Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A “regi” szulok miert nem...

A “regi” szulok miert nem ertekelik a gyerekeiket, miert csak az szamit mit ertek el? Hogy kezeljem ezt?

Figyelt kérdés

Tudom hogy a mostani 20-30-40 eves felnottek szulei nagyon erosen a kommunizmus arnyekaban nottek fel, ahogy az enyimek is, megis nagyon zavar, hogy csak az erdekli oket, mennyit keresek, mire jutok belole es szepen dolgozok e. Ha szomoru vagyok, dolgozz, majd elmulik, ha beteg vagyok, gyorsan vegyel be gyogyszert, mert ciki otthon maradni es semmittevoskodni, ha a hobbimnak szentelek tobb idot munka utan, miert nem dolgozok inkabb, ha mar ugyis tevekenykedek, miert haszontalanul?

Engem ez nagyon bant, mert nem erdekli oket a boldogsagom es sok baratom szulei ilyenek korulottem, akik nagyon ebben az elnyomott vilagban nottek fel es egyszeruen nem kepesek ebbol kilepni agyilag.

Mondok egy peldat, beszelgetek az anyukammal:

- Es hogy vagy, hogy mennek a dolgaid? - kerdezi anya.

- Nagyon jo ma a kedvem, voltunk a hetvegen biciklizni 14 kilometert, megtanultam egy uj receptet fejbol es el is keszitettem, igazan finom lett, volt itt a zongoratanarom, gyakoroltuk a multheti darabot, mert azt nem sikerult egyedul helyesen eljatszanom, meglocsoltam a novenyeimet ma, a bonsai lassan a plafonig er, olyan szepen gondozom (gyerekkoromban minden noveny kidoglott mellettem, igy ez nagy eredmeny nalam), este megnezunk egy filmet a parommal es utana setalunk. Te hogy vagy? - meselem az elmult par napomat.

- Es a munkahely? Dolgozni ugye voltal ennyi butasag mellett? - anyam.

- Persze, ezek a delutani tevekenysegeim, tudod szoktam festeni is, a jovoheten befejezem a nagy kepet, amit a nappaliba szanok, voltam az xy kutya menhelyen setaltatni kutyust a baratnommel, hasznosan toltom az idomet. - meselem neki lelkesen.

- Hat ez minden, csak nem hasznos kislanyom, de meselte az xy hogy van egy szabad allas meg a piacon, a tesztasnal, elmehetnel delutanonkent dolgozni, akkor nem unatkoznal es nem foglalkoznal butasagokkal. - anyam.

- Anya, engem ezek tesznek boldogga, a munka kotelezo rossz, azert, hogy legyen penzem ezekre es az eletre, meg ha szeretem is, nem a munka teszi szebbe az eletemet. - mondom en.

- Jaj, te nem tudsz semmit az eletrol, mikor volt az embernek ideje ilyenre regen.. hazzal hogy alltok? Megy a gyujtes? Lesz mar hazatok? Itt vagy mindjart 30 es sehol semmi, a kocsit is most vettetek.. - anya.

- Hat nem allunk jol, de nem is ez az elso szamu celunk, elni is akarunk, jol erezni magunkat es majd lesz kesobb sajat hazunk. - en.

- A te korodban mi mar a hazat reg megepitettuk, 2 munkahelyunk volt, mar meg voltal te is, testvered is, terhes voltam megint, kozben dolgoztam ugyanugy, nem maszkaltam ossze-vissza, megzavarodva, mint ti! - anyam.

- Anya, az nem zavarodottsag, hogy szeretunk utazni es erdekel a korulottunk levo vilag es nem akarjuk magunkat egy hazba lekotni 3 gyerekkel. - en.

- Dehogynem! Nem tudjatok mi a boldogsag, ha nem igy eltek, elmentek dolgozni szepen es csaladot alapitotok, hazat vesztek es akkor majd nem lesz idotok butasagokra! - anya.

- Anya, en igy szeretem az eletemet, ahogy van. - en.

- Te tudod, en csak azt mondom, aminek ertelme is van. Iskolaval mi van? - anya.

- Jarok meg (egyetem, levelezo, gazdasag, utalom!), de elkezdtem egy hetvegi tanfolyamot, festeszettel kapcsolatos, tudod, hogy szebb kepeket festhessek (pl ronokoknak is szoktam ajandekba). - en.

- Jaj, ezek a mazolos hobbijaid… az iskolara figyelj, hogy jobb munkahelyed legyen, tudod, az a fontos, nem a butasag! Ahelyett hogy ilyeneket fizetnel ki, tennel felre a hazra! - anya.

Es igy tovabb… persze nem minden beszelgetes ilyen vele, de ez egy tomoren leirt az atlagos reakcioibol es azt erzem, semmi nem szamit, semmit sem erek, ami nem munka, semmibe van veve minden tehetsegem es hobbim es egyszeruen semmirol nem lehet beszelgetni igazan melyen vagy ellazultan a szuleimmel. Nem rossz indulatuak, de egyszeruen nem fogjak fel, hogy masok az ertekeim es nem vagyok robot..

Engem ez nagyon bant, mert nem beszelek veluk 2 hetig pl., remek eredmenyeket ertem el a mini projectjeimben (fozes, festes, novenygondozas, sport, tanfolyam stb.) aztan felhivom valamelyikuket es persze, hogy elmondom, mert jol esik es szeretem megosztani a napjaimat a szeretteimmel es mindig ilyen lekicsinylo “aha, oke, minek? Te tudod..” tipusu valaszok jonnek, mintha folyton csalodnanak abban, aki vagyok es minden eredmenyemet hiteltelenitik, elsoprik mar a hozza allasukkal is. Es latom ismerosokon nem egyedi az eset, a kommunizmusban fenott szulok nagyresze ilyen.. szornyu.. en sosem nezem le az o eredmenyeiket, csak elmondom en maskent elek.. ti hogy kezelitek, ha ilyenek a szuleitek?

2024. máj. 17. 04:30
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
96%

Te szeretnéd kivívni anyád elismerését, de ő nem hajlandó elismerni a sikereidet, kicsit irritálod is szerintem. Ha már lenne két házatok Budapesten és sok gyereketek és jó állás, akkor se kapnád meg az elismerést, mert akkor az lenne, hogy az ingatlanok rossz helyen vannak, a gyerekek neveletlenek, és túl keveset keresel.

Szerintem ne beszélj ezekről a kis projektekről, ne küzdj az elfogadásáért. Ha beszéltek, kerdezd őt a dolgairól, beszéljen főleg ő. Ha kérdez a tieidről, mondd, hogy semmi extra, nem részleteznéd. Ez először furcsa, aztán észreveszi, hogy nem akarod már megosztani vele az éketed minden részletét. Neked meg kevesebb ilyen kellemetlen élményed lenne.

2024. máj. 17. 12:47
 32/59 anonim ***** válasza:
28%

Nagyon lelombozó ez a környezet.

Én csökkenteném a kommunikációt.

Amúgy pont ezek miatt a fidesz szavazók miatt nem lesz soha lakásod, mert akármennyit is dolgoznál, elmenne melletted az élet.

Buta, sztahanovista emberek, akiket semmi se érdekel az életben, csak a fennmaradás.

De ettől vagyunk különbek az állatoktól, hogy élni szeretnénk.

2024. máj. 17. 12:52
 33/59 anonim ***** válasza:
76%
32- hát én nem vagyok fideszes(meg semmilyen se). De röhögnöm kell,ha te azt hiszed, hogy neked csakis a most regnáló párt miatt nincs lakásod. Ha most nincs, nyugodj meg akkor se lenne, ha másik párt lenne az ország élén. Mellesleg 50 éve is hitelből volt lakása a többségnek.
2024. máj. 17. 13:43
 34/59 anonim ***** válasza:
93%

Ezek csak a te szüleid, a te családod, ne általánosíts. Én is "régi" szülő vagyok, és nekem csak az számít, hogy a gyerekeim boldogok legyenek, tökmindegy, hogy mit értek el. És az én szüleimnek is csak ez számított, pedig ők aztán igazán "régiek" voltak.

Egyébként pedig a "kommunizmusban" számított a legkevésbé, hogy mit értél el, mert segédmunkásként vagy takarítóként is simán megéltél. Inkább a mostani szülők hajtják a gyerekeiket, mert ha ebben rendszerben nem érsz el semmit, akkor bizony nyomorogni fogsz.

2024. máj. 17. 13:47
 35/59 anonim ***** válasza:
92%
Ilyen megkeseredett faxokkal minek beszélsz egyáltalán? Na, én pont ezért nem is kommunikálok mutterommal, úgyis mindenbe beleköt
2024. máj. 17. 13:48
 36/59 anonim ***** válasza:
95%
Ég és föld vagytok. Azt szeretnéd ha azt ismerné el benned amit te jónak gondolsz. Csakhogy neki más az értékrendje. Nyilván annak is megvan az oka. Egyébként messze nem minden korabeli ember olyan mint anyád. Nekem nagyanyám olyan hogy ő mindig otthonülő volt , nem járt nyaralni, nem is akart soha. Tv a szabadidő és ennyi. Másra butaság pénzt szórni. Abban igaza van, hogy az nem jó ha kölcsönt vesz fel valaki nyaralásra , vagy utána nem tudja fizetni a számlákat ( szomszedja pl ilyen). De ő ilyen így él és kész. Nyilván nem számolok be mindenről ha tudom hogy úgyse érti, értékeli.
2024. máj. 17. 13:49
 37/59 anonim ***** válasza:
89%

34 évesen építkeztem egyedül, segítség nélkül, most 36 vagyok. Belülről teljesen kész a ház, nagyon fullos kivitelezésben. Az udvar romokban, de azt most elengedtem, az utóbbi időben csak magamra költök, mert azért 6 évem ráment a házra, amiből 4 nagy hajtás volt. Szóval 2 munkahely, összes túlóra, és spórolás.

Most új kocsit fogok venni ez a cél, ha minden jól megy idén, ha nem annyira akkor 2025 év elején. Max 1 éven belül meglesz, ez a biztos. Mivel pasiból vagyok ez számomra egy igény, mint nálad a zongorázás vagy festés. Mellette ismét elkezdtem edzeni, amitől hihetetlen jó a közérzetem :).

Volt időszakom régen mikor csak magamra költöttem minden pénzemet, de arra jutottam ez így nem lesz jó hosszú távon. Az a helyzet, nem bántam meg az életemből kieső 6 évet.

Az udvar majd fog készülgetni, de csak olyan pénzből ami úgy marad meg, hogy nem spórolok semmin. Így kb 4 év mire befejezem, amiből 2-ig valószínűleg csak gyűjtöm a tőkét, mert sokba lesz a következő beruházás.

2024. máj. 17. 13:50
 38/59 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Én megértem, hogy miről beszélsz. Az én anyukám is ilyen. Ő a tanulmányaimat erőltette/erőlteti nagyon. Már kicsiként is az orvosi irányba tereltek a szüleim, elindultam már közipsuliban abba az irányba (biosz/kémai fakt), félig-meddig érdekelt is. Utána felvettek orvosira. Nem ment jól, megcsúsztam, majd otthagytam. Utána nem tudtam, hogyan tovább, szerettem volna tanítani (anyukám: azzal nem lehet jól keresni), érdekelt a rajzolás és grafika szak (anyukám: nincs tehetséged) - szerintem megtanulható, és valamennyi azert van (masok szerint is)… az ő javaslata az volt, hogy menjek el ápolónak… (én meg mondtam, hogy biztos nem)…

Szoval miután úgyéreztem, hogy az elvárásaiból nem fog leadni, jelentkeztem egy másik osztatlan képzésre…

Most ott tartok, hogy ezt is utálom, csak ennek szentelem az életem, mert csak ez “fontos”, mert ezzel fogok tudni jol penzt keresni, ezzel leszek csak valaki.

Ezt csak azért meséltm el, mert a sztorihoz hozzátartozik, hogy az egyetem elhagyásakor nagyon mély depresszióban voltam. Erre ő csak annyival reagált, hogy a depresszió nem létezik.

A szabadidőmben ő is mindig megmondta, hogy minek van értelme, minek nincs. Pl én nagyon sokat játszottam PC-n, az szerinte hülyeség (tesóm, akit nem kényszerítettek orvosira, ugyanezt csinálta, azzal nem volt gond), régen még középsuliban nagyon sokat festettem (akkor még főleg animéket)… ezt is hülyeségnek tartotta… csak akkor volt jó, ha valami értelmeset festettem.

Aztan egyetemen vettem egy digitális rajztáblát… akkor meg az volt a baj, hogy miért nem papírra rajzolok, mert a digitálisnak nincs értelme.

Manapság ezekről már nem is szoktam vele beszélni, így én is boldogabb vagyok és ő is.

De bennem elérte ezekkel a húzásokkal, hogy nem tudok kikapcsolni. Csak a tanulásra fókuszálok, nincsenek már hobbijaim, mert ha nem a “fontossal” foglalkozom, akkor bűntudatom van egyből, és ez neki köszönhető. És szerintem nagyon nem egészséges így élni. (És azt is tudom, hogy részben én tehetek róla, hogy hagytam magam befolyásolni, de van az a lelki terror, amit nehéz csak úgy lepörgetni magunkról.)

Szóval szerintem maradj meg a hobbijaidnál. Kicsit mesélj neki kevesebbet róluk, várd meg, hogy ő kérdezzen, ha akar. A gyereket illetően meg mondd meg neki, hogy nem álltok készen. Miatta pedig ne verjétek magatokat milliós adósságba. Pesten kertesházat venni érvágás manapság.

2024. máj. 17. 13:54
 39/59 anonim válasza:
85%

Nekem a szivembol szoltal. Ugyanez van nalunk, ugyanez.

Hogy oldottam meg? 2000kmre koltoztem a csaladomtol... Nem feltetlenul megoldas, De oszinten, sokkal sokkal nyugodtabb az eletem azota mióta nem vagyok a közelükben.

Havonta egyszer beszélek anyukámmal, akkor is csak az van, hogy mennyi pénzem van, mennyi munkám van, dolgozzák csak minden nap mert az a lényeg. Semmi más nem számít, csak a pénz. Egyáltalán nem ismer, nem tudja, hogy ki vagyok, H mi van a fejemben és, H boldog vagyok e, mert csak az anyagiak érdeklik..... Nem is tudunk semmirol se beszélgetni, mert mikor elkezdenek neki a munkámrol beszélni, arra is azt mondja, hogy őt az nem érdekli, mert nem érti, miért csinálom azt, amit, mert kellene egy normális állás, ügyvéd, orvos meg ilyenek, bármi, csak az ne legyek, ami vagyok, még akkor se, ha éppenséggel megélek belőle. Amúgy divattervező vagyok, és szerinte ez baromi unalmas és értelmetlen..... Mindegy is.... El kell ezt engedni.

A lényeg, hogy eld úgy az életedet, ahogy te akarod, te és senki más. Ez a te életed, nem a szuleide. Had legyenek savanyuak, ha nekik az esik jól, neked megkell tanulnod elengedni, amit mondanak és esetleg redukalni a beszélgetéseitek gyakoriságát a saját magad boldogsága érdekében.

Amúgy sztem tök jó dolgokat csinálsz, nem szabad, H csak a munka éltessen. Utazzatok, amig tudtok, éljetek, amig tudtok.

Amúgy meg, biztos vagyok benne, hogy a szüleink én féltékenység is van, mert ők anno nem csináltak mást, csak gyereket neveltek és dolgoztak, semmi élet és felhőtlen szabadság.... Valószínűleg ezt titkon irigylik.... Sőt, tuti.

Úgyhogy csak hajrá, élvezzetek az életet.

2024. máj. 17. 14:17
 40/59 anonim ***** válasza:
90%
Kérdező! Jól teszed, ha úgy éled az életedet, ahogy az neked megfelel. A szüleidnek más az értékrendjük, ők haszonelvű világban szocializálódtak, ezért nem tudják csak a materiális dolgokat értékelni. Te más vagy, téged más tesz boldoggá. Azt tanácsolom, hogy ne kezdj el a szüleidnek magyarázkodni, fogadd el, hogy ők ilyenek és hagyd rájuk a véleményüket.
2024. máj. 17. 14:25
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!