Hogyan segítsek neki, hogyan vegyem ki a részemet a házimunkából, ha évekig lusta és kiállhatatlan voltam a nevelőanyámmal szemben, de már megbántam?
Sajnos évekig megkeserítettem az életét és ennek ellen ére mindig jó volt hozzánk és ellátott minket a tesómmal miközben apám alig volt itthon, mindig gondoskodott én meg csak bántottam.
De mostmár megváltoztam vele szemben. Most elég nehéz időszak közepén van és szeretnék neki segíteni de nem hagyja, mert a szemében még mindig a hülye kisgyerek vagyok aki régen direkt koszoltam össze mindent hogy neki több dolga legyen és még magam után se tudtam összetakarítani. Párszor már próbálkoztam vele, hogy segítek ebben-abban de ő mindig megcsinál mindent mire belekezdek.
Hogyan mondjam meg neki hogy szeretném ha pár feladatot rámbízna? Úgy hogy komolyan is vegyen. Meg azt is szeretném hogy érezze hogy kedves akarok lenni vele, hogy megbántam hogy régen milyen voltam.
Hasonló helyzetben (takarításmániás vagyok és sose hagytam a családban másokat házimunkát csinálni) ami nálunk bevált, hogy írtunk egy heti órarendet, hogy mikor kicsoda mit csinál. Felraktuk a hűtőre. Ezt egyébként kisebb gyerekek mellett ajánlják de mi kamaszokkal csináltuk.
Ez azért volt jó mert láttam h aznap délután 4-kor fogja xy dolgot megcsinálni akkor nem kezdtem addig bele. Idővel megtanultam azt is hogy olyan tökéletes sose lesz mint ahogy én csinálom.
Kezdjétek kicsiben egy vállalható dologgal amit biztosan megcsinálsz. Pl. porszívózás, stb. Aztán idővel kiveheted ténylegesen a részedet a házimunkából, csak be kell írnod a neved minél több dolog mellé. Egészen biztosan értékelni fogja. Én pl. azt mondanám, hogy egy 16-18 éves (nem tudom hány éves vagy) már simán megcsinálhat nagyjából minden házimunkát a főzésen kívül a háztartásban, takarítás, porszívózás stb. A főzést is csak azért nem, mert jellemzően már van aki csinálja és megvannak a bevált receptek, de attól még bárki besegíthet a főzésbe, vagy lehetnek napok, amikor más főz. A felnőttekre így is marad épp elég munka, ügyintézés, csekkek fizetése, javítások, stb.
De azért jellemzően nem szoktak a fiatalok túl sok házimunkát csinálni, pedig többet vannak otthon.. ez nagy szó ha valaki ilyen felelősségteljesen gondolkozik mint te.
Én nem várnám el egy kamasz vagy alig felnőtt gyerektől, hogy főzzön az egész családra. Ajánld fel netán konkrétan, hogy mondjuk következő hétvégén te szeretnéd csinálni.
Mellette a saját szobád nyilván tartsd rendben, ha megtelt a szemetes, ürítsd ki, ha van mosogatnivaló, mosogasd el. Ezek apróságnak tűnnek, de jól esnének neki szerintem.
Ezen ponton ne magyarazz inkabb, hanem csinalj valamit.
Nezz korul. Porszivozas, felmosas, mosogatas, portorles, furdoszoba, wc takaritas, mosas, teregetes, hajtogatas. Konkretan szinte mindennapos feladatok (jo, a furdot nem muszaj naponta, attol fugg). De pl konyhaszekreny, ajto, ablak, kapcsolok, kilincsek takaritasa. Ez olyan dolog, amit az ember nem csinal meg gyakran altalaban, de hasznos.
Hajra, kezdj valamit magaddal.
Nem kell semmit csinálni vele, majd ha akar, akkor megkér.
A fél életem arra ment rá, hogy azt lestem, anyámnak mit tudok segíteni és bármit csináltam, mindenbe beleszól és leszólta. Állandóan én voltam a béna, aki még egy rántást sem tud elkészíteni - öhm, de, amúgy.
Szóval nem érdekelt, egy idő után rájöttem, puncsol a franc ilyen embernek.
Köszönöm a válaszokat. Ma reggel felkeltem jó korán, és amíg bevásárolni voltak, kitakarítottam, meg megcsináltam egy csomó házimunkát - teljesen el volt képedve amikor hazaértek.
A hűtőre ragasztott táblázat meg tök jó ötlet, tegnap találtam is egy ilyet, csináltunk is egy beosztást, direkt magamra vállaltam több dolgot, majd meglátjuk!
Én csak szeretnék gratulálni, hogy oda mertél hozzá menni és megmondani, hogy megbántad a viselkedésed. Nagyon sokan csak belül érzik ezt, de maguknak se vallják be, vagy ha igen, a másiknak nem, merthogy már mennyi minden rosszat tettek, ezt nem lehet helyrehozni. Vagy félnek a másik reakciójától.
Szóval jó tanácsom nincs, de úgy látom, kaptál itt néhányat :) mindenesetre gratulálok a fejleményekhez, ismeretlenül is büszke vagyok rád :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!