Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A “regi” szulok miert nem...

A “regi” szulok miert nem ertekelik a gyerekeiket, miert csak az szamit mit ertek el? Hogy kezeljem ezt?

Figyelt kérdés

Tudom hogy a mostani 20-30-40 eves felnottek szulei nagyon erosen a kommunizmus arnyekaban nottek fel, ahogy az enyimek is, megis nagyon zavar, hogy csak az erdekli oket, mennyit keresek, mire jutok belole es szepen dolgozok e. Ha szomoru vagyok, dolgozz, majd elmulik, ha beteg vagyok, gyorsan vegyel be gyogyszert, mert ciki otthon maradni es semmittevoskodni, ha a hobbimnak szentelek tobb idot munka utan, miert nem dolgozok inkabb, ha mar ugyis tevekenykedek, miert haszontalanul?

Engem ez nagyon bant, mert nem erdekli oket a boldogsagom es sok baratom szulei ilyenek korulottem, akik nagyon ebben az elnyomott vilagban nottek fel es egyszeruen nem kepesek ebbol kilepni agyilag.

Mondok egy peldat, beszelgetek az anyukammal:

- Es hogy vagy, hogy mennek a dolgaid? - kerdezi anya.

- Nagyon jo ma a kedvem, voltunk a hetvegen biciklizni 14 kilometert, megtanultam egy uj receptet fejbol es el is keszitettem, igazan finom lett, volt itt a zongoratanarom, gyakoroltuk a multheti darabot, mert azt nem sikerult egyedul helyesen eljatszanom, meglocsoltam a novenyeimet ma, a bonsai lassan a plafonig er, olyan szepen gondozom (gyerekkoromban minden noveny kidoglott mellettem, igy ez nagy eredmeny nalam), este megnezunk egy filmet a parommal es utana setalunk. Te hogy vagy? - meselem az elmult par napomat.

- Es a munkahely? Dolgozni ugye voltal ennyi butasag mellett? - anyam.

- Persze, ezek a delutani tevekenysegeim, tudod szoktam festeni is, a jovoheten befejezem a nagy kepet, amit a nappaliba szanok, voltam az xy kutya menhelyen setaltatni kutyust a baratnommel, hasznosan toltom az idomet. - meselem neki lelkesen.

- Hat ez minden, csak nem hasznos kislanyom, de meselte az xy hogy van egy szabad allas meg a piacon, a tesztasnal, elmehetnel delutanonkent dolgozni, akkor nem unatkoznal es nem foglalkoznal butasagokkal. - anyam.

- Anya, engem ezek tesznek boldogga, a munka kotelezo rossz, azert, hogy legyen penzem ezekre es az eletre, meg ha szeretem is, nem a munka teszi szebbe az eletemet. - mondom en.

- Jaj, te nem tudsz semmit az eletrol, mikor volt az embernek ideje ilyenre regen.. hazzal hogy alltok? Megy a gyujtes? Lesz mar hazatok? Itt vagy mindjart 30 es sehol semmi, a kocsit is most vettetek.. - anya.

- Hat nem allunk jol, de nem is ez az elso szamu celunk, elni is akarunk, jol erezni magunkat es majd lesz kesobb sajat hazunk. - en.

- A te korodban mi mar a hazat reg megepitettuk, 2 munkahelyunk volt, mar meg voltal te is, testvered is, terhes voltam megint, kozben dolgoztam ugyanugy, nem maszkaltam ossze-vissza, megzavarodva, mint ti! - anyam.

- Anya, az nem zavarodottsag, hogy szeretunk utazni es erdekel a korulottunk levo vilag es nem akarjuk magunkat egy hazba lekotni 3 gyerekkel. - en.

- Dehogynem! Nem tudjatok mi a boldogsag, ha nem igy eltek, elmentek dolgozni szepen es csaladot alapitotok, hazat vesztek es akkor majd nem lesz idotok butasagokra! - anya.

- Anya, en igy szeretem az eletemet, ahogy van. - en.

- Te tudod, en csak azt mondom, aminek ertelme is van. Iskolaval mi van? - anya.

- Jarok meg (egyetem, levelezo, gazdasag, utalom!), de elkezdtem egy hetvegi tanfolyamot, festeszettel kapcsolatos, tudod, hogy szebb kepeket festhessek (pl ronokoknak is szoktam ajandekba). - en.

- Jaj, ezek a mazolos hobbijaid… az iskolara figyelj, hogy jobb munkahelyed legyen, tudod, az a fontos, nem a butasag! Ahelyett hogy ilyeneket fizetnel ki, tennel felre a hazra! - anya.

Es igy tovabb… persze nem minden beszelgetes ilyen vele, de ez egy tomoren leirt az atlagos reakcioibol es azt erzem, semmi nem szamit, semmit sem erek, ami nem munka, semmibe van veve minden tehetsegem es hobbim es egyszeruen semmirol nem lehet beszelgetni igazan melyen vagy ellazultan a szuleimmel. Nem rossz indulatuak, de egyszeruen nem fogjak fel, hogy masok az ertekeim es nem vagyok robot..

Engem ez nagyon bant, mert nem beszelek veluk 2 hetig pl., remek eredmenyeket ertem el a mini projectjeimben (fozes, festes, novenygondozas, sport, tanfolyam stb.) aztan felhivom valamelyikuket es persze, hogy elmondom, mert jol esik es szeretem megosztani a napjaimat a szeretteimmel es mindig ilyen lekicsinylo “aha, oke, minek? Te tudod..” tipusu valaszok jonnek, mintha folyton csalodnanak abban, aki vagyok es minden eredmenyemet hiteltelenitik, elsoprik mar a hozza allasukkal is. Es latom ismerosokon nem egyedi az eset, a kommunizmusban fenott szulok nagyresze ilyen.. szornyu.. en sosem nezem le az o eredmenyeiket, csak elmondom en maskent elek.. ti hogy kezelitek, ha ilyenek a szuleitek?

2024. máj. 17. 04:30
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:
27%

10!

Szuper. Akkor ne várja el, hogy az anyja piedesztalra emelje a semmiért. Erezze jól magát és értse meg, hogy az anyja nem értékeli a semmit.

2024. máj. 17. 07:35
 12/59 anonim ***** válasza:
26%

Jó dolog ez az önmegvalósítás, csak a lakhatásod fontosabbnak kéne tartanod! Ezek alapján semmit sem tesztek a sajátért, és nem is tervezitek. Pedig beleléptél a gyerekvállalós korba, gyakorlatilag nincstelenül. Az önerő össze szedése manapság nagyon jó fizetésekkel is 4-5 év keményen spórolva.

Ilyen élet móddal megjön az első gyerek, neked nem lesz időd a hobbiaidra, 1 fizetésből és gyedből éltek 2 évig, utána vissza kell menned dolgozni, mert a párod pénze kevés lesz. Gyerek mellett nem tudsz másodállást vállalni sem túlórázni, ha a párod szerez némi pluszt, azt meg úgy is a gyerekre költitek. Tehát nagyon valószínű a szüleid haláláig (gonoszan hangzik), de nektek nem lesz saját ingatlanotok.

A sajáthoz életmódváltás szükséges, még nem késő elkezdeni!

2024. máj. 17. 08:18
 13/59 ZorPrime válasza:
82%
Mennyi irdatlan sötét ember van ezen az oldalon (meg úgy mindenütt...)
2024. máj. 17. 08:22
 14/59 anonim ***** válasza:
79%

Pont ezekről az értékrendbeli különbségekről szól a kérdés.

Számos példát látok magamkörül arra, ahol az elsődleges életcél egy ház tulajdonlása. Nyílván vannak sikersztorik is. De rengeteg esetben azt látom, hogy az ember fiatalon (mondjuk 20-35) éves koruk között nem csinálnak semmit, nem mennek sehova, mert a házra spórolnak. Ami a végére vagy meglesz vagy nem. Utána ha megvan a következő 10 évben minden pénz a törlesztőre és a felújításra megy. És akkor ott tartunk, hogy élete potenciálisan legszebb éveiben (mondjuk 20 és 45 éves kor között) nem csinált semmit, mert a házra gyűjtött.

Arról nem is beszélve, hogy sokszor a házat is a világvégén tudja csak megvenni, ahol később nem érzi jól magát.

Sokan a gyerekvállalást is a házhoz kötik, amivel sok esetben végül kifutnak az időből.

Majd ott lesznek öregen egy házban, amit nem tudnak már semmilyen szempontból fenntartani.

Ezzel szemben a másik értékrend, miszerint érezzük jól magunkat, szórakozzunk, utazzunk. Aztán a végén vagy lesz ház, vagy nem, de ha nem az se a világvége.

Én inkább az utóbbit vallom. És pont ennek köszönhetően (jobb meló miatt külföldre költöztem, nem kötött röghöz semmi), a végén be is jött az élet, így csomó megtakarításom lett. Bár egyelőre nem ingatlan formájában.

2024. máj. 17. 09:07
 15/59 Katona Dius ***** válasza:
85%

Értem én, hogy szerintetek felesleges, amit csinál. Nekem sem egyezik az értékrendemmel az életmódja. De amíg megkeresi rá a pénzt, és nem anyukát lejmolja, nem tök mindegy mire költi a pénzét? Ha idős korára is albérletben lakik majd, kinek fáj? Mert nekem nem.

Az én édesanyém sem ért egyet sok költésemmel (van 5 benti macskám, akiket rendesen ellátok, normális kaja, ivartalanítás, orvos...), szerinte elég lenne egy is. Havi egy tizest elköltök gamekre, szerinte az is felesleges. És még sok más költésem van, amivel nem ért egyet. De nem zavar. Neki más az értékrendje. Saját házam van, férjem, kocsim. Most tervezünk gyereket. Amíg megkeresem mindenre a pénzt, amire kell, nem értem kinek mi köze hozzá.

2024. máj. 17. 10:01
 16/59 anonim ***** válasza:
93%

Nagyszerű, hogy jól érzed magad, de megpróbálok válaszolni a kérdésedre, hátha segít megértened anyukádat.

Az van, hogy szerintem azt tapasztalta az életében, hogy annak van stabil élete idősebb korára, aki fiatalon dolgozott és spórolt. Az ő generációjában, egy csomó olyan ember van, akik elégették a pénzt cigire, alkoholra, utazásokra. A magyar társadalmat nagyon megrázta a deviza válság, rengetege ember ment akkor tönkre, és ezek az emberek főleg olyanok voltak, akik nem voltak spórolosak, és nem dolgoztak rendesen. Mivel nincs délutáni pénzed, és a megkeresett pénzedet hobbikra költöd el, ezért valószínűleg anyád agyában az alkoholisták és a lusták melletti szinapszisok villognak be. Nem tud különbséget tenni a között, hogy valaki nem dolgozza magát halálra és a között, hogy valaki elissza az összes pénzét.

Szerintem a szüleink generációja nagyon leértékeli a szabadidő fontosságát, ugyanis ezeknek rekreációs hatása van, és ez hosszú távon elengedethetlen, mert csak így lehet szintet lépni a munkába is, és ezáltal lesz magasabb a fizetés is egy idő után. Ha két munkád van, akkor egy idő belefásulsz, és nem lesz lelki erőd tovább lépni. Ráadásul neked egész értelmes hobbijaid vannak, nekem a rekreációs leginkább a kocsmázásba merül ki (még a gyerek előtt sokat gameltem is).

Mindenestre annyi igaz, hogy valóban értelmes dolog lenne önerőre gyűjtenetek, hogy tudjatok venni egy saját lakást. Valószínűleg ők is támogatnanának benne, csak látni akarják a képességet arra, hogy magatoktól is tudtok gyűjteni. Több ilyen családot is ismerek, ahol az egyik gyerek kap pénzt önerőre, a másik meg nem, és mindig kiderül a végén hogy azért, hogy az egyik már magától is összeszedett rá egy csomót, a másik meg hónapról hónapra él. A szülők meg nem akarják a nehezen összeszedett pénzüket odaadni, hogy aztán a "tékozló" gyerek néhány hónap alatt elégesse. El tudom képzelni, hogy ez a frusztráció oka, hogy már adna neked pénzt de fél, hogy elégetdnéd.

2024. máj. 17. 10:06
 17/59 anonim ***** válasza:
90%

Az én szüleim is "régiek", 70+, de egyáltalán nem ilyenek.

Amúgy a leírt dialógus erőltetett, két ember nem beszél így egymással. Eszerint te egy napfénytündér vagy, aki sok mindenben leli örömét, anyád meg egy károgó földhözragadt valaki, akinek egy jó szava sincs hozzád. A dolgok sosem ilyen fekete-fehérek.

2024. máj. 17. 10:14
 18/59 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező, áruld már el, mi köze annak, hogy szüleid a "kommunizmus árnyékában nőttek fel" ahhoz, hogy ők csak a munkát és az abból megszerezhető jövedelmet tartják fontosnak?

Pont a "kommunizmus" (valójában: szocializmus) alatt terjedtek el a jóléti intézkedések: a napi 8 órás munkaidő, a szabad szombat (először csak minden második szombat, majd 1981-től mindegyik szombat), a fizetett szabadság, a nyári közös családi üdülés, csecsemő- és gyermekvédelmi rendszer kiépítése, óvoda- és bölcsőde-hálózat kiépítése, nagyvárosokban játszóterek építése stb.

2024. máj. 17. 10:16
 19/59 anonim ***** válasza:
45%

Na jó, most vállalom, hogy öreg vagyok.

Ezek a dolgok amiket mesélsz az anyukádnak, és utána még azt is elvárod, hogy megsimogassa a buksidat, kiskamasz szintű történetek. 30 körüli nőknél egy recept fejből megtanulása és alkalmazása nem ujjonganivaló eredmény, hanem egy átlagos hétvége délelőttjének egy kötelező köre a két adag mosás bepakolása között.

A munkádat utálod, az iskolát utálod, a ház romokban, kocsid nincs, de legalább boldog vagy, és nem égetted oda a paprikáskrumplit. Eu egy kicsit karcsú. Nem kell mindenkinek nagycsaládos lepukkant anyukának lennie persze, de az érettség nyomokban sem fedezhető fel az írásodban, és az anyukád emiatt aggódik.

2024. máj. 17. 10:22
 20/59 A kérdező kommentje:

Hu, jo sok valasz, koszonom a meglatasokat!

Van egy kis felreertes, mert nem tertem ki reszletesen az eletemre, de ha ez szukseges az egeszhez, hogy jobban lassatok, szivesen elmondom. Nem vagyok lusta es nem utalom a munkamat, nagyon jol keresek, egyszeruen ha csak a munka toltene ki az eletemet, nem birnam elviselni az eletet… azert kotelezo rossz, mert ha lenne korlatlan penzem, akkor nem ulnek napi 8-9 orat irodaban, de mar gondolkoztam az egyeni vallalkozoi leten, de meg nem vagtam bele, lehet attol megszabadabbnak ereznem magam, anyam pedig megjobban lenezhetne, mert szerinte az sem munka (hiaba kapok erte penzt ugyanugy) ha elmegyek fusiba zongorazni rendezvenyekre, vagy bulikba, mert az nem a munkahely, nem egy intezmeny, akinek elszamolassal tartozol es “te csak koncentralj a munkahelyre”, amit nem ertek, mert o biztat az extra melora, de ha nem piaci kofa vagyok, akkor az a munka neki nem is munka. Neki ez a berogzott 40 evig egy helyen kell fonnyadni, utana delutanonkent a hazadat felujitani, kertet megcsinalni, gyereket nevelni stb.

Nem vagyunk nincstelenek, az a szitu, hogy mielott osszekerultunk a parommal, nekem volt mar onerobol egy videki hazam, ami egy szep csendes reszen vettem, amolyan hetvegi hazban es a “lenyen hova menni ha muszaj” resz miatt, de nem ott elunk es dolgozunk, mert ott nincs munkalehetoseg, de ugymond “nyugdijas lakasnak” kivalo. A parom pedig egy kisvarosi 30nm-es lakassal rendelkezett, amit kiad jelenleg, de ott sem elunk, mert a melonk a fovarosba kot. Szoval kulon kulon van mar valamink, egyikunk se vegzi utcan oreg korara, anyam azon van kiakadva, hogy egyutt vagyunk es biztos lesz majd unoka (nem most, ez sem prioritas, az onmegvalositas szakaszban jarunk, ahogy elottem irtak es elveznenk az egymassal toltott idot kettesben) es se a videki semmi kozepen nem lehet felnevelni, se a 30nm lakasban. Egyebkent fel lehetne nevelni ezeken a helyeken is egy gyereket, mert szepek, felujitottak, jo kornyeken vannak, a gond az, hogy anyam arra var, mikor lesz nagy csaladi hazunk, mert ezeket a kis “biztonsagi halokat” nem ertekeli sokra, mert a mi korunkban ok mar egeszen mashol tartottak stb.. es ugye az elvaras nem a videki haz, 20 millioert, hanem a pesti csaladihaz 100ert.. es en nem akarok az eletembol minden percet arra pazarolni, hogy valaki mas almait kergetem es azert nem elek, mert a 100 millios hazra gyujtok.. most kozosen gyujtunk, egy 80 millios haz onereje megvan mar, de mi nem fogunk hitelt felvenni, gyujtunk inkabb, ezert mondom, hogy sehogy sem allunk, mert 80 milliot osszegyujteni kezbe nem megy azonnal es anyam folyton azzal zaklat, ha nem koltenetek el erre meg arra, meglenne az hamar. De nekunk egyszeruen nem prioritas a csaladi haz.. valamint mivel onero szint mar megvan reg, ezert nem is sietunk, mert ha hirtelen rank jon, hogy gyereket akarunk, van mogottunk 1-1 kulon ingatlan es az onerovel azonnal vehetnenk hazat is csak az egyszeruen a mostani ertekrendunkhoz tul sok penzt vinne el a torlesztovel.

2024. máj. 17. 10:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!