/30 anonim ***** válasza:
100%
Ez egyéni kérdés. Nincs olyan, hogy mi a helyes. Az a jó és helyes, amit te annak érzel.
okt. 13. 12:25
 7/30 anonim ***** válasza:
13%
4. Ez milyen kedves és emberi: hamvaszthatóvá váljon. A fiúi szeretet csak úgy süt belőle.
okt. 13. 14:03
 8/30 anonim ***** válasza:
40%
#7 Kritizáld anyádat, a saját családomat én tudom, mennyire kell szeretnem.
okt. 13. 14:07
 9/30 anonim ***** válasza:
95%
Kedves kérdező! Keressetek Anyukád hamvainak méltó nyughelyet, így mindnyájatoknak a lehető legjobb lesz.
okt. 13. 14:28
 10/30 anonim ***** válasza:
78%
Nem tudom Magyarországon lehetséges-e: külföldön élek, nálunk bármikor lehet úgy dönteni, hogy szétszórják a hozzátartozók a hamvakat. Apósomat pl pár éve szórták szét. Addig mondjuk az ő hamvai épp urna temetőben pihentek. A család nem akarta újra megváltani a helyet.
okt. 13. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!